Reklam
Reklam
Urfa Taşının Ekonomik Değeri Ve İhracatı
Mustafa Pakır

Mustafa Pakır

Urfa Taşının Ekonomik Değeri Ve İhracatı

12 Mayıs 2024 - 12:16

Urfa Taşının Ekonomik Değeri Ve İhracatı 

 
Nahit taşı fabrikalarda işlenerek ihraç edilerek ekonomiye katkı sağlanabilir, ayrıca yapıların özellikle dış cephelerinde kullanılması için gerekli kolaylıkların sağlanarak kullanılması teşvik edilerek yeni bir iş alanı sağlanabilir. Nahit taşı izolasyonu sağladığı için evlerin içi yazın serin ,kışın sıcak olur. Ve yıllar geçtikçe kendini yenileyen ve yaşayan bir malzemedir. Kentimizdeki bütün tarihi yapıların taştan yapılmış olması ,kent kimliğimizi yansıtması içinde taş malzemesi kullanılması teşvik edilmelidir. Belediyeler gerekirse Nahit taşını teşvik için bazı harçlardan muaf ederek bir başlangıç yapmalıdır.. 
 
Ayrıca az yoğunluklu bir bölge pilot bölge seçilip orada Nahit taşı zorunluluğu getirerek(teşvik ve harç muafiyeti olmak koşuluyla) kent kimliğini yansıtan bir bölge oluşturulabilir. Ocaktan ilk çıkarıldığında yumuşak olan bu taşların kesilmesi ve şekillendirilmesi için fazla enerjiye ihtiyaç duyulmaması ekonomik anlamda olumlu bir durumdur. 
 
Taşın ocaktan alındıktan sonra atmosferin etkisiyle zamanla sertleştiği görülmüştür. “Olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde, enerjinin giderek daha da pahalı olacağı göz önüne alınırsa, zaman içerisinde ısı kayıplarının para eşdeğeri, daha uygun malzeme kullanılmasının ilk yatırım maliyetine getirdiği ek maliyetle kıyaslanmayacak ölçüde büyük olacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum