Reklam
Reklam
İnsanlık ve Müslümanlar için Filistin
Erkan Furkanoğlu

Erkan Furkanoğlu

İnsanlık ve Müslümanlar için Filistin

21 Kasım 2023 - 12:24

 Filistin kendi fıtri haklarını ve değerlerini muhafaza ederken sergilediği teslimiyet ve davranışlarla tüm insanlığın dersler çıkaracağı, örnek alacağı, ibretlik mesellerin olduğu, izzetli duruş abidesi olan bir yer.
Filistin halkı batılın karşısında hakkı, zulmün karşısında adaleti, her türlü değersizliğe karşı insani ,islami,vicdani değerleri temsil ediyor.
İlahi dinlerin tamamı için özel bir yer olan Filistin bölgesi Mi‘rac  inancı dolayısıyla İslâm tarihinde de önemli bir yere sahiptir.Filistin’de İslâmiyet’in yayılması için başlatılan faaliyetler Asr-ı saâdet’e kadar uzanır. Allah Rasulü Hz.Muhammed (asv), çeşitli hükümdarlara İslâm’a davet mektupları gönderirken bir mektup da Bizans’a bağlı olan Busrâ Emîri Şürahbîl b. Amr el-Gassânî’ye yollamış, ancak elçi Hâris b. Umeyr el-Ezdî öldürülmüş ve bu durum Müslümanların yenilgisiyle sonuçlanan Mûte Savaşı’na (8/629) yol açmıştı. Ertesi yıl olan 629’da Allah Rasulü Hz.Muhammed (asv),  bizzat Tebük Seferi’ne çıktı ve vefatından kısa bir süre önce de Üsâme b. Zeyd kumandasındaki bir orduyu Mûte’nin intikamını almak üzere Belkā tarafına yollamak istedi; ancak ordu onun rahatsızlığı sebebiyle Medine’den ayrılamadı. Hz. Ebû Bekir (r.a) halife seçilir seçilmez derhal Üsâme’yi tasarlanan bu sefere gönderdi (1 Rebîülâhir 11 / 26 Haziran 632). Daha sonra da Amr b. Âs’ı Filistin’in fethiyle görevlendirdi (12. yılın sonu veya 13. yılın başı, Şubat-Mart 634). Müslümanlar önce Gazze üzerine yürüdüler; yakınındaki Dâsin veya Tâdûn denilen yerde bizzat Gazze valisinin kumanda ettiği düşman ordusunu yenilgiye uğratarak şehri ele geçirdiler. Müslümanların kısa sürede Güney Filistin’i fethedip Gamrülarabât’a kadar ilerlemeleri üzerine Bizans İmparatoru Herakleios, kardeşi Theodoros kumandasındaki büyük bir orduyu Filistin’e sevketti. Bizans kuvvetleri bölgeye yaklaştığı sırada Kaysâriye’yi kuşatmış bulunan Amr b. Âs bu orduya mukavemet edemeyeceğini anlayarak kuşatmayı kaldırdı ve halifeden yardım istedi. Hz. Ebû Bekir Hâlid b. Velîd’e haber gönderip yardıma gitmesini emretti. Neticede iki ordu Remle ile Beytülcibrîn arasındaki Ecnâdeyn mevkiinde karşı karşıya geldi ve savaş İslâm ordusunun kesin zaferiyle sonuçlandı (28 Cemâziyelevvel 13 / 30 Temmuz 634). Bu zaferle Filistin ve Suriye’nin kapıları müslümanlara açıldı ve hemen arkasından Sebastiye, Nablus, Lüd, Yübnâ, Amvâs gibi şehirler fethedildi. Özellikle Bizanslılar’ın yenilgiye uğratıldığı Yermük Savaşı’nın (15/636) Filistin’in tarihinde önemli bir yeri vardır. Müslümanlar bu zaferle birlikte bölgede daha sağlam bir şekilde tutundular ve Kudüs’e ulaşarak şehri kuşattılar. Halkın aman dilemesi üzerine Hz. Ömer (r.a) Câbiye’ye geldi ve Patrik Sophronios başkanlığındaki Kudüs heyetini kabul ederek onlara cizye ve haraç ödemeleri şartıyla bir ahidnâme verdi; böylece Kudüs barış yoluyla fethedilmiş oldu (Rebîülâhir 16 / Mayıs 637). Kudüs’ün fethi müslümanlarla Bizanslılar arasındaki mücadelede bir dönüm noktası teşkil eder. Hz. Ömer Muâz b. Cebel ile Ubâde b. Sâmit ve Abdurrahman b. Ganm’ı halka İslâmiyet’i öğretmek üzere görevlendirdi; ayrıca Arap kabilelerinin buraya yerleşmesini teşvik etti. 
Eğitim  başta olmak üzere kültür ve sosyal alanlarda çeşitli hizmetler yapmak üzere  Filistin’e giden ve orada vefat eden sahâbîlerden bazıları şunlardır:  
-Üsâme b. Zeyd, Ebû Ubeyde b. Cerrâh,Muâz b. CebelKâ‘b b. Umeyr el-Gıfârî, Zeyd b. Hârise, Ca‘fer b. Ebû Tâlib,Abdullah b. Revâha,Hâris b. Nu‘mân, Abdullah b. Sehl, , Dihye b. Halîfe el-Kelbî, İkrime b. Ebû Cehil, Ayyâş b. Ebû Rebîa, Amr b. Saîd b. Âs, Ebân b. Saîd b. Âs, Amr b. Tufeyl, Nuaym b. Abdullah, Fazl b. Abbas, Abdullah b. Tufeyl,  , , Süheyl b. Amr, Şürahbîl b. Hasene, Ubâde b. Sâmit gibi güzide insanların gittiği  ve orada vefat ettiği bir coğrafya haliye insanlık ve hassaten Müslümanlar için daha değerli bir yer halini alıyor.
Allah Rasulü Hz.Muhammed (asv)’ın hedefi,
Hz.Ebu Bekir (r.a) ve 
Hz.Ömer(r.a) hilafetlerinde gayretli fetihleri,
Üsâme b. Zeyd, Amr b. Âs, Hâlid b. Velîd gibi şehadete aşık komutanların muharebe alanı,
 Hrıstiyan, Yahudi ve Müslümanların büyük saygı ve minnetle takdir ettiği Sultan Selahaddin Eyyubi’nin emaneti olan Filistin haliyle tüm insanlık hassaten Müminler için aziz bir davadır.

Selam, dua ve muhabbetlerimle…
A.Erkan FURKANOĞLU
Manisa 19. 11.2023

YORUMLAR

  • 0 Yorum