Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Osman Hakan Kocaman ‘akciğer kist hidatiği’ hastalığı hakkında önemli uyarılarda bulunarak özellikle evcil hayvan besleyen kişilerin dikkatli olmasını ifade etti.
Dr. Öğr. Üyesi Osman Hakan Kocaman yaptığı açıklamada hidatik kist hastalığının aslında parazite bağlı bir hastalık olup, tamamen iyi huylu bir hastalık olduğuna dikkat çekerken, kansere zemin oluşturmadığını veya kanserleşmediğini kaydetti.
Dr. Öğr. Üyesi Kocaman şunları söyledi: “Bu hastalık esas olarak köpek gibi evcil hayvanların bağırsaklarından dökülen yumurtalar ile birlikte kirlenmiş sebze ve meyvelerin iyi yıkanıp temizlenmeden tüketilmesi veya özellikle çocukların, köpeğin dışkıladığı bölgede oynadıktan sonra ellerini iyi yıkamaması ile birlikte ağız yolundan vücuda girer ve bağırsaklardan emilerek ilk durağı olan karaciğere ulaşır ve hastalığa yol açar. Ayrıca burada bir hatırlatma yapmakta fayda var. Öncelikle kasaplık işiyle uğraşan esnaflarımız ve kendisi hayvan kesen vatandaşlarımız, hayvanı kestikten sonra kullanılmayacak iç organları ve sakatatları kedi veya köpeklere vermemeli, usulüne uygun şekilde gömmelidir. Bazen bu iç organlarda kist saptanması üzerine bunlar çöpe atılmakta veya kedi köpeklere yedirilmektedir. Bu da hastalığın bulaşmasına neden olan parazitlerin daha fazla yayılmasına neden olmaktadır.
Hastalık etkeni çoğunlukla karaciğerde kalır ve sadece orada bulgu oluşturur. Ancak bazen 30 mikrondan küçük yumurtalar karaciğer süzgecinden kaçarak kalbe ulaşabilir ve buradan kanın ulaştığı her dokuda, beyinden kemiklere kadar hastalık oluşturabilir. Çocuklarda akciğer hidatik kistlerine daha fazla rastlanmaktadır, bunun nedeni olarak da kistin yumuşak akciğer dokusu içerisinde daha hızlı büyüyerek öksürük, ateş, nefes darlığı gibi bulgulara daha erken neden olup tanınan daha erken konuşmasıdır. Zaman içerisinde kistin büyümesi ile kistin rüptüre (kistin patlaması) olmasıyla vücutta alerjiye bağlı kaşıntılar hatta ciddi alerjik reaksiyon sonucu ölüm bile görülebilmektedir.”
Dr. Öğr. Üyesi Osman Hakan Kocaman, hastaneye gelen Murat Tacer adındaki 12 yaşındaki çocuğun dış merkezde yapılan tetkiklerinde akciğerinde hidatik kist (köpek kisti) olduğunun söylendiğini ve yapılan tetkikler sonucunda sol ac'de patlamamış hidatik kist olduğunun saptandığını dile getirdi.
Dr. Kocaman hastaya yapılan tedavilerle ilgili olarak şunları ifade etti:
“Bu hastalarda akciğer ile beraber daha sık karaciğer olmak üzere karın içindeki başka organlarda da kist olabilir diye ek tetkikler yaptık ancak temiz çıktı. Hastaya ameliyatla ilgili bilgileri verdik. Bu hastalarda kist patlamış ise ameliyatı ve ameliyat sonrası nekahet dönemi biraz daha zor geçmektedir. Ameliyatta hastada kistin içerisine açılan 3 tane hava yolu olduğu gördük ve kapattık. Bu tip hastalarda ameliyat sonrası en korkulan senaryo kapattığımız hava yollarından kaçak olmasıdır. Allaha şükür hastamızda böyle bir durumla karşılaşmadık. Hastamız ameliyattan sonra 1 gün yoğun bakım ünitesinde kaldı.
Dr. Kocaman son olarak ise "Ameliyat sonrası hastamıza hava kaçağı olursa erken fark edelim diye göğüs tüpü takmıştık, herhangi bir problem olmadığı için ameliyattan sonra 5.gün göğüs tüpünü alarak hastamızı taburcu ettik. Hastamızın bundan sonra ki takiplerini de yakinen yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Bu konuda uzmanlar ise özellikle evlerinde evcil hayvan besleyenlerin ve hayvancılık işi ile uğraşanların el hijyen ve temizliğinin yanı sıra besinleri de yemeden önce ellerin mutlaka yıkanmasına dikkat çekti.
Kist Hidatik Hastalığı Hala Ülkemizde Önemli Bir Halk Sağlığı Sorunudur
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Osman Hakan Kocaman, halk arasında “köpek kisti” olarak bilinen akciğer kist hidatiği hastalığının hayvandan insana geçebildiği ve ölümcül olabileceği uyarısında bulundu.
01 Mart 2022 - 12:36
YORUMLAR