Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibelnur DOĞANTÜRK yaptığı açıklamada, Rotavirüs tüm dünyada görülen en sık ishal etkenlerinden biridir. Rotavirüsenfeksiyonları genellikle önce ateş ve kusma ile başlar, bol sulu ishal ile devam eder. İshal bazı hastalarda hafif seyrederken bazı hastalarda ise ciddi sıvı kayıpları nedeniyle hastaneye yatış gerektirilebilir. Rotavirüs çok bulaşıcıdır. Su ve gıdalarla ve özellikle eller yoluyla vücuda alınır. Kreş gibi kalabalık ortamlarda tuvaletten sonra ve yemeklerden önce ellerini yıkamayı unuttuklarından dolayı kolayca yayılır. Tuvaletten sonra ve bebeklerin bezlerini değiştirdiklerinden sonra el yıkamaya dikkat edilmelidir. Bulaşıcılık ishal öncesi dönemde ve ishalin kesilmesinden 10 gün sonraya kadar devam edebilir. Hastalıkta etkin bir ilaç tedavisi yoktur. Destek ve sıvı tedavisi yeterlidir.
Aşı ağır hastalıktan korunma sağlar. Hastaneye Rotavirüsenfeksiyonu nedeniyle yatışları azaltır. İki adet Rotavirüs aşısı bulunmaktadır. İlk doz bebek 6 ile 14. haftalar arasında iken yapılmaktadır. Son doz 24. haftayı doldurmadan uygulanmalıdır.
Bu derece bulaşıcı ve ciddi sıvı kayıplarına sebep olan Rotavirüsenfeksiyonundan çocukları korumanın en iyi yolu en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak Rotavirüs aşısını yaptırmaktır. dedi
Uzmanı Uyardı! Rota Virüs'ten nasıl korunabiliriz
Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibelnur DOĞANTÜRK, halk arasında 'zehirli ishal' olarak bilinen rota virüse dikkatleri çekti.
11 Nisan 2022 - 11:29
YORUMLAR