Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından organize edilen, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Harran Üniversitesi, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Şanlıurfa Ticaret Borsası ile Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği tarafından tertiplenen kutlama programı, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Ahilik Duasının okunmasıyla başladı.
Programın açılışında bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, ahilik haftasının tüm esnaf ve vatandaşlara hayırlar getirmesini diledi. Ahiliğin, sadece mesleki dayanışma ve birlikteliği hedefleyen bir yapı olmadığını söyleyen Vali Erin, 11’inci yüzyıldan itibaren Anadoluya gelen atalarımızın yerli ve güçlü sanatkarlar karşısında rekabet gücünü koruma, mesleki dayanışmayı ve güçlenmeyi sağlamak amacıyla belli prensipleri bir araya getirerek oluşturdukları bir yapı olduğunu söyledi. Ahiliğin, aynı zamanda ekonomik bir teşkilatlanma yapısı olduğunu kaydeden Vali Erin, ahiliğin kültürel ve askeri boyutu olan bir teşkilat olduğunu söyledi. Vali Erin, ahilik teşkilatının bir taraftan meslek mensupları arasında dayanışmayı sağlarken bir taraftan da evrensel ve İslami değerleri bir potada bütünleştirip tüm insanlığa yansıtmayı hedeflediğini, böylece toplumsal birlik ve beraberliğin devamı, devletin de güçlü olarak kalması için çok büyük fonksiyonlar icra ettiğini ifade etti.
Ahiliğin köklerinin 12’nci yüzyıla dayandığını, sanayi devrimi ile birlikte Avrupa’da başlayan kooperatifçilik anlayışının da temelini ahilik kültüründen aldığını belirten Vali Erin, esnaf ve sanatkarların ahilik haftasını tebrik etti.
Törende bir konuşma yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül de ahilik geleneğinin esnaf ahlakındaki önemine değinerek, “Ben siftah ettim, sen ihtiyacını komşumdan al diyebilen esnafın olduğu bir merkezdeyiz. İşte burası, sabah Dergah’ta zikirle başlar, dualarla kapılar açılır, akşama kadar burada yaşayan sevgidir, dostluktur. Aslında ahilik çokça üzerinde konuşulması gereken bir konudur. Ahilik, bir medeniyetin anadoluda oluşmasıdır. Yine ahilik, inancın hayata dönüşmesidir. Bu ahilikle Anadolu ticarette, siyasette, ekonomide dünyanın ileri devleti haline gelmiştir” diyerek, esnaf ve sanatkarların ahilik haftasını kutladı.
Ahilik hakkında İslami ahlak ve prensiplerin bulunduğunu hatırlatarak, ahilik geleneğini yorumlayan Doç. Dr. Cüneyt Gökçe de toplumumuzda yüzlerce yıldır sürdürülen ahilik kültürünün prensiplerini ayet ve hadislerden aldığını söyledi.
Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay da ahiliğin, kardeşlik, mertlik, vatanseverlik, dürüstlük anlamına geldiğini, Türk ve İslam kültüründe güzel ahlaklı insan manası taşıdığını ifade ederek, “Ahi olabilmek için eğitim görülen kuruma, ahi ocağı denmektedir. Bu öyle bir ocaktır ki, oraya giren hem mesleğinde en iyi usta hem de ahlaki faziletli davranışlarıyla tam bir insan olur. Mesleğin basamaklarını çıraklıktan başlayarak yavaş yavaş tırmanır. Ustası ile olan ilişkisi tam bir saygı ve sevgiye dayanır. Burada amaç, başkasına muhtaç olmadan alın teri, göz nuru dökülerek helal kazanç sağlamaktır” diye konuştu.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Ekibinin şed kuşatma gösterisinin ardından yılın ahisine, kalfasına ve çırağına, mesleklerine yapmış oldukları hizmetlerden dolayı Ahilik Haftası Tertip Komitesi’nce hazırlanan plaketler verildi.
Esnaf ziyareti ile devam eden kutlama programı, 18 Eylül 2019 günü Paşabağı mahallesinde bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği binası önünde geleneksel tirit yemeği ikramı ile sona erecek.
Vali Erin: Kooperatifçiliğin Temelinde Ahilik Var
Şanlıurfa’da esnaf arasında yüzlerce yıldır sürdürülen ahilik geleneğinin konu edildiği, Ahilik Kültürü Haftası 2019 yılı kutlama programı, tarihi Gümrük Hanı’nda düzenlenen etkinliklerle başladı.
17 Eylül 2019 - 17:17
YORUMLAR