Coronavirüs illetinden dolayı Camilerin ibadete kapatılması biz Müslümanlar için çok düşünüp ibret almamız gereken bir durum ve Ramazanda camilerin yetim kalması da ayrıca vahim bir durumdur. Ramazan münasebetiyle EvdeKal Kur’an oku aile bireyleri ile mukabele yap ve teravih kıl zamanı manevi olarak iyi değerlendir. İslam’ın 5 şartından biri olan ‘‘Oruç’’ tutulan ay Ramazan-ı şerif Cuma günü başlıyor. Ramazan’ı anlamlı kılan en önemli husus ise “Oruç”tur. Yüce Yaratıcı, bu aya ulaşanların oruç tutmalarını emretmektedir. Yani, oruç Müslüman için farzdır. Bu husus, Bakara suresinin 183 ve 184. Ayetlerinde yüce Rabbimiz şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sayılı günlerde size de farz kılındı ki Allah’a karşı sorumluluğunuzun bilincine varasınız.
Ramazan, rahmet, mağfiret ve bereket ayı olarak bilinir. Ramazan paylaşmak ayı olarak bilinir ve zengin olan her Müslüman’ın Zekât verdiği aydır. Ramazan, Efendimiz Hz. Muhammed Sav. min ifadesiyle “Cennet kapılarının açıldığı, Cehennem kapılarının kapatıldığı” bir aydır. Ramazan Kur’an-ın insanla buluştuğu zaman dilimidir. Kur’an-ı “bin aydan daha hayırlı” olduğunu belirttiği Kadir gecesi, Ramazan’ın gecelerinden birisidir.
Ramazan, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an-ın indirildiği bir aydır. Ramazan, başı Rahmet ortası günahlardan bağışlanma ve sonu ise Cehennemden Azad olma ayıdır. Ramazan, Müslümanlar için sadece bedeni aç bırakarak Oruç tutmaktan ibaret bir ibadet şekli değildir. Ramazan, şeytanların zincire bağlandığı, kulun Allah ile on bir ay boyunca zedelenen ilişkilerini yeniden düzeltebilmesi, kulun kulluğunu ve kulluğunun gereklerini yeniden hatırlayıp yerine getirebilmesi için sunulmuş adeta bir “Fırsat Ayıdır”.
Ancak! Bu Ramazan diğer Ramazanlardan farklı olacak. Dünya’da ve ülkemizde yaşanan Coronavirüs salgını sebebi ile toplu iftar ve etkinlikler yapılamayacak. Diyanet işleri Başkanlığının aldığı karar gereği Camilerde ve mescitlerde vakit namazları ve Cuma namazı kılınması yasaklamıştı. Son olarak Diyanet Ramazan’da teravih namazının da kılınamayacağına dair Müftülüklere yazı gönderdi. Buda Müslümanlar için buruk bir Ramazan geçirmek demektir. Ayrıca bu Ramazan da her yıl yapılan gösteriş ve riya yapılamayacak. Her Ramazan davetler verip davetlerine ihtiyaç sahiplerini değil de, ihtiyacı olmayan zenginleri davet edip bunu da medyada yayınlatarak gösteriş yapanlar bu Ramazan bundan mahrum kalacaklar.
Ayrıca Ramazan fırsatçıları var. Ülkemizde her sıkıntıyı fırsata dönüştüren büyük küçük birçok fırsatçı türer bu Ramazan’da onlar yine aynı bildikleri işi yapmaya başladılar. Her Ramazanda olduğu gibi bu Ramazan’da fakir fukaranın en çok ihtiyacı olan gıda ürünlerinde yine artışlar yapıldı. Ramazan fırsat ayı elbette günahlardan kurtulmak için fırsat ayı olan Ramazan ama bazıları bu fırsat ayını maddi fırsata dönüştürme olarak anlıyor. Bir ayda ne kadar kâr elde ederim hesabına girip bağlanan şeytanı çözüp onunla işbirliğine devam ediyor. Mübarek Ramazan-ı şerifi, ibadet, fakirlere yardım, sabrı öğrenmek, nefsi terbiye etmek için bir fırsat olarak değerlendirmek yerine, bir takım uyanıkların ceplerini doldurmak için fırsat olarak görmesi Ramazan ayının manevi ortamına hiç yakışmıyor… Sağlıklı günler Hayırlı Ramazanlar diliyorum. Rabbim bayramda tüm ümmeti Muhammede kucaklaşmayı nasip etsin inşaAllah. Selamla Kalın Selamette Kalın.
YORUMLAR