Reklam
Reklam
Ahir Zaman ve Namaz
Erkan Furkanoğlu

Erkan Furkanoğlu

Ahir Zaman ve Namaz

24 Ağustos 2022 - 14:33

Tüm geçmiş ve günümüz günahlarının, musibetlerinin ve imtihanlarının toplandığı ahir zamanda namaz ne ifade eder?

  Muhakkak ki ahir zamanda namaza ihtiyacımız daha fazla önem arz etmektedir. Çünkü maruz kaldığımız sıkıntılar, problemler hem geçmişin hem bugünün ve geleceğin endişesi de dâhil edersek maruz kaldıklarımız çok büyük sıkıntılara kaynaklık etmektedir.
 
Ahir zamanın tüm ve büyük sıkıntılarından kurtulmamız için de insanı sahibi olan Rahman Allah’a en çok yaklaştıran, en yakın tutan namaz ibadetine daha sıkı sarılmamız gerekir. Çünkü namaz ibadeti dinle özdeşleşmiştir.

Mümin olmanın, Müslüman olmanın en önemli göstergesi namazdır. Namaz, Mümin ve Müslüman kimliğimizin, kişiliğimizin fiili şehadet belgesidir. 

Namaz İslam’ın şiarıdır. Namaz hayatta imandan sonraki en önemli husustur. Kelime-i şehadetten sonraki İslam’ın ilk şartıdır. 

Namaz önemine ve ihtiyacımıza binaen her gün en az beş vakit devam edilmesi gereken ve bir ömür boyunca sürdürmek zorunda olduğumuz kulluk sorumluluğu ve göstergesidir. 

Ahir zamanda namaza olan ihtiyacımız o kadar fazladır ki hac farizası imkân bulabilen insanlar için ömürde bir defa, oruç hakkı verilerek yılda bir ay olarak farz kılınmış. Muhakkak ki nafile ibadetler arttırılabilir. Kullar iyi işler yaptıkça Rahman Allah karşılığını fazlasıyla vermeye devam eder.

Namaz diğer ibadetlerden daha yoğun olarak hayatın içinde her gün ve günde beş vakit olarak kadına, erkeğe, gence, yaşlıya, hastaya, yolcuya, engelliye, sıhhatliye, şehirliye, köylüye, siyasetçiye, sporcuya, esnafa, işçiye, patrona, zengine, fakire, mutluya, dertliye farzı ayndır. 

Bireysel olabileceği gibi daha çok cemaatle ifa edilmesi gereken, ahir zamanda ailemize ve çevremize iyi örneklik teşkil etmesi için de cemaatle yapılmasında hassasiyet göstermemiz gereken toplumsal sorumluluğu olan elzem hayırlı işlerdendir.

  Namaz sadece Rahman Allah’a imanı ve güveni olmayan kâfirlere, hayatta olmayan ölülere, aklı olmayan delilere, sorumluluğu olmayan küçüklere farz değildir.

  İman ettiği andan itibaren inanlara, ölünceye kadar dirilere, akıllandığında delilere, büyüyüp sorumluluk sahibi olduğunda küçüklere de sadece Allah için yerine getirilmesi kaçınılmaz bir kulluk yükümlülüğüdür.

Ahir zamanda namazla her an Cenabı Allah'a yakın olduğumuzu hissetmemiz için, İhsan şuuruyla hareket edip biz Yüce Allah'ı dünyada göremezsek de Rahman Allah'ın bizi her an gördüğü bilincini muhafaza etmemiz için hayati öneme sahiptir.

Ahir zamanlarını yaşadığımız dünyanın zaman ve mekân sınırı olmayan, dünya coğrafyasının herhangi bir yeri ve yeryüzünün tamamının mescid kılındığı bilinciyle temiz bir yerde secdelerimizi yaparak, namazlarımızı kılarak Yüce Allah’a yükümlülüğümüzü ve muhabbetimizi fiili olarak sunabiliriz. 

Kirletilmiş bir zamana ve kirletilmiş bir mekâna maruz kalan ahir zaman insanları olarak namaz bizi temizleyen ve temiz tutan ibadettir. Rahman Allah temizdir ve temizlenenleri sever düsturunca temizlik İslam’ın ehemmiyet verdiği en önemli hususlardan bireysel ve toplumsal görevlerdendir. Sadece maddi temizlikle yetinmeyen İslam Dini, manevi temizliği de ayrı bir önem ve öncelik verir.

Namaz en çok dikkat, irade ve bilinç gerektiren ibadet olduğu söylenebilir. Mesela hac farizamızı yaparken tavaf sırasında veya say yaparken ibadetin ruhuna aykırı şeyler düşünmek, söylemek, yapmak uygun değil ancak insani olarak geride bıraktığımız aile fertlerimiz aklımıza gelebilir bunun sonucunda ailemiz ve halleriyle ilgili düşüncelere kapılsak da yorgun bir şekilde de haccımızı sürdürebiliriz. (Hayatımızın ve hassaten ibadetlerimizin her anında şuur ve huşu halini yakalamak ve devam ettirmek gayretinde olmalıyız.)

Oruç ibadeti sırasında yatabilir, uyuyabiliriz, bitkin ve dalgın bir şekilde de orucumuzu sürdürebiliriz ama namazda dalgınlık, başka düşünceler, dünya kelamı, sebepsiz hareketler, sağa -sola bakmak bile uygun değildir. Her işin kuralları, şartları olduğu gibi bir takım dikkat edip uymamız gereken adabları da vardır. Kabuktan öze, cesetten ruha sirayet eden bir yaklaşımla her şey hassaten ibadetlerimiz, namazlarımız daha anlamı hale gelir.
Yüce Allah yolundan ve rızasında ayırmasın, yar ve yardımcımız olsun…
Selam, dua ve muhabbetlerimle

A.Erkan FURKANOĞLU
24.08.2022 
Manisa

YORUMLAR

  • 0 Yorum