Urfa Ekonomisine ciddi anlamda katkı sunan, PAKIR Hafriyat Nakliyat İnşaat şirketi Genel Müdürü Mustafa Pakır, urfaradikal genel yayın yönetmenimiz Mehmet Emin Kuş'la sohbetinde bazalt taşları ve firması hakkında önemli bilgiler verdi.
Pakır; "Şahıs firması olarak yaklaşık 40 yıllık bir Hafriyat tecrübesine sahibiz. 2009 yılından bu yana şirketleşerek Urfa bazalt alanında faaliyet göstermekteyiz. Urfa Bazalt taşını Karacadağ eteklerinde işleyerek, yeni teknolojik yatırımlar yaparak ekonomiye katkı sunduk. Amacımız bu işi daha ileriye taşımaktır.
Bazalt taşı volkanik tüflerden püskürtmeler sonrası yaklaşık 2,5 milyon yıl ile 5 milyon yıl arasında değişen sürelerde oluşabilmektedirler.
PAKIR Hafriyat Nakliyat İnşaat şirketi Genel Müdürü, Ekonomist Mustafa Pakır sözlerine şöyle devam etti:
"Bazalt taşları bağımsız kayaçlar patates şeklinde olabildikleri gibi kayaç halinde katmanlar şeklinde de bulunabilmektedirler.
Bazalt taşları başta Şanlıurfa bölgesinde olmak üzere Diyarbakır, Kayseri az da olsa Van tarafında bulunabilmektedirler.
Bazalt taşları doğada halk tabiri ile erkek ve dişi taşlar şeklinde iki türde tanımlanmaktadırlar. Erkek olan sert yapıda olup kırılmaya mucur yapmaya betorname yapılar için bulunmaz değere sahiptir. Dişi olan ise daha çok yer altında gömülü şekilde bulunur. Dişi taş döşeme bordur kaplama alanları için mermer şeklinde kesilip kullanılabilmektedir.
Mustafa Pakır; "Urfa Bazalt Taşı 100 Yıl Ömürlüdür.
Bazalt taşı kullanım süresi 100 yılı aşkın ömrü bulunan doğal ve alternatifi çok az olan bir taş olup belirli yerlerde az bulunabilen bir madendir.
Doğal olan bu taş kullanıldıkça siyahlaşan ve güzelleşen bir şekil alıyor. Urfa da birçok yerde rahatlıkla bulunabilmektedir. Bazalt taşının çıkarıldığı yerler tarıma kazandırıldığı için, ayrıca büyük bir öneme sahiptir.
Dış ülkelere baktığımız zaman bu dünyada kolay bulunan bir taş değil. Birçok özelliği var; örneğin çok sert olması. Yıllar geçiyor erimiyor. Bir başka özelliği; zararlı ışınları, kanserojen bazı maddeleri emdiği için pozitif çok bir etkiye sahip.. Bilimsel olarak ta kanıtlanmış durumda. Bu özellikleri uluslararası manada belgelendirebilirsek, bazalt taşının kullanım alanını genişletebiliriz. Dünyanın birçok yerinde hem dış cephe uygulamalarında hem de Radyasyonun çok aktif olduğu yerlerde kullanılabilir. Bazalt taşı son zamanlarda Petrol sahalarında kullanılmaya başladı. Buralarda yangını absorbe eden maddeler gerekiyor. Yapılan testlerde bazalt taşının yangını geciktirme özelliğinin bulunduğu saptandı. Doğu iller başta olmak üzere birçok ilimiz kullanabilmektedir. Son zamanlarda lüks oteller, havuzlar, bu taşı tercih etmektedirler. Ayrıca bütün peyzaj mimarları için de her zaman aranan bir malzemedir. Kaldırımlarda, mıcır olarak yollarda, bahçe duvarlarında, dekoratif uygulamalarda, köprülerde, kaplamalarda, havuzlarda, peyzaj uygulamalarında, demiryollarında, yapı malzemelerinde hammadde olarak yoğun olarak kullanılmaktadır''
Diyarbakır bölgesinde; DiMAR, DİBAZ, ART Firmaları hem mermer hem de bazaltta öncülük etmektedirler. Şanlıurfa'da ise; URFA BAZALT, PAKIR GRUP, BİRECiK BAZALT ve SİVEREK BAZALT bu sektöre öncülük etmektedirler.
Bazalt taşları Şanlıurfa’da; önceki yıllarda Turistik caddesi, Maliye önü, Şanlıurfa Büyükşehir önü ve Urfa'nın bazı sokaklarında kullanıldı.
Şanlıurfa’da kullanılan bazalt taşı maalesef yetersiz, uzun ömürlü olmasından dolayı ekonomik olarak ta diğer taşlara göre son derece uygundur. Bazalt taş kullanmada Urfa, komşumuz Diyarbakır'a oranla %10 larda kalmaktadır." Dedi.
Ahmet Bulut/ urfaradikal.com
YORUMLAR