Reklam
Reklam
Rahmet Mucizelerine Güvenmek
Erkan Furkanoğlu

Erkan Furkanoğlu

Rahmet Mucizelerine Güvenmek

17 Eylül 2024 - 14:14

-Çalışmadan bekleyerek mi?

-Tabii ki değil!

-Rahman Allah’ın rahmetine güvenmek, gayretsiz bir hayat olmadığı gibi İnsanın kendisine ait tüm sorumluluklarını yerine getirdiği tevekkül halinde gayretlerinden sonra Allah’ı vekil edip oluşacak sonuçlar için Allah’ın takdiri her ne ise hikmetli ve hayırlı olacağına inanıp güvenmektir. 

-Sen kime güveniyorsun?

-Bir, tek Allah’a

-Nasıl yani?

-Allah’ın rahmeti, maddi ve manevi, sonsuz ve sınırsız lütuflarla ihsan ve ikram kaynağı olmasını ifade eder. 

Allah’ın rahmetinden istemek, sonsuz ve sınırsız rahmetten istifade etmek için gayretle emek ve çaba sonucunda tevekkülle sınırsız hayır ve bereketleri talep etmektir.

 Kur’ân-ı Kerîm’de ilâhî rahmetin her şeyi kuşattığı, Cenâb-ı Hakk’ın rahmeti kendisine “farz kıldığı” (merhameti ilke edindiği) belirtilmiştir.

Rahmeti kendisine ilke edinen Rabbimiz Allah, kendisini ifade eden ‘’Rahman ve Rahim Allah’’ esma ve sıfatlarını Kur’ân-ı Kerîm’de sure başlarına/aralarına uygun görerek öne çıkarmış ve kulları ile tüm kâinata rahmetini izhar etmiştir.

Allah’ın rahmetinden istemek, sınırlı ve sonlu insanın dar ve küçük dünyasının maddi kalıplarından kurtulup Rahman Allah’ın sonsuz ve sınırsız rahmetinden ikramlarına, lütuflarına, ihsanlarına talip olmaktır.

-Örnek verebilir misin?

-Tabii ki

Kur’ân-ı Kerîm’de Allah’ın rahmetinin aşkın ve nihayetsiz olduğunun bir çok örneği var. Bunlardan bir tanesini örnek verecek olursak Hz.Zekeriya (as)’nın duasına Rabbimiz Allah’ın rahmetiyle icabeti. Meryem Suresi’nden alıntılayacağımız bu kıssa bizlerin de Allah’ın rahmetine inancını ve güvenini arttıracaktır.

Bu okuyacağın/dinleyeceğin sözler, Rabb’inin, sevgili kulu Zekeriya’ya bahşettiği nîmet ve rahmetini yâd ederek anması, onu tertemiz gönüllere bir kez daha hatırlatmasıdır.

Zekeriya Rabbine bir dilekte bulunmuştu. O Rabbinden dileyeceğini hiç kimseye açıklamamıştı. , Rabb’ine el açıp gizlice seslenerek:

"Rabbim, şüphesiz benim kemiklerim gevşedi ve başım, yaşlılık aleviyle tutuştu (saçlarım, sakalım ağarıverdi); ben Sana dua hiç mutsuz olmadım (mahrum bırakılmadım)" demişti.

(Ve şöyle devam etmişti:) "Doğrusu ben, arkamdan gelip yerime geçecek yakınlarım hakkında (ve emanetimi koruyacakları hususunda) endişe edip korkuya kapıldım, benim karım da bir kısır (kadın)dır. Artık bana Kendi katından bir yardımcı (yerime geçecek bir oğul) armağan et (ki)";

"(Hem) Bana (manevi) mirasçı olsun, (hem de) Yakuboğullarına mirasçı olsun. (İman ve İslam yolumuzu takip ve tatbik etsin.) Rabbim, onu (kendisinden) razı olunan(lardan ve makbul insanlardan) kıl" (diye dilemişti).

Bu gönülden yalvarışı, Rabbi katında kabul olundu ve ona

Bunun üzerine Allah, gönderdiği melekler aracılığıyla ona seslendi:

“Ey Zekeriya, sana müjdeler olsun! ‘Dürüstlük ve erdemliliğiyle hep canlı kalacak, sürekli gönüllerde yaşayacak’ anlamına gelen Yahya adında bir çocuğunun olacağını müjdeliyoruz sana; öyle ki, bugüne kadar hiç kimseye böyle bir ad vermemiştik.”

Zekeriyya, duasının kabul buyurulmasına çok sevindi ama, yine de şaşırmış bir halde, "Ey Rabbim karım kısır, benim de yaşım geçtiği halde, benim nasıl oğlum olabilir?" demekten kendini alamadı.

 O zaman da ona: "Öyledir ama, Rabbin buyurdu ki, o iş (ikisi de kısır olan eşlerden bir oğul yaratmak)da her şey gibi bana göre çok kolaydır nitekim, daha evvel ben seni hiç yoktan yaratmıştım" diye vahyini iletti

(Hz. Zekeriya) Dedi ki: "Rabbim, (bu ihtiyarlık halimde bir çocuğum olacağına dair) bana bir alâmet (ayet) ver."Bununla kalbim mutmain olsun ve halkım da inansın.

 (Cenab-ı Hakk) Buyurdu ki: "Senin alâmetin, sapasağlam iken, üç tam gece (gündüz boyunca) insanlarla konuşamamandır." (Bu süre içinde konuşma yeteneğin alındığından, insanlarla iletişimi işaretle gerçekleştirmendir.)

İnsan kendi başına aciz, zayıf bir varlık olduğundan en kolay yaptığı eylemlerin başında gelen nefes almayı, aldığı nefesi vermeyi, konuşmayı bile Allah’ın izni olmadan yapamazken; Rahman Allah takdir edip rahmetiyle verdiğinde çocuk sahibi olmak gibi bir mucize(ileri yaş ve kısırlığa rağmen) ve harikulade her bir iş Rahman Allah’ın takdiriyle lütuf ve ikramıyla nasip olur.


Her türlü kötülükten sakınarak iyilikler yapan ve iyiliğin hâkimiyeti için gayret eden aziz insanlara selam, dua ve muhabbetlerimle…


A.Erkan FURKANOĞLU


KKTC / 17.09.2024 / 06.43

YORUMLAR

  • 0 Yorum