Şanlıurfa her seçim döneminde ya da her başkan döneminde çeşitli projeler ile heyecanlanmış ancak çoğu projeler laftan öteye gidememiş.
Şanlıurfa’da şu ana dek yüzlerce proje laftan öteye gidemedi. Kimisi için kaynak yok denirken kimisi için ise “yapacağız” denilerek vatandaş oyalanıyor.
Şanlıurfa Olay Gazetesi olarak kentte laftan öteye gidemeyen ve bir türlü hayata geçirilmeyen sözde projeleri irdeledik.
İşte o projeler ve neden yapılmadıkları:
KARAKOYUN’A SU BIRAKILMASI VE SANDAL KEYFİ
Dönemin eski Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından ıslah edilerek çevre düzenlemesi yapılan Karakoyun Deresi Celalettin Güvenç’in seçim kampanyası olmuştu. Güvenç döneminde övgüyle bahsedilen projede dereye su akıtılacak ve vatandaşlar derede kayık sefası yapacaktı. Ancak söylenenler vaatten öteye geçemedi. Kayık sefası ile afişe edilen Karakoyun Deresi’ne yıllardır bir çivi dahi çakılmadı. Şanlıurfa’nın çılgın projesi olarak adlandırılan Karakoyun Deresinde Fırat Nehrinin suyunun akıtılması ve derenin peyzaj çalışmalarıyla ilgili projede belirsizlik sürüyor. Fakıbaba döneminde başlanan ve Celalettin Güvenç’in övünç eseri olan projeye mevcut başkan Nihat Çiftçi’de sahip çıkmamıştı. Yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün de pek bu projeyi hayata geçireceği görünmüyor.
TUGAY’IN TAŞINMASI…
Şanlıurfa’da yıllardan bu yana her yıl taşınacağı söylenen Tugay’ın taşınması da anlaşılan başka bahara kaldı. 30 Mart 2014 seçimlerinde taşınacağı ve yeşil alan olacağı söylenen Tugay hala yerinde duruyor. Son olarak önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi döneminde Tugay’ın taşınacağı, taşındıktan sonra yeni yerin botanik bahçesi ya da millet bahçesi olacağı söylenmişti. Ancak Nihat Çiftçi’nin de görev süresinin sona ermesiyle beraber Tugay’ın taşınma işi de rafa kalkmış oldu.
KARAKÖPRÜ’DEKİ TELEFERİK
Nihat Çiftçi’nin Karaköprü Belediye Başkanı iken projelendirdiği teleferik projesi için henüz bir adım atılmadı. Akbayır Mahallesi ile Esentepe arasına yapılacak olan teleferik ile vatandaşlar Karaköprü ve eşsiz Harran Ovası manzarasını izleyeceklerdi. Son olarak 2016 yılında Büyükşehir Belediyesi ve Karaköprü Belediyesi’nin ortaklaşa yürüteceği proje askıda kaldı. Yeniden karaköprü Belediye Başkanı olan Metin Baydilli ise projeyi kulak ardı etti ve böylece Karaköprü’nün vizyon projeleri arasında olduğu söylenen teleferik projesi de başka bahara kalmış oldu.
BEDİÜZZAMAN MÜZESİ
Şanlıurfa Valiliği işbirliği ile yapılacak olan Bediüzzaman müzesi için Şanlıurfa Haliliye ve Eyyübiye ilçelerinin kesiştiği nokta olan Köprübaşında bulunan, şu an atıl durumda olan ve bir dönem Doğruyol partisi il başkanlığı binası olarak da kullanılan bina müze için yer olarak belirlenmişti. Şu an atıl durumda olan bina gerekli restorasyon yapıldıktan sonra müzeye dönüştürülecekti. Müze aynı zamanda çok amaçlı bir kompleks şeklinde de olacaktı. Müzenin içinde seminer salonu da yer alacaktu. Tüm restorasyon işlemleri bittikten sonra müzenin içinde Bediüzzaman Said Nursi’ye ait kişisel eşyaları ve eserleri sergilenecekti. Ancak alınan bilgilere göre ise projenin Mehmet Ekinci döneminde mal sahipleriyle anlaşma sağlanamadığı için iptal edildiği öğrenildi. Ancak kentte hiçbir yetkili proje için elini taşın altına koymadı ve proje buhar oldu.
ANKARA-KONYA-ADANA-GAZİANTEP-ŞANLIURFA ARASI HIZLI TREN HATTI
Son yılların en gözde ulaşım araçları arasındaki yerini alan ve seferlerinin başladığı kentlerde şehirlerarası ulaşıma nefes aldıran Gaziantep tarafından devam eden hızlı tren çalışmalarına Şanlıurfa’ da dahil edilmişti. Şanlıurfalılar tarafından sürekli gündeme getirilen ve mutlak gelmesi lazım denilen Yüksek Hızlı Tren Projesi için henüz somut bir adım atılmadı. Şanlıurfa Ak Parti Milletvekilleri Mehmet Ali Cevheri, Gülender Açanal, Halil Özşavlı ve Ahmet Akay TCDD yolları Genel Müdürü İsa Apaydın’ı makamında ziyaret ederek Şanlıurfa Hızlı Tren projesi hakkında bilgi almıştı. Ancak Ocak ayında gerçekleşen bu ziyaretin ardından proje bir daha gündeme gelmedi.
İKİNCİ ÜNİVERSİTE
Komşu kent Gaziantep'te bir dönem üniversite sayısı 6'yı bulurken Şanlıurfa'da ikinci üniversite için hala somut bir adım atılmadı. Ak Parti’nin 2014-2019 yılları arasındaki Şanlıurfa projeleri arasında ikinci üniversitede yer alıyordu. Ancak aradan geçen zamana rağmen ikinci bir üniversite ihtiyacı sadece söylemde kaldı. Nüfus artışı ve öğrenci potansiyeli ile dikkat çeken Şanlıurfa ikinci üniversiteyi istiyor. Her yıl binlerce öğrencisini üniversiteye gönderen Urfa'da, birçok öğrencinin özel üniversiteyi tercih etmesi de geçtiğimiz yıl kentte kolların sıvanmasına neden olmuştu. Hem kente ekonomik kazanç hem de eğitime katkı sağlanması için Urfa'da bir dönem, özel üniversite girişimlerinde bulunulmuştu. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Nihat Çiftçi, bu konuda ilk adımı atarak ön görüşmede bulundu. Çiftçi, üniversite kurulması için İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın'ı kente davet etti. Gün boyu Çiftçi ile kenti dolaşan Aydın'ın özel üniversite için yeşil ışık yaktığı düşünülse de, görüşmenin arkası gelmedi. Aydın'ın İstanbul'a dönmesi ile konunun askıya alındığı öğrenildi. Üniversite için atılan ilk adım, kentin eğitimdeki son adımı oldu. O süreç sonrası hiçbir yerel yönetim, kentte özel üniversite girişimlerinde bulunmadı.
Haber: Faruk DEVECİ-Mutlu GÜNEŞ Şanlıurfa olay
YORUMLAR