Reklam
Reklam
Osmanlı Öncesi Suriye
Mustafa Pakır

Mustafa Pakır

Osmanlı Öncesi Suriye

14 Şubat 2025 - 20:54

Resmi adı Suriye Arap Cumhuriyeti olan Suriye, Ortadoğu'da yer alan, jeopolitik konumu ve doğal zenginlikleriyle dikkat çeken bir ülkedir. Suriye'nin kuzeyinde Türkiye, güneyinde Ürdün, doğu ve güneydoğusunda Irak, güneybatısında ise İsrail ve Lübnan bulunmaktadır. Başkenti Şam olan Suriye’nin günümüzdeki sınırları, I. Dünya Savaşı sonrasında belirlenmeye başlamıştır.

Suriye, tarih boyunca büyük ticaret yollarının kesişim noktasında bulunmuş ve bu stratejik konumu nedeniyle birçok devletin egemenliğine girmiştir. Bölgenin bilinen en eski hâkimleri, M.Ö. 3500 yıllarında burayı ele geçiren Sümerlerdir. Sümerler, yaklaşık 800 yıl boyunca bölgede egemenlik kurmuş, ancak M.Ö. 2300 yıllarında Akad Kralı I. Sargon’un saldırılarıyla bölgeyi kaybetmişlerdir. M.Ö. 2150 yıllarında Sümerler tekrar hâkimiyeti ele geçirse de, daha sonraki süreçte bölge farklı medeniyetlerin kontrolüne girmiştir.

M.Ö. 14. yüzyılda Fenikeliler bölgede etkinlik göstermeye başlamış, ardından M.Ö. 15. yüzyılda Anadolu’dan gelen Hititler, bölgeyi ele geçirmek için Mısırlılar ile mücadele etmek zorunda kalmıştır. M.Ö. 13. yüzyılda ise Filistinliler ve İbraniler arasında yaşanan çekişmeler sonucunda, İbraniler bölgeye hâkim olmuş ve burada Yahuda ve İsrail Krallıkları kurulmuştur. Ancak M.Ö. 6. yüzyılda Asurluların saldırıları sonucu bu krallıklar yıkılmış, bölge Perslerin egemenliğine geçmiştir.

M.Ö. 15 yılında Roma İmparatorluğu'nun kontrolüne giren Suriye, Akdeniz kültürüyle kaynaşarak önemli bir kültür merkezi haline gelmiş, aynı zamanda tarımsal üretimin desteklenmesiyle ekonomik olarak da gelişmiştir. Ticaret yollarının açılmasıyla Roma’nın en zengin eyaletlerinden biri haline gelen Suriye, Roma İmparatorluğu'nun M.S. 4. yüzyılda bölünmesiyle Doğu Roma (Bizans) hâkimiyetine girmiştir. Bizanslılar bölgeyi genellikle askeri üs olarak kullanmış, ancak Sasanilerin saldırılarına maruz kalmışlardır. Nitekim, M.S. 224 yılında bölge Sasani hâkimiyetine geçmiştir.

1516 yılında, Memlük Devleti'nin zayıflamasını fırsat bilen Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim, Suriye'yi fethetmiş ve bölge Osmanlı topraklarına katılmıştır. Suriye, 1914 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetiminde kalmıştır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum