İftarda çok ve hızlı yemek yerseniz, kabızlık başta olmak üzere pek çok sindirim sistemi rahatsızlığına da zemin hazırlayabilirsiniz.
Ramazan’da kabızlıktan
korunmak için neler yapılması gerektiği hakkında Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma
Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersin Rasim Arslan şu önerilerde bulundu,
Ramazan ayında da sık sık karşılaştığımız kabızlık durumu hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağım.
Kabızlık kişinin sert dışkılaması dışkılama esnasında zorlanması veya haftada üçten daha az sayıda dışkılamaya çıkması olarak tanımlanabilir. Kabızlığın en sık sebebi kişinin yaşam tarzındaki değişikliklerdir. Özellikle su tüketiminin az olması, kış aylarında 1,5 litrenin altında, yaz aylarında ise 2,5 litrenin altında su tüketimi, lifli gıdalardan, sebze ve meyveden bakliyatgillerden, zeytinyağlı yiyeceklerden az tüketilmesi, facefood, et, kebap gibi proteinden zengin gıdaların sık tüketilmesi diyet amacıyla karbonhidrattan fakir diyetlerin tüketilmesi, onun dışında hastaların yaşlılık, uzun süre, yatalak kalma gibi hareketsiz durumlar, gebelik ve aşırı kilo alımı gibi durumlar kabızlığın en sık sebeplerindendir.
Bunun dışında geçirilmiş mide ve bağırsak ameliyatları, tiroit bezinin az çalışması, şeker hastalığı, birtakım kalp ilaçlarının fazla tüketilmesi veyahut bağırsaktaki kitle gibi durumlarda kabızlığın sebeplerindendir.
Kabızlığı nasıl tedavi edebiliriz?
Özellikle su tüketimi, lifli gıdalarla beslenme ve hareket bizim için çok önemli. Bunun dışında sıkça yapılan hatalardan da bahsetmek istiyorum. Kişilerin kendi başlarını eczaneden ilaç alması, aktarlardan toz veya bitkisel ürünleri fazla tüketmesi ilerde daha büyük problemlerle karşı karşıya kalmamıza sebep olmaktadır. Eğer ki su tüketiminin iyi olması, lifli gıdalarla beslenmenin yeterli olması veya hareketin yeterli olması gibi durumlar sonucunda hala kabızlık devam ediyorsa lütfen bir hekime başvurunuz. Herkese sağlıklı günler dilerim ”dedi.
YORUMLAR