İstiklal Marşındaki "Irk" İfadesi
(Akif Usta öğretmenle bir röportaj yaptık) İşte o röportaj:
Akif: Selamun aleyküm abi marşda geçen ırk kelimesini nasıl yorumlarsın?
Mustafa: Onu bugünki zihin için yorumlamak zorundayız. Mesela M.Akif "ırkıma" derken eğer kendi ırkını kastediyorsa kendi ırkı arnavuttur. Halbuki Arnavutluğu kasetmediği kesin. Irk olarak düşünürsek türklüğü de kastetmiş olamaz. Çünkü ırkı türk değil. Çelişki gibi görünen bu durumu şöyle anlayabiliriz;
O dönemde "türk" ismi bugünki gibi ırkçı/dayatmacı bir nitelendirmeden ziyade ümmet içinde güçlü bir unsuru tesmiye eden bir isim. Bununla birlikte şunu da ekleyelim, Akif'in şiirleri ve hayatı, ırkçı ve dahi türkçü olmadığına bilakis cesur bir İslam ümmetçisi olduğuna delildir. İsteyenler araştırabilir.
Ayrıca İstiklal marşının içinde "hakka tapan" , "ezanlar", "mabed" , "şehadet", "ilahi" gibi kavramlar da onun islami damardan gelen bir metin olduğunu gösteriyor, diyebiliriz.
Akif: Yani kelimenin bugün kullandığımız manada değil başka anlamda kullanıldığını düşünüyorsun?
Mustafa: Aynen. Şunu da ifade edeyim. O kelime bugün bizlere şık gelmiyor olabilir, eleştirmemiz son derece normal ve gerekli. Bu eleştiri ümmet bilincimizin aktif olduğunu gösterir. O kelime yerine başka bir kelime olsa daha iyi olurdu diyebiliriz elbette. O da onun dikeni olsun diyelim ama gülün kıymetini bilelim..
Neden "bilelim" diyorum biliyor musun? Zira Akif ırkçı olsaydı, cumhuriyetin ilk yıllarındaki ırkçılar neden ona eziyet etti?!
YORUMLAR