Reklam
Reklam

Şanlıurfa'da Kadın İstihdamı Alarm Veriyor: Bakanlığa Soru Önergesi Verildi

Şanlıurfa'da Kadın İstihdamı Alarm Veriyor: Bakanlığa Soru Önergesi Verildi

Şanlıurfa'da Kadın İstihdamı Alarm Veriyor: Bakanlığa Soru Önergesi Verildi
05 Mart 2025 - 16:34
Reklam

Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Türkiye’de kadın istihdamının düşük seyretmesi ve özellikle Şanlıurfa’da kadınların işgücüne katılım oranının ülke ortalamasının da altında kalması üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yazılı soru önergesi sundu.

Kadınlar İşgücüne Katılamıyor, Yoksulluk ve Şiddet Artıyor

Milletvekili Ayan, önergesinde Türkiye genelinde kadınların istihdama katılım oranının %34 seviyesinde olduğunu, ancak Şanlıurfa’da bu oranın %15-20 bandında kaldığını vurguladı. Kadın istihdam oranının ise toplam istihdam içinde %10’lar seviyesinde olduğuna dikkat çekti.

Kadınların işsizlik nedeniyle ekonomik bağımsızlıklarını kazanamadığını ve bunun da toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirdiğini belirten Ayan, işsiz kalan kadınların ev içi şiddete daha fazla maruz kaldığını ifade etti.

Şanlıurfa’nın tarım potansiyeline rağmen kadınların büyük çoğunluğunun yaz aylarında mevsimlik tarım işçisi olarak güvencesiz ve kötü koşullarda çalıştığını vurgulayan Ayan, kış aylarında ise tamamen işsiz kaldıklarını söyledi.

Bakanlığa 8 Maddelik Soru Önergesi

Ayan, Bakan Göktaş’a yönelttiği 8 maddelik soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

1. Şanlıurfa’da kadınların istihdam ve işsizlik sorunu Bakanlığın bilgisi dahilinde mi?


2. Kadın yoksulluğuna ve işsizliğine dair yürütülen bir fizibilite çalışması var mı, sonuçları neler?


3. Mart 2025 itibariyle Şanlıurfa’da kayıtlı çalışan kadın sayısı kaç?


4. Mart 2025 itibariyle kayıt dışı çalışan kadın sayısı kaç?


5. 2024 yaz aylarında mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınların oranına dair veri var mı? Varsa sonuçları neler?


6. Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve kayıt dışı çalıştırmanın önüne geçilmesi için adımlar atılacak mı?


7. Şanlıurfa’da kadınların işgücüne katılımının artırılması için bakanlığın mevcut çalışmaları neler?


8. Kadınların istihdama katılımını artırmak için yeni adımlar atılacak mı?



Şanlıurfa’da Kadınlar Ekonomik Güvenceye Kavuşabilecek mi?

Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Şanlıurfa’daki kadınların işsizlikten en fazla etkilenen kesim olduğunu ve bu durumun kadın yoksulluğunu derinleştirdiğini belirterek, bakanlığın harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Kadınların işgücüne katılımı konusunda Şanlıurfa’nın en geride kalan şehirlerden biri olduğuna dikkat çeken Ayan, bu durumu tersine çevirmek için somut adımların atılmasını istedi.

Kadın istihdamına yönelik politikaların yetersizliği nedeniyle milyonlarca kadının ekonomik güvencesizliğe mahkum edildiğini belirten Ayan, “Kadınların işsizlikle mücadele edebilmesi için somut politikalar geliştirilmesi şarttır. Kadınların ekonomik olarak güçlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından da hayati bir konudur” ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’da kadınların işgücüne katılımını artırmak için bakanlığın ne gibi projeler yürüteceği ve önergeye verilecek yanıtlar merakla bekleniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum