Şanlıurfa Harran Üniversitesi, Türkiye’de Perfüzyonistlik teknolojisi alanında eğitim veren ilk devlet üniversitesi olurken, eğitimlerini tamamlayan doktoralı öğrenciler ile birlikte ilk mezunlarını verdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Salih Aydın, 2004 yılında Perfüzyonistlik alanında başlatmış oldukları eğitim süreci ile birlikte Türkiye’nin ilk doktoralı mezunlarını verdiklerini söyledi.
Doç.Dr.Aydın,“ Şu ana kadar yüksek lisans düzeyindeki Perfüzyonistlik eğitimini tamamlayan öğrencilerimiz Türkiye’nin birçok şehrinde mesleklerini icra etmektedir. Doktora mezunlarımız ise çok yakın zamanda daha da artacak ve ülkemizin birçok yerinde akademik anlamda eğitime katkı sunacaktır. Çok kısa zaman diliminde lisans perfüzyonistlik programını da aktif ederek bu alanda öğrenci alan ilk devlet üniversitesi olacağız.
Harran Üniversitesinde Perfüzyonistlik alanında doktorasını tamamlayan ve aynı zamanda üniversitede öğretim üyesi olan Reşat Dikme ise Harran Üniversitesinin Perfüzyonistlik alanında uzun geçmişi olduğunu belirterek potansiyel olarak çok güçlü konumda olduğunu kaydetti.
Öğr. Üyesi Dikme şunları söyledi: “Ülkemizde Perfüzyonistlik alanında öncü olarak başlattığımız eğitimimiz her gün daha da ilerlemektedir. Hali hazırda mezun olma sürecinde birçok yüksek lisans ve doktora eğitimi alan arkadaşlarımız bulunmaktadır. Bu arkadaşlarımızın da mezun olmasıyla beraber akademik anlamda daha da güçlenerek en kısa sürede lisans perfüzyonistlik bölümüne öğrenci alacağız.”
Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Güzelçiçek ise Türkiye’de bir ilk olarak Harran Üniversitesinde Perfüzyonistlik alanında eğitim verilmesi üniversite adına önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi.
PERFÜZYONİST NE İŞ YAPAR? GÖREV VE SORUMLULUKLARI NELERDİR?
Perfüzyonist, cerrahi ekibin hayati bir üyesidir. Uyguladığı yöntemle, tıbbi açıdan stabil olmayan hastaları canlı tutmaya yardımcı olur. Bu kritik öneme sahip meslek grubunun sorumlulukları şu başlıklar altında toplanabilir:
•Ameliyat başlamadan önce, cerrah ile birlikte hangi dolaşım ekipman ve tekniklerini kullanacağını belirlemek,
•Pompa ve filtrelerin birleştirilmesi de dahil olmak üzere ekstrakorporeal devreyi birleştirerek ameliyat için hazırlamak,
•Hasta makineye bağlandığında, hasta durumunu sürekli olarak izlemek,
•Hastanın kan sıcaklığı, kandaki oksijen / karbondioksit oranı ve akış hızı gibi fizyolojik değişkenlerini gözlemek ve normal vücut fonksiyonlarını korumak için ekipmanı ayarlamak,
•Başarılı bir sonuç elde etmek için hastanın durumu hakkında cerrahi ekiple yakın iletişimde kalmak,
•Kalp / akciğer makinesinin devrelerini ve mekanik bileşenlerini parçalara ayırmak ve uygun olmayan maddeleri temizlemektir.
Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr.Mehmet Tahir Güllüoğlu ; Harran Üniversitesi, Perfüzyonistlik alanında Türkiye’nin ilk doktoralı mezunlarını vermenin mutluluğunu yaşıyoruz.Mezun olan arkadaşlara hayatta başarılar diliyorum temenisinde bulundu .
YORUMLAR