Reklam
Reklam

Polonez İşçilerini Tehdit Eden Çatalca Emniyet Müdürü Hakkında Suç Duyurusu

CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal, sendikalaştıkları için işten çıkarılan Polonez işçilerini “Gözaltı yapıp adli işlem yaparsam çocuğunuz zekiyse bile işe giremez” şeklinde tehdit eden Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Polonez İşçilerini Tehdit Eden Çatalca Emniyet Müdürü Hakkında Suç Duyurusu

CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal, sendikalaştıkları için işten çıkarılan Polonez işçilerini “Gözaltı yapıp adli işlem yaparsam çocuğunuz zekiyse bile işe giremez” şeklinde tehdit eden Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Polonez İşçilerini Tehdit Eden Çatalca Emniyet Müdürü Hakkında Suç Duyurusu
11 Eylül 2024 - 13:18
Reklam
Reklam



CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldıkları Polonez gıda fabrikası önünde demokratik eylemle haklarını arayan işçileri, “Ben sizi gözaltı yapıp adli işlem yaparsam çocuğunuz zekiyse bile işe giremez” şeklinde tehdit eden İstanbul Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan hakkında “Tehdit” ve “Görevi Kötüye Kullanma” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Tanal, şikâyet dilekçesinde, sendikalaşma sebebi ile işten çıkarılan işçilerin yapmış olduğu eylemin, adli işlem tehdidi ile engellenmesinin, İş Kanunu’na, Türk Ceza Kanunu’na, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na ve işçilerin örgütlenme ve sendika kurma haklarını güvence altına alan 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na aykırılık oluşturduğunu anlattı.

CHP’li vekil Mahmut Tanal, vatandaşların, bir kamu görevlisi olan Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan tarafından tehdit edilerek Anayasal haklarını kullanmalarına engel olunmasının, hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmadığının altını çizdi. Tanal ayrıca, Emniyet Müdürü tarafından işçilere karşı kullanılan sözlü ve fiziksel müdahalenin Anayasanın 10. maddesinde belirtilen eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiğini vurguladı.

HEM ANAYASAYA AYKIRI HEM DE TCK KAPSAMINDA SUÇ

Fikirlerin silahsız ve saldırısız, başka bir ifade ile barışçıl bir şekilde ortaya konulabilmesi için toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının, Anayasanın 34. maddesinde güvence altına alındığını hatırlatan Tanal, barışçıl amaçlarla bir araya gelmiş kişilerin toplantı hakkını kullanırken kamu düzeni açısından tehlike oluşturmayan ve şiddet içermeyen davranışlarına devletin sabır ve hoşgörü göstermesinin çoğulcu demokrasinin gereği olduğunu ifade etti.

Polonez işçilerinin demokratik eyleminin 9 Eylül 2024 tarihinde kolluk kuvvetlerinin keyfi müdahalesi ile yarıda kesildiğini dilekçesinde anımsatan Tanal, “Anayasa ile güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını kullanan işçilere karşı gösterilen bu keyfi müdahale ve tehdit içerikli söylemler, anayasaya aykırılıkla beraber Türk Ceza Kanunu kapsamında da suç oluşmasına sebebiyet vermiştir” değerlendirmesini yaptı.

ÇATALCA EMNİYET MÜDÜRÜ CEZALANDIRILMALI  

TCK’nın tehdit suçunu düzenleyen 106’ncı maddesini, ilgili kanunun şantaj suçunu düzenleyen 107’nci maddesini, görevi kötüye kullanma suçunun düzenlendiği 257’nci maddeyi, “Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi” başlıklı TCK’nın 118. maddesini, Anayasanın “Sendika kurma hakkı” başlıklı 51. maddesini dilekçesinde hatırlatan Tanal, Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan’ın ilgili suçlar kapsamında cezalandırılması gerektiğini kaydetti.  

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, suç duyurusu dilekçesinde, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesiyle toplantı yapma özgürlüğünün güvence altına alınmış olmasına rağmen Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan tarafından bu hakkın engellenmesi amacıyla işçilere sözlü ve fiziksel müdahalede bulunulmasının, uluslararası alanda korunan ilkelere de aykırılık yarattığını ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası yükümlülükleri de ihlal ettiğini vurguladı.

Tanal dilekçesinde, “Bir kamu görevlisinin, bireylerin anayasal haklarını kullanmalarını baskı yoluyla engellemeye çalışması, demokratik değerlerle bağdaşmamaktadır. Bu tür tehditler, demokratik bir sistemin temel taşlarından biri olan hukukun üstünlüğünü ihlal etmekte ve devletin tarafsızlığını zedelemektedir” ifadelerini kullandı.

CHP’li vekil Mahmut Tanal, şikayet dilekçesinde, demokratik haklarını kullanan vatandaşları tehdit eden ve görevi kötüye kullanma suçunu işleyen Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak kamu davası açılmasına karar verilmesini talep etti.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum