Yoksulluk, bir insanın hayatta kalmasını (ya da asgari yaşam standardını) sağlamak için bir malın satın alımında gerekli olan yeterli gelirden yoksunluğu olarak tanımlanmaktadır. Yoksulluğun, gıda güvencesi alt boyutu olduğu bilinmektedir. Gıda yoksulluğu (hayatta kalmak için gerekli besin miktarını satın alabilecek gelirin yetersiz olması) sebebiyle besin tüketimi uluslararası beslenme uzmanları tarafından belirlenen eşik değerden düşük olan kişilerin, gıda güvencesine sahip olmadığı kabul edilmektedir (Burchi ve De Muro, 2015).
Yoksulluk sınırı, asgari düzeyde bir yaşam kalitesine sahip olabilmek için gereken minimum harcama miktarı olarak tanımlanmaktadır (TÜİK, 2008). Dünya Bankasının 2018 yılında belirlemiş olduğu yoksulluk sınırı, günde 1,90 dolar geliri ifade etmektedir. Aşırı yoksul insanların sayısının (günde 1,90 dolar veya daha azı ile yaşayanlar) 1990-2015 yılları arasında 1,9 milyardan yaklaşık 736 milyona düştüğü saptanmıştır (The World Bank, 2018a).
Yoksulluk, gıda güvencesine göre belirlenmesi daha kolay olan bir kavramdır. Ancak, yoksulluk pek çok farklı değişkene bağlı olduğundan, bu değişkenlerin belirlenmesinin ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasının en az gıda güvencesizliğinin ortadan kaldırılması kadar zor olduğu kabul edilmektedir (Turan, 2012).
Gıda krizi/Mustafa pakır
YORUMLAR