HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığı, aralarında İl Başkanı Emin Özaslan’ın da bulunduğu bir heyetin geçtiğimiz yıl Mayıs ve Haziran aylarında Şanlıurfa’dan Türkiye’nin 18 farklı iline giden mevsimlik tarım işçileriyle ilgili hazırlamış olduğu çalışmayı rapor haline getirdi.
Raporda mevsimlik tarım işçilerinin hangi koşullarda yaşadığı, hangi zorluklarla karşı karşıya kaldığı, ne gibi sorunları ve talepleri olduğu gibi başlıklar yer aldı. Raporda ayrıca Şanlıurfa’nın kanayan yarası olarak nitelendirilen mevsimlik tarım işçiliğinin azami düzeye indirilmesi ve bu işçilerin ve çocuklarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi için hangi adımların atılması gerektiğine de dikkat çekildi.
GELİR YOKSUNLUĞU
Yine raporda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki aşırı yoksulluğa vurgu yapılırken, mevsimlik tarım işçiliği hangi gerekçeye dayanırsa dayansın bu tür bir çalışmanın sürdürülmesindeki temel etkenin, işçilerin yaşadıkları yerlerde hayatlarını düzgün bir şekilde sürdürebilecek bir gelirden yoksun olmalarının altı çizildi.
ÇOCUKLAR VE KADINLAR EN ÇOK ETKİLENİYOR
Raporda mevsimlik tarım işçiliğinde, ulaşım, eğitim, barınma, sağlık sorunları, günlük ücretler, sosyal dışlanma, güvenlik sorunu gibi başlıca sorunlar belirlenirken, en dikkat çekici nokta ise çocuk ve kadın mevsimlik tarım işçilerine vurgu yapıldı. Mevsimlik tarım işçiliğinde en büyük olumsuz etkinin kadınlar ve çocuklar üzerinde yaşandığına gönderme yapılan raporda, mevsimlik tarım işçiliğinin altındaki sebeplere de yer ayrılıyor.
HANGİ SEBEPLER GÖSTERİLİYOR
Mevsimlik tarım işçiliğindeki ilk sebep olarak işsizlik gösterilirken, bunu sırasıyla Şanlıurfa’daki günlük ücretlerin düşük olması, arazi sahiplerinin tarımsal faaliyet için su bulamaması, arazi sulama imkanı olanların elektrik, gübre, akaryakıt gibi maliyetleri karşılayamaması, kırsal mahallelerde ikamet edenlerin işleyecek arazi olmaması izledi.
ÇÖZÜM OLARAK NELER ÖNERİLİYOR?
Raporda mevsimlik tarım işçiliğinin azami düzeye getirilmesi için Organize Sanayi Bölgelerindeki istihdamın arttırılması, TİGEM gibi çiftliklerdeki arazilerin bir bedel karşılığı çiftçilere tahsis edilmesi, GAP’ın bir an önce bitirilip sulanabilir arazilerin arttırılması, çiftçilere gerekli desteğin verilmesi gibi çözüm önerileri sunuluyor
Urfa Pusula
YORUMLAR