Artık dünyanın her yerinde gelişen teknoloji ile birlikte İnternet haberciliği de yaygınlaştı ve özellikle ülkemizde neredeyse elinde bir el telefonu (cep telefonu olmaktan da çıktı) olan herkes, bir haberci olmuş oldu.
Öyle ya, elinde bir telefon ile yolda gördüğü, rastladığı herhangi bir şeyi çekip paylaştığınız da, bir haber vermiş oluyorsunuz. Katıldığınız bir toplantıda resim çekip konu hakkında bilgi verdiğinizde bir haber vermiş oluyorsunuz. Dolayısıyla bugün neredeyse herkes bir haberci olmuş oluyor. Tabi ki profesyonel gazetecilik apayrı bir şey…
Günümüzde artık yazılı basın bitme noktasına gelmiştir. Uluslararası ünlü gazeteler peş peşe kapanıyor. Türkiye'de de birçok ulusal gazete kapandı. Yazılı basın tarihe karışmak üzere.. Şu anda yazılı baskı yapan gazetelerin tirajı, 300-500 e kadar düşmüştür. Dijital, İnternet üzerinden haberciliğe devam ediyorlar.
Bu konuda yıllardır kalem oynatan ve Türkiye'nin birçok yerinde konferanslar veren gazeteci yazar Kemal Öztürk, bir yazısında şunları söylüyor;
“Dijital devrime uygun bir medya yapısına geçmek yerine inatla klasik medya tarzını sürdürmeyi, matbaanın gelişine direnen insanlara benzetiyorum.
Kâğıda basılı gazeteler, klasik tarzda yayın yapan televizyonlar, her geçen gün kan kaybediyor ama yine de o beklenen dönüşümü bir türlü yapmıyorlar.”
Evet Kemal Öztürk haklıdır. Bu gazeteler daha ne zamana kadar dayanabilir ki? Çok uzak değil,3-5 yıl sonra yazılı basın tarihe karışacaktır.
Ancak haberciliğin tamamen dijitalleşme üzereyken buna rağmen, ülkemizde halen bir İnternet yasası bulunma-maktadır.
Yaklaşık 6-7 yıl önce, dönemin medya ve yayımdan sorumlu bakanı, Sayın Bülent Arınç, Urfa'ya gelmişti. O zaman devlet su işleri konferans salonunda ki konuşması sırasında gazeteci arkadaşlar Bülent Arınç beye sormuştu. "Sayın bakanım İnternet yayıncılığı yasasını ne zaman çıkaracaksınız?" diye.
Sayın Arınç, net bir şekilde "bu yıl içerisinde İnternet yasasını çıkaracaklarını" ifade etmişti. Ancak aradan yıllar geçmesine rağmen, kaç bakan gelip gitmesine rağmen, halen bu yasanın çıkmaması… Haliyle bu konuda bir başıboşluk, bir keşmekeşlik olmasını beraberinde getirmektedir.
Ülkemizde aktif ve pasif olmak üzere binlerce haber sitesi mevcuttur. Her önüne gelen bir haber sitesi kurup, herhangi bir denetime, disipline uymadan yalan yanlış haberler yapabiliyor. İnternet ortamında kirli bilgilerin haddi hesabı yok.
Dünyanın bir dijital dönüşüme gittiği bu günümüzde, hükumetin halen bu konuda neyi amaçladığını anlamıyorum. Acilen bir İnternet yasası şart... Vesselam...
YORUMLAR