Reklam
Reklam
"Vergi Reformu: Zenginlerin Tırnağı Bile Kesilmedi!"
Bilal Yılmaz

Bilal Yılmaz

"Vergi Reformu: Zenginlerin Tırnağı Bile Kesilmedi!"

14 Ekim 2024 - 21:40

           Yaklaşık 1,5 yıl önce Mehmet Şimşek göreve geldiğinde herkesin dilinde aynı şey vardı: "Rasyonel politikalarla ekonomiyi düze çıkaracak." Hani neredeyse altın kaplama yollar bekliyorduk! Rasyonel dediysek, memleketin ekonomisi de fabrika ayarlarına dönecek sandık. Ama gelin görün ki, Mehmet Bey’in rasyonelliği kime dokundu? Fakire, fukaraya, kümesteki kazlara. Zenginlere mi? Onların saçı bile dağılmadı! 


Vergi reformu yapacağız, dediler. Hepimiz heyecanlandık. Dedik ki, “Ha, bu sefer ciddi bir şeyler olacak. Konut ağalarından, servet sahiplerinden alınacak vergilerle biraz nefes alacağız.” Ne oldu? O büyük umutlarımız, meclise bile ulaşamadan vampirler tarafından lime lime edildi. Servet vergisi? Çıkartıldı. 500 evi olan konut baronlarına dokunan kademeli vergi? Paket dışı. Sermaye piyasalarındaki milyarlık kazançlardan vergi mi? Rüya görmüşüz.


İşin sonunda ne oldu peki? Parası olan zengin, kaldığı yerden paşa paşa keyfine baktı. Bizim gibi vatandaşa ise KDV artışı, ÖTV zamları, pasaport harçları, bir de ödenmiş motorlu taşıtlar vergisi tekrar geldi. Ya arkadaş, ödenmiş vergiyi ikinci kez almak nasıl bir rasyonellik? Herhalde Mehmet Bey’in yeni nesil ekonomi anlayışı bu.


Bari savunma sanayii için bir şeyler yapalım dediler, yeni bir vergi yasa teklifi hazırladılar. Hadi dedik, bu sefer adaletli bir şey çıkacak. Ama yine ne oldu? Tapu, noter, kredi kartı işlemleri, cep telefonlarına ek vergi… Zenginlere dokunan hiçbir şey yok. Kendi düğmesinden kıymetli tapusuna kadar her şeye ek vergi koydular. Ülkenin kasası dolacak ya, gelsin paralar vatandaşın cebinden.


En komiği de ne biliyor musunuz? 5 milyon liraya ev alana da 200 milyon liraya yalı alana da aynı maktu tutarı ödetiyorlar. Ee, adalet böyle mi sağlanıyor? Koca holdingler ile iki işçi çalıştıran küçük işletmeler aynı vergi yükünü omuzluyor. Hani şu çok övülen “adalet” var ya, işte o burada tatilde.


Sonuç? Fakir iyice fakirleşti, zenginler rahatı bozulmadan hayatına devam ediyor. Bir rasyonel politika hikayesi de böylece sona erdi. Ama kim bilir, belki de biz anlayamıyoruzdur, Mehmet Şimşek'in rasyonalitesine bir zengin gözüyle bakmak lazımmış!

YORUMLAR

  • 0 Yorum