Reklam
Reklam
Dünyayı iyi oku
Fatih Gürez

Fatih Gürez

Dünyayı iyi oku

17 Ocak 2022 - 15:59

Geçtiğimiz 2 yılda tüm dünyada Enflasyon ve Stagflasyon etkisini göstermiştir, ancak bazı gelişmiş ülkeler bu durumla baş edecek uygulamalar yapmışlar ve gelecekte tekrar yaşanacak böylesi durumlarda zor kalmamak için bazı önlemler almışlardır. Ancak gelişmekte olan ülkeler ile az gelişmiş ülkelerin bazıları, anlık ve dönemsel tedbirleri alırken, diğer ülkelerde ise geleceğe yönelik çalışmalar yapamamışlardır.

Stagflasyon hem ülke ekonomisi, hem üretim yapan işletmeler, hem de toplum için çok olumsuz bir durumdur. Bu durum da toplumsal gerginliğe yol açar. Geçmiş veri yüksek enflasyon dönemlerinde hisse senetlerinin reel getiri sağlayamadığını gösteriyor. ABD, Almanya, Brezilya, Arjantin gibi ülke çalışmaları yüksek enflasyon döneminde risk priminin ve oynaklığın arttığını, tahvil-hisse sepetinin yeterli koruma sağlayamadığını ve getirilerin düştüğünü gösteriyor.          

ABD enflasyonun öngörülenden daha kalıcı olduğu endişesi ile piyasalar Fed faiz artışı ve bilanço küçültme tahminlerini öne çekiyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri şahin Fed endişesi ile bir ayda 40 baz puana yakın artarak yüzde 1,80 seviyesine yaklaştı.

Arjantin kamu açığı ile yaşamayı alışkanlık haline getirmiş bir ülke. Hemen her malda var olan yüksek sübvansiyonlar bütçe açığına yol açıyor. Bu da otomatik enflasyon etkisi yaratıyor. Bu etki ücret zammı tepkisini verince, spiral etkisiyle yaşanan bir enflasyonist süreç var.

Almanya merkezli ekonomi gazetesi Handelsblatt da Almanya’daki ekonomik büyümenin neredeyse beşte birinin BioNTech’ten geldiğine dikkat çekti.Handelsblatt’ın haberinde, BioNTech’in aşı satışlarından 2021 yılı geliri yaklaşık 17 milyar euro oldu.

Brezilya’nın corona virüsü pandemisinin en kötüsünden ekonomik toparlanması, enflasyonun çift haneli rakamlara yükselmesi ve merkez bankasını gerilemeye rağmen faizleri agresif bir şekilde artırmaya zorlamasıyla sıçradı.Brezilya’da daralmaya enflasyonun çift haneli rakamlara yükselmesi ve merkez bankasının faizleri agresif bir şekilde artırması neden oldu.

Bu ülkelerde hisse senetlerinde reel artış enflasyondaki yükselişin arkasındaki gerekçelerin ortadan kalmasıyla gerçekleşiyor. ABD, Almanya’da, Brezilya ve Arjantin’de yanlış ekonomik politikalar enflasyondaki yükselişin arkasındaki temel gerekçeler. Umarız Türkiye yüksek enflasyona yol açan yanlış politikalarda ısrarcı olmaz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum