Reklam
Reklam

Şanlıurfa Mimarlar odası Tarihi kazılarla ilgili açıklama yaptı

Şanlıurfa Mimarlar odasının Tarihi kazılarla ilgili yaptığı açıklaması şöyle:

Şanlıurfa Mimarlar odası Tarihi kazılarla ilgili açıklama yaptı

Şanlıurfa Mimarlar odasının Tarihi kazılarla ilgili yaptığı açıklaması şöyle:

Şanlıurfa Mimarlar odası Tarihi kazılarla ilgili açıklama yaptı
23 Temmuz 2022 - 13:08
Reklam
Reklam

Peygamberler şehri ve kutsal şehir gibi tanımlamalarla anılan ilimiz, geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan Göbeklitepe’den günümüze kadar çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.  Bu uygarlıklar arasında Asurlular, Medler, Persler, Makedonyalılar, Selevkoslar, Edessa krallıkları, Roma ve Bizans imparatorlukları ile Osmanlı imparatorluğu yer almaktadır. Tüm bu medeniyetler kendi dönemlerinin sanatsal, dini, kültürel ve mimari özelliklerini yansıtan çeşitli eserler bırakmışlardır. Bu eserlerin bir kısmı günümüze ulaşmayı başarmış bir kısmı ise gerek tarihsel süreç içerisinde gerekse yakın zamanlarda çeşitli nedenlerden dolayı yok olmuştur. Günümüze ulaşan kültürel varlıkları korumak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak ve turizme kazandırmak ise bizim sorumluluğumuzdadır. 
Geçtiğimiz aylarda Mevlevihane olarak bilinen yerde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Müze Müdürlüğü denetiminde yapılan kazılarda Roma dönemine ait çeşitli taşların, duvar izlerinin, mezar kalıntılarının ve mozaik kalıntılarının çıktığı anlaşılmaktadır. Mozaik kalıntıları sökülerek taşınmış, ancak kazı durdurulmuş ve alanda yapılacak olan projeden vazgeçilerek alanın tekrar toprak ile doldurulup kapatılması kararlaştırılmıştır.

Alanın tekrar toprak ile doldurularak kapatılması yerine araştırma kazısına devam edilmeli ve eğer varsa yer altındaki kültürel miras açığa çıkarılmalıdır. Şimdi kazı yapılmayacak ise ne zaman yapılacaktır? Ortaya çıkacak bulgular değerlendirilerek koruma ve turizme kazandırma projeleri geliştirilmelidir. Antik dönemin önemli ve mozaikleri ile ünlü kentimizde Mevlevihane bölgesinde çıkan mozaikler araştırılmayacak ise başka ne araştırılacaktır? 
Bu bakımdan alanda daha alt seviyelere inilerek ve genişletilerek araştırma kazısı yapılmasını, çıkacak kalıntıların değerlendirilmesine ve sergilenmesine yönelik turizme katkısı da düşünülerek projeler geliştirilmesini ve alanın kapatılmamasını öneriyoruz. Yapılan bu kazının, alanın tamamına yönelik olarak devam ettirilmesinin, alanın tarihi katmanlarının ortaya çıkarılmasında önemli bir fırsat olduğunu göz ardı etmemeliyiz. Çünkü söz konusu alanın çok katmanlı olduğu, alanda eski bir hamamın bulunduğu bilinmektedir. Bu bakımdan alanda tarihe duyarlı davranmak ve çıkacak bulguları değerlendirmek daha doğru ve yerinde olacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum