Şanlıurfa’da Çocuk Onkoloji ve Hematoloji Sorunu Meclis Gündeminde
Şanlıurfa’da çocuk hematoloji ve onkoloji hastalarının yaşadığı sağlık sorunları ve tedavi süreçlerindeki hak ihlalleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı. Yeşil Sol Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, konunun araştırılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması için önerge verdi.
Şanlıurfa’da Çocuk Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı Eksikliği
TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 0-14 yaş arası en yüksek çocuk nüfus oranına sahip il %37,81 ile Şanlıurfa oldu. Kentin nüfusu 2024 yılında 2.237.745 olarak tespit edilirken, çocuk nüfusunun fazlalığına rağmen kentte çocuk hematoloji ve onkoloji uzmanı bulunmuyor. Mecburi hizmet süresi dolan tek uzman doktorun ayrılmasının ardından yerine yeni bir atama yapılmadı.
Hastalar Başka Şehirlere Gitmek Zorunda Kalıyor
Mevcut durumda, uzman doktor eksikliği çevre illerden geçici görevlendirmelerle kapatılmaya çalışılıyor. Ancak kısa süreli görevlendirilen doktorlar da bir süre sonra kentten ayrılıyor. Şanlıurfa’da çocuk kemoterapi ünitesinin olmaması nedeniyle, lösemi hastaları ve diğer onkoloji hastaları tedavi için Gaziantep ve Adana gibi illere gitmek zorunda kalıyor.
Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Fırat Erkmen, çocuk kemoterapi ünitesinin yıllardır kurulamadığını belirterek, bu alanda uzmanlaşmış bir hekimin kalıcı olarak atanması ve gerekli altyapının oluşturulması gerektiğini vurguluyor.
Şiddet ve Yasal Düzenleme Çağrısı
Önergede, Şanlıurfa’daki sağlık çalışanlarının güvenliği ve motivasyonu için ciddi yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, hekimlerin korunması ve sağlık alanındaki şiddete karşı daha etkili yasal önlemler alınması gerektiği ifade edildi.
Milletvekili Ferit Şenyaşar, çocuk hematoloji ve onkoloji alanındaki eksikliklerin giderilmesi, kalıcı çözümler üretilmesi ve sağlık sistemindeki aksaklıkların detaylı şekilde araştırılması için Anayasa’nın 98. ve Meclis İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını talep etti.
Haber: Bilal YILMAZ/Urfaradikal.com
Metnin tam hali;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Şanlıurfa’da yaşayan onkoloji ve hematoloji hastası çocukların tedavi süreçlerinde yaşadıkları sorunlar ve hak ihlallerinin giderilmesi adına eşitlikçi ve insan onuruna yakışır politikaların uygulanabilmesi için Meclis Araştırması açılması elzemdir. Sorunların ve çözüm yollarının araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.
Ferit ŞENYAŞAR
Şanlıurfa Milletvekili
GEREKÇE
TÜİK verilerine göre, 2023 yılında 0-14 yaş arası en yüksek çocuk nüfus oranına sahip il yüzde 37,81 ile Şanlıurfa oldu. 2024 yılında ise Şanlıurfa’nın nüfusu 2.237.745 olarak tespit edilmiştir. Çocuk nüfusunun bu kadar çok olduğu Şanlıurfa’da tek çocuk hematoloji ve onkoloji uzmanı, mecburi hizmet süresi dolduğunda kentten ayrılmış ve yerine yeni bir atama yapılmamıştır. Kentte çocuk hematoloji ve onkoloji uzmanı açığı çevre illerden geçici görevlendirmeyle gelen doktorlarla kapatılmaya çalışılmaktadır. Ancak kısa süreliğine gelen doktorlar da bir süre sonra kentten ayrılmıştır. Çocuk hematolog gelse bile çocuk kemoterapi ünitesi kurulmadığı için bu hastaların gerektiğinde kemoterapisi de Şanlıurfa'da verilememektedir. Çünkü kemoterapi verilebilecek ünitenin kurulabilmesi için devamlı çalışan, bu işin altyapısını oluşturan ve o birimden sorumlu olacak bir hekimin olması gerekmektedir. Böyle bir düzenlilik olmadığı için, Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Fırat Erkmen; bu ünitenin yıllardır kurulamadığını ifade etmektedir. Çocuk lösemi hastalarına yıllardır kemoterapi süreçleri Şanlıurfa’da verilememektedir. Durum böyle olunca da bu hastaların takibi zor koşullarda uzmanlıkları olmamasına rağmen şehirdeki çocuk doktorlarının üzerinde kalmaktadır. Şanlıurfa'daki hastalar kemoterapi için Antep ve Adana gibi şehirlere gitmek zorunda kalmakta ve kemoterapi sonrası herhangi bir yan etki geliştiğinde hastaların başka illere sevki de çok ciddi problemler yaratmaktadır.
Urfa'da çocuk nüfusu çok fazladır ve şehirde çocuk yan dallarının hepsinin olması gerekmekte ve bunların kalıcı olması için ciddi teşviklere ihtiyaç duyulmaktadır. Hekimlerin ciddi anlamda koruyucu yasalara ihtiyaçları vardır. En önemlisi de şiddet konusunda yasal düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır. Hastalar için hekimler, hekimler içinde motive edecek ve haklarını koruyacak düzenlemeler gereklidir.
Yukarıda belirtilen konular ve sorunlar detaylı bir şekilde ele alınmalıdır. Mevcut durumun incelenmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması elzemdir.
YORUMLAR