Reklam
Reklam
Erkan Furkanoğlu

Erkan Furkanoğlu

Manevi Miras

12 Eylül 2024 - 11:34

İnsanlığa ve inananlara son mesajlarını yüz bini aşkın güzide insan topluluğuna Veda haccında irad ettiği hutbesinde Allah Rasulü Hz.Muhammed (asv),gerçek mirasını şöyle açıklıyordu: “Size iki şey bırakıyorum. Onlara sıkı sıkıya sarıldığınız sürece asla doğru yoldan sapmazsınız. Bu iki şey; Allah’ın kitabı Kur’an-ı Kerim ve Allah Rasûlü’nün sünnetidir.”

İnsanların en önemli, manevi ihtiyacı neydi?

Kâinata, bütün alemlere ve her dönem insanına rehberlik edecek, örneklik teşkil edecek, değer üretecek kaynak ihtiyacı rahmet olarak gelen ve hidayete kılavuzluk eden Kur’an ile birlikte insanlara rol modellikle önderlik yapacak içlerinden, kendileri gibi bir  kul (abduhu) ve (rasuluhu)seçilmiş elçi gerekiyordu.

Ve Rahman Allah dünyaya, tarihe tekrar ve son kez vahiyle fırsat sunarak müdahale edip en mükemmel reçete ve en iyi hekimi bütün âlemlere rahmet olarak gönderdi.

(Ey Nebim!) Biz Seni (ve Kur’an-ı Kerim’i) bütün âlemlere (ve dönemlere) rahmet (vesilesi ve selamet rehberi) olarak gönderdik. Enbiyâ Suresi 107

Allah Rasulü Hz.Muhammed (asv) şöyle buyurmuştur: “Ben, (başka değil, sadece) (iyi), güzel ahlâkı tamamlamak (uygulamak) için gönderildim.” 

En güzel ahlakı en güzel örneklikle manevi miras olarak bırakmak için gönderilmişti rahmet ve selamet elçisi Hz.Muhammed (asv) 


Ebu'd-Derdâ dedi ki, “Allah Rasulü Hz.Muhammed (asv)’i şöyle derken işittim:

‘’Peygamberler miras olarak ne altın ne de gümüş bırakırlar; onların bıraktıkları yegâne miras ilimdir. Dolayısıyla kim onu alırsa büyük bir pay almış olur.

Muhakkak ki (Rabbani) âlimler peygamberlerin vârisleridir. ”

Talha b. Musarrif (ra) anlatıyor: “Abdullah b. Ebû Evfâ'ya (ra), "Peygamber (sas) vasiyette bulundu mu?" diye sordum. "Hayır." dedi. "Peki, insanlara vasiyette bulunmak nasıl farz kılındı ya da sadaka ile nasıl emrolundular?" dedim. Allah Rasulü Hz.Muhammed (asv) Allah'ın Kitabı'nı (rehber edinmeyi) vasiyet etti." diye cevap verdi.”

Allah’ın elçilerine selam olsun ki onlar doğdukları gün ilahi rahmet kapsamındaydılar. Öldükleri gün ve yeniden diriltilecekleri gün de ilahi rahmet kapsamında olacaklar. 


Her türlü kötülükten sakınarak iyilikler yapan ve iyiliğin hâkimiyeti için gayret eden aziz insanlara selam, dua ve muhabbetlerimle…


A.Erkan FURKANOĞLU


KKTC / 12.09.2024 / 08.43

YORUMLAR

  • 0 Yorum