Şanlıurfa’da Karaköprü Belediyesi ilçe sınırında bulunan ürünlerin coğrafi işaret başvurularını yaparak ürünleri değerlendirmeye devam ediyor. Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli’nin talimatları sonucunda sadece Karaköprü ilçesine bağlı Tatburcu ve diğer kırsal mahallelerinde geçmişte üretimi yapılan Tat Karpuzu için coğrafi işaret için başvuru yapıldı.
Başkan Baydilli, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Çakmaklı ve GAPTEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner ile birlikte Tat Karpuzu Popülasyonlarının Morfolojik Karakterizasyon deneme alanında incelemelerde bulundu. Geçmişte çokça üretilen, kendine has görüntüsü ve tadıyla dikkat çeken tat karpuzunun yeniden çoğaltılarak üretime kazandırılması için de ortak bir çalışma gerçekleştirilecek.
Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Şanlıurfa'nın bir tarım kenti olduğunu ifade ederek Karaköprü'de de kendine has tarım ürünleri yetiştirildiğini dile getirdi.
Başkan Baydilli, "Karaköprü'müzün simgesi olan Nar meyvesinin coğrafi işaret tescilini aldık, şimdi de ilçe sınırımızdaki Tatburç ve Yoğun burç köylerinde yetiştirilen meşhur tat karpuzunun coğrafi işaret tescilini almak için çalışmalara başladık. Çok değerli ve tat bakımından güzel olan Tat Karpuzunun yeniden üretimi, Karaköprü'de tescillenmesi için üniversitemizle, Tarım İl Müdürlüğü ile ve GAPTEM ile bir çalışma içerisindeyiz" diye konuştu.
Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesine özgü bir ürünün tescillenmesinin çok önemli bir çalışma olduğunu belirtti.
İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Çakmaklı, Kurumlarla iş birliği içerisinde çalıştıkları yapılan çalışmaların üreticilere önemli katkı sağlayacağını söyledi.
2 yıllık bir çalışmanın emeğini aldıklarının altını çizen GAPTEAM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, “Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli’nin teşvikleri ve talepleri doğrultusunda Tat Karpuzunu koruma altına aldık. 2 yıldır Tat karpuzunun gözlemlerini yapıyoruz. Çok farklı bir karpuz çeşidi. Hem yeşil hem içinin pembe ve çok tatlı olması bu karpuzu üstün kılan özeliklerindendir. Yaptığımız 2 yıllık sonuçlarla birlikte tescile sunacağız. Tescil sonucu meşhur tat karpuzu ticarileşecek ve halkımızın tüketimine sunulacaktır” diye konuştu.
Öte yandan 2018 yılında Başkan Metin Baydilli'nin çabalarıyla coğrafi işaret tescili yapılan' Karaköprü Narı' geçtiğimiz günlerde ulusal bir kanaldaki yarışma programında sorulmuştu.
Karaköprü’de Tat Karpuzunun Coğrafi İşareti Alınıyor
Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli ilçe sınırları içerisinde bulunan ürünlerin coğrafi işaretleri için çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce Karaköprü Narı’nın coğrafi işareti yapılırken, bu kez Tatburç, Yoğunburç ve Sayburç kırsal mahallelerde üretimi yapılan Tat karpuzu için coğrafi işaret başvurusunda bulunuldu.
15 Temmuz 2020 - 16:45
YORUMLAR