Reklam
Reklam
Kötülük Olimpiyatları
Erkan Furkanoğlu

Erkan Furkanoğlu

Kötülük Olimpiyatları

16 Ağustos 2024 - 19:08

Bu da mı var?

Kötülük olimpiyatları neymiş?
Elbette spor müsabakaları gibi düzenlenmiyor.
Maalesef insanlar kötülüklerde de yarıştığı için bu başlık. 
Kâinatı ve içindeki canlı-cansız, iradeli-iradesiz her şeyi bir anlam ve amaç için yaratan Rabbimiz Allah’ın emir ve yasaklarına riayet etmemek en büyük kötülüklerdir.
 Hayır ve şerlerle imtihan edildiğimiz imtihan dünyasında Mü’min kulların en önemli hedefi: Allah’ın emirlerini en iyi şekilde uygulayarak itaat etmek, Allah’ın sevmediği ve istemediği haramlardan sakınmak ve ilahi rızaya uygun yaşamaktır. 
Rabbimiz Allah’ın açıkça yasakladığı şeyler haram, serbest bıraktıkları da helâldir. Bu dünyaya bir imtihan için geldiğimize göre, bu sınavı kazanmak için insana fazlasıyla yetecek helâl olan şeylerle iktifa edip, sınırlı haram olan şeylerden de sakınmak mecburiyetindeyiz. Allah’ın belirlediği sistem ve fıtratımız gereği haramlar bizim maddî ve manevî dünyamızı tahrip etmektedir. Bundan dolayıdır ki, haramlarla beslenen bir beden, helâl olan şeylere yönelmede zorluk çeker, ibadetler kendisine ağır gelir.
Muhakkak bilip güvenmeliyiz ki yaratan, yaşatan ve hesap soracak olan Rabbimiz Allah, hiçbir harama ihtiyaç duyulmayacak şekilde biz kulları için pek çok nimetler yaratmıştır.
 Rahman Allah, hayatın her alanını en hikmetli şekilde düzenlemiş ve kullarının iyiliği için ilahi emir ve yasaklara riayet edilmesini istemiştir. Örneğin: Helalleri hayırlı, iyi, güzel, faydalı ve bereketli kılmış; Haramları ise şerli, kötü, çirkin, zararlı kılmıştır. Ekonomik hayatı olumsuz etkileyen faizi, insanın aklına ve bedenine zarar veren içki ve uyuşturucu maddeleri, fert ve toplum hayatını tahrib eden zinayı, yuvaları yıkan kumar ve rüşveti, cemiyet hayatını ifsad eden israf ve ölçüsüz eğlenceyi haram; meşru ticareti, evlilikle yuva kurmayı, emek ve alın teri dökerek kazanmayı ise helal kılmıştır.
İnsan ve mümin kimliğimiz gereği her birisinden ayrı durmamız ve hassasiyetle sakınmamız gereken kötülük olimpiyatlarındaki belli başlı alanları sıralamamız, kendimizi ve ulaşabildiğimiz herkesi muhafaza etmek içindir.
En büyük kötülükler:
Tek yaratan, yaşatan ve rızıklandıran Allah iken yaratılmış bir varlığı Allah’a ortak koşmak, iyi veya çok yüzlü olmak, nankör davranmak.
Haksız yere insan veya başka bir canlıyı katletmek,
Zulmün her derece ve çeşidine seyirci, sessiz, tepkisiz kalmak veya zulmetmek,
Kötü ahlaklı olmak veya kötü ahlaklı davranışlar yapmak,
Allah’ın haram kıldığı işler yapmak,
Allah’ın haram kıldığı ilişkiler,
Her türlü haksızlık,
Her türlü hırsızlık(insanların ümitlerini veya parasını, eşyasını çalmak)
Yalan ve güvene zarar veren her eylem,
Emanete ihanet etmek,
İsrafın her çeşidi ve miktarı,
Haklı olduğu mücadele ve savaştan kaçmak,
Mazlumun, mağdurun dinine, diline, rengine, ırkına, cinsine, gelirine bakarak tavır belirlemek,
Alın teri, emek ve duyguları sömürmek,
Helali haram; haramı helal görerek ilahi sınırları ihlal ve imha etmek,
Can, mal, din, akıl ve nesle zarar vermek…
Bunların üzerinde derinlemesine düşünürsek çokça madde sıralayabilir, detaylandırabiliriz. Gayemiz sakınmamız gereken işler hususunda bu temel alanlarda kendimizi ve ulaşabildiğimiz herkesi muhafaza etmektir. Gayret bizden; başarı Allah’tan.
Her türlü kötülükten sakınarak iyiliğin hâkimiyeti için gayret eden aziz insanlara selam, dua ve muhabbetlerimle…
 Erkan FURKANOĞLU
Kıbrıs /Kktc
16.08.2024 18.33

YORUMLAR

  • 0 Yorum