Reklam
Reklam
Deneme Sınavı: Yolun Kendisi Başarıdır
Bilal Yılmaz

Bilal Yılmaz

Deneme Sınavı: Yolun Kendisi Başarıdır

03 Ekim 2024 - 19:20

Dersler, programlar, yeni kitaplar... Hepimiz büyük bir hevesle başladık sürece. Adaylar ders çalışıyor, veliler de onları yakından takip ediyor. Eylül geçti, Ekim’e girdik ve işte bir başka oyuncu sahneye çıkıyor: Deneme sınavları.


YKS’ye hazırlanan öğrenciler için deneme sınavı, kendilerine ayna tutmak demek. Sonuç ne olursa olsun, "Ben ne yaptım?" sorusuna cevap arıyorlar. Ama LGS öğrencileri için durum biraz farklı. Onlar deneme sonuçlarını sadece kendileri için değil, ailesine, arkadaşlarına, öğretmenlerine göstermek için bekliyor. Durum böyle olunca da, "Acaba bana ne diyecekler?" kaygısı devreye giriyor. Sonuç kötü mü geldi? Moraller hemen yerle bir. Oysa ki, deneme sınavı sadece bir deneme. Hepsi bu.


Asıl mesele, sınav sürecini moralini bozmadan, sağlıklı bir şekilde yönetebilmek. Bunu net bir şekilde söylemek lazım: Önümüzde uzun bir yol var, ilk engele takılıp bırakacak değiliz. Yılmaz olmak, öğretilemez; yaşanır, tecrübeyle kazanılır.

Bir denemede sonuncu mu oldun? E ne olmuş yani? Sabah yine güneş doğmayacak mı? Denemelerde iniş çıkış olacak, bu işin doğası böyle. Bazen iyi sonuçlar gelecek, bazen kötü. Ama ne olursa olsun, hep gülümseyerek yola devam edeceğiz. İşte gerçek başarı, denemenin sonucunda değil; o yolda kalabilmekte.

Bilal YILMAZ 


YORUMLAR

  • 0 Yorum