Bu soru soruluyor haklı olarak. Soru olarak kalsa güzel ama tahmine dayalı cevaplarla akılları bulandırmak doğru değil. Ben az biraz araştırma ile edindiğim bilgileri sizle paylaşmak istiyorum.
Yardımeli derneğimizin Gazze temsilcisi şu an Gazze’nin güneyinde. İnsanların çoğu Gazze'nin güneyine yönelmiş, orada çadırlarda ve sair zor şartlarda kalıyor. Bu kardeşimizin verdiği bilgiye göre günde 60-100 tır arası yardım geliyor ama bu yardımlar çok az kalıyor gelmesi gerekene göre.
Gönderdiği bazı görsellerde toplu yemeklerin hazırlandığı görülüyor. Gazze’de hayatta kalanlar adeta güney köşede sıkışmış toplanmış halde. Malum işgalin azgınlığından dolayı da insanlar muhtaç durumda. Dolayısıyla oraya az az olsa da giren yardımlar insanların derdinde derman oluyor diyebiliriz.
X’te Filistinli bir gazeteciye özelden sordum, o da aynen Yardımeli Gazze temsilcimizin verdiği bilgileri verdi. "Normalde 600 tır girmesi gerekirken maalesef 100 tır civarı giriyor", dedi. Bu da gösteriyor ki bizlerin yardımların ulaştırılma meselesini de gündemde tutup dünya kamuoyunun buna da tepki vermesini sağlamalıyız. Zira savaş halinde sivil insanların üretim yapması zor, çalışma hayatı durmuş ve muhtaç durumdalar.
Anadolu Ajansı’nın instagram hesabını takip etmenizi ısrarla öneririm. Hükümeti bazı konularda eleştirsek de medya gücü olarak Filistin direnişinin lehine olacak şekilde sürekli video paylaşımları yapıyor. Ben bunu önemsiyorum. Gerek dünya çapında yürüyüşler, gerek Gazze’den haberler, gerek arap dünyasından. Yine AA’nın paylaştığı bir videoda şu bilgi vardı: Mısır Kızılay’ı ile Filistin Kızılay’ının koordineli olarak Han Yunus ile Refah arasında El Mawasi denilen bölgede çadır kent kuruluyor. Bu çadırkentin kurulması elbette ki buradaki insanlara yardımların gelmesi anlamına geliyor.
Son olarak yakından tanıdığım başka bir yardım kuruluşu yetkilisinden de çeşitli bilgiler aldım. Maalesef Refah sınır kapısında binlerce tırın bekletildiğini, Gazze’ye İsrail tarafında olan güneyde bir sınır kapısından (Kerem Shalom) girdiğini ancak hem Mısır’ın hem de İsrail’in insiyatifinde olmasının yardımlara yönelik olumsuz etkilerin olabileceğini söyledi. Buna rağmen o da yardımların da girdiğini söyledi.
Özet olarak Gazze’ye istediğimiz düzeyde olmasa da yardımlar giriyor. Türkiye hükümetinin bu konuda insiyatifini daha baskın yapması gerekiyor. İsrail’in ve Mısır’ın keyfi tutumlarının önlenmesine dair takiplerin olması gerekiyor. Ancak tüm bunlara rağmen yardımların boşa gitmediğini bir nebze de olsa kardeşlerimize ulaştığını söyleyebiliriz.
Son olarak şunu da ifade edeyim ki tüm bilgilerin medyaya yansımasını da beklememeliyiz. Elbetteki bilmediğimiz şekillerde de ayni ve nakdi yardımlar ulaşıyor olabilir. "Yardımlar ulaşmıyor" şeklinde yaygara koparmak bana göre doğru değil. Savaş hali devam ediyor. Elbette süreç dört dörtlük gitmeyebilir. Bu da mücadele sahasıdır. Yardımların hiç yapılmaması Gazzeli kardeşlerimiz için daha kötü bir durum olacaktır. Bu nedenle yürüyüşlere, boykota, yardımlara devam etmeliyiz. Zafer yakındır inşallah. Rabbim kardeşlerimizi muzaffer eyle. Siyonist düşmanı ümmetin elleriyle kahreyle.
Selam ve dua ile..
YORUMLAR