Reklam
Reklam
Allah'ın Selamladıkları
Erkan Furkanoğlu

Erkan Furkanoğlu

Allah'ın Selamladıkları

31 Temmuz 2024 - 15:46

Selam, en büyük iyiliklerin ve en güzel dileklerin öz ifadesidir.
Selam afiyet, hidayet, esenlik, saadet, rahmet ve bereket gibi en büyük nimetlere erişilmesini istemektir.
Rabbimiz Allah, biz kulları arasında samimiyetin artması için selamlamayı isteyip emrettiği gibi bizzat kendisi de sevdiği ve razı olduğu kullarını selamlar.
Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de Rasul’üne, O’nun üzerinden de dolaylı olarak hepimize sesleniyor. Her türlü hamd, sena, şükür, teşekkür ve tüm eksiz övgüler hakiki manada ve yalnız Allah’ın hakkıdır.
De ki: “Bütün eksiksiz övgüler, gerçekte, Allah'a yaraşır. Selam olsun, O'nun Rasûl olarak seçtiği kullara!” Zaten Allah, ilahlaştırılan her şeyden daha üstün ve daha hayırlı değil mi? Neml Suresi 59. Ayet. Şüphesiz öyledir.
(Ayrıca, en yüce saadet kaynağı olarak) Çok esirgeyen Rablerinden, onlara (bizzat) sözlü (İlahi tecelli ve tezahürlü) "selam" (verilecektir ki, bu en büyük onur ve mutluluk vesilesidir.)Yasin 58
Alemler içinde Nuh'a selam olsun (bütün insanlar onu esenlikle anarlar).Saffat 79
Biz onun, sonraki nesillerce, “Selâm olsun İbrâhîm’e” diyerek, iyi bir nam ile (şerefli bir övgüyle) anılmasını sağladık.
Saffat 108-109
Biz onların ikisini de sonraki nesiller arasında “selam olsun Musa ve Harun’a” diye anılmasını sağladık. Saffat 119-120
“İlyas'a ve o'nun yolundan gidenlere selâm olsun!” Saffat 130
Selâm olsun, O’nun mesajını taşıma şerefine nâil olan Elçilere ve onları adım adım izleyen fedâkâr müminlere! Saffat 181
 Tevhid,  adalet, hâk, hukuk, onur, hürriyet, meşruiyet ve tüm iyi ilkelerin hayata hâkim olması için gayret gösteren ve Elçilik yapan tüm kullara selam olsun.
Selâm olsun, O’nun(Allah’ın) mesajını taşıma şerefine nâil olan Elçilere ve onları adım adım izleyen fedâkâr müminlere! Sâffât Suresi 181. Ayet
Selâm; es-Selâm olan,esenlik ve güvenliğin kaynağı Allah ile iyi ve doğru  ilişkiyi, barış ve esenlik duasını, kurtuluş ve teslimiyet olan İslâm'ı, diğer taraftan gerçek ve sınırsız mutluluk ve selamet yeri olan Dâru’s-Selâmı (cenneti), cennetliklerin ödül olarak şerefli konuklar olarak karşılanmasını ifade eder.
Selâm dünya ve ahiretin en güzel nimetlerini ifade ettiği için selamın hem dünyaya, hem de âhirete yönelik iki boyutu var.
Kur’ân’a göre dünya hayatında selâm ve güven dini olan İslâm'a teslim olup iman, ve sâlih ameller işleyenler cenneti hak ederler. Cennetliklere de Allah’tan selâm sözü bir ödül olarak ulaşacaktır. 
Ya da "Allah’tan onlara selâm vardır." (Yâsîn, 36/58) Bunu "Allah’ın selâmını hak etmek, Allah ile şeref ve itibar kazanmakla en güzel ve kesintisiz nimetlerine erişmek " şeklinde ifade edebiliriz.
Allah’tan bir selamla felaha eriştirilmek, muhakkak ki izzet ve itibarın en büyüğüne ve nimetlerin en hayırlısına kavuşmaktır. Çünkü: "O gün (Kıyamette), ne mal fayda verir ne de evlat. Ancak Allah'a kalb-i selîm (temiz bir kalp) ile gelenler (o günde fayda bulur)." (Şuarâ, 26/88-89) "Cennet de takva sahiplerine yaklaştırılır; (onlardan) uzakta olmayacaktır. Görmeden Rahman'a saygı gösteren ve(Allah'a) dönük bir kalp getiren herkesin (mükâfatı budur).
"Oraya selâmla girin" (denir). İşte bu, ebedî yaşamanın başladığı gündür. Orada kendileri için diledikleri her şey vardır. Katımızda dahası da vardır." (Kaf, 50/32-35)
Kur’ân  Hz. Muhammed (asv)’e  kendisine gelen mü’minlere selâm vermesini emrediyor:
"Âyetlerimize iman edenler sana geldikleri zaman, de ki: "Selâm olsun size! Rabbiniz kendi üzerine rahmeti (merhameti) yazdı..." (En’am, 6/54)
Cennete ve cennetteki yüksek derecelere selamla ve selametle erişilir:
"(O yurt,) Girecekleri, zemininden ırmaklar akan Adn cennetleridir. Onlar için orada kendilerine diledikleri her şey vardır. İşte Allah, takva sahiplerini böyle mükâfatlandırır.
(Onlar,) Meleklerin, "Size selâm olsun. Yapmış olduğunuz (iyi) işlere karşılık cennete girin" diyerek tertemiz olarak canlarını aldıkları kimselerdir." (Nahl, 30-32) [19]
"Onlar ki, bir arınmışlık hâli içindeyken melekler; "Size selâm olsun, (hayattayken) yaptıklarınızdan ötürü girin cennete!" diyerek canlarını alırlar." (Nahl, 16/32) 
 Rabbimiz Allah’ın rahmetiyle selamladıkları ve selamlayacakları:
Allah’ın elçileri, Allah’ın mesajını insanlara en güzel örneklikle ulaştıranları,
İnsanlar içinde ve sonraki nesiller içinde isminin hayırla anılmasını sağlayacak güzel işler yapanları,
Seçkin Müslümanları,
Fedakar Müminleri,
Salih amel işleyenler olacaktır. Vesselam
Aziz insanlara selam, dua ve muhabbetlerimle…
 A.Erkan FURKANOĞLU
Kıbrıs /Kktc
31.07.2024 14.21

YORUMLAR

  • 0 Yorum