Reklam
Reklam
Erkan Furkanoğlu

Erkan Furkanoğlu

Selam Olsun-2

16 Temmuz 2024 - 17:01

İnsanlar arasında ilgi, sevgi, saygı, dostluk ve barışın yaygınlaştırılması, bütün insanlar için olmakla beraber hassaten Müslüman ve mümin gönüllerinin birbirini ısıtması ve sevmesi için selam alıp vermek büyük önem taşır.
Selam aynı zamanda bir kimlik, inanç ve emanname göstergesidir. Müminler kendi halinde yaşarken, inanç ve ibadetlerini yaparken, dünyevi veya uhrevi sorumluluklarını yerine getirirken kendilerine yapılan her türlü saldırıya ya da maddi veya manevi rahatsızlıkları ortadan kaldırmak için çıktıkları seferlerde azami dikkatli olmaları istenir.
Rabbimiz Allah, kitabı Kur’an-ı Kerim’de selamla ilgili şöyle buyurur:

Ey inananlar! Allah yolunda savaşa/sefere çıktığınız zaman (mü'mini kâfirden ayırt etmek için) iyice araştırın. Size selam verene, dünya hayatının geçici menfaatine göz dikerek (ganimet almak için), “Sen mü'min değilsin” demeyin. Çünkü Allah nezdinde pek çok ganimet vardır. (Unutmayın ki) sizler de bir zamanlar aynı durumdaydınız ama Allah size (imanı) lütfetti. Öyleyse iyice araştırın (“Sen mü'min değilsin” diyerek peşin hükümlü olmayın). Şüphesiz ki Allah, bütün yaptıklarınızdan haberdardır. (Nisâ Sûresi 94)
Müslüman olduğunu bildirmek için size ‘selam verene’ sırf ganimetlerini ele geçirmek ya da savaşta galip gelmenin menfaatlerinden yararlanmak için “Sen mü’min değilsin.” diyerek selamı yani inancınızın göstergesi ve kimliğinizi, kişiliğinizi basit dünyalıklara feda etmeyin.
  Evlere girdiğiniz zaman birbirinize, Allah katından mübarek ve hoş bir esenlik dileği olarak, selâm verin. İşte Allah, düşünesiniz diye âyetleri size böyle açıklar. (Nur Sûresi 61)
 Akrabalarımıza veya yabancıya, herhangi bir iş yeri ya da konuta girmek için selam vererek izin istemek hem asil bir nezaket kuralı hem ve daha önemlisi de el Latif (her iş zarif, hoş, güzel olan)  Rabbimiz Allah’ın isteğidir.

Rahmân Allah’ın has kulları, yeryüzünde vakar ve tevazu ile yürüyen kimselerdir. Cahiller onlara laf attıkları zaman, “selâm!” der (geçer)ler." (Furkan Sûresi 63)
Rahmân Allah’ın has kulları, yeryüzünde vakar ve tevazu ile yürürken onlardan ve onların temsil ettiği değerlerden nefret eden cahiller onlara sataşır. Tarih boyunca bu sürekli tekrar eden bir durumdur. Rahman Allah’ın has kulları cahillerin şerrinden ve şerli sonuçlardan emniyette olmak ve onların alçak seviyelerine düşmemek ya da o cahillerin içinde bulundukları pislik çukurundaki necasetlerden korunmak için ve dahi   şeytanın oyuncağı olan cahillerden sakınmak için cahiller onlara laf attıkları zaman, “selâm!” der (geçer)ler.
  Cahillere, zalimlere, ahmaklara selam deyip geçmek, bir acziyet ifadesinden ziyade aziz bir duruşla selam kelimesinin kapsamlı anlamlarından olan ıslah olasıcalar, hidayetle selamet bulup şerlerinden emin olunan kimseler olasıcalar anlamında Allah’tan hidayet talebi olarak selam der geçerler.
Selam deyip geçmenin bir anlamı da cahillerin cahilliklerine, şerlerine, pisliklerine takılıp kalmaz, değerlerini ve zamanlarını israf etmezler.

Onlar (Müminler)ki, boş ve anlamsız sözler işittikleri zaman (câhil kimseler kendilerine incitici sözler ile laf attığında, onların seviyesine düşmeden, vakarlarını koruyarak) on (lar) dan yüz çevirirler. “Bizim yaptıklarımızın hesabını biz vereceğiz, sizin yaptıklarınızın hesabını da siz vereceksiniz. Bizim câhillerle işimiz yok, (sizin zararınızdan biz) selâm (ette olalım, bizden uzak durun)! Biz, (doğru ile yanlışı ayırt edemeyen) cahillerle bir arada olamayız” derler.

Allah Rasulu Hz.Muhammed (sas)’den müjdeli hadisi şeriflerle konuyu bağlayalım:

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Sizler, iman etmedikçe cennete giremezsiniz;
 Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. 
Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? 
Aranızda selâmı yayınız. ” (Müslim, Îmân 93)

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem diğer bir hadisi şerifte şöyle buyurdu:
“Ey insanlar!
 Selâmı yayınız,
 Yemek yediriniz, 
Akrabalarınızla alâkanızı ve onlara yardımınızı devam ettiriniz.
 İnsanlar uyurken siz namaz kılınız.
 Bunları yaparsanız selâmetle cennete girersiniz” buyurdular.
 (Tirmizî, Kıyâmet 42)

Aziz insanlara selam, dua ve muhabbetlerimle…

 A.Erkan FURKANOĞLU
Kıbrıs /Kktc
16.07.2024   16.49

YORUMLAR

  • 0 Yorum