Özdiker Kuyumcular Çarşısı esnafı, işyerlerinin yıkılması halinde mağdur olacaklarını belirterek seslerini duyurmak amacıyla basın açıklaması yaptı.
Çarşının yıkılması halinde kendilerine yeni bir işyeri verilmesi ya da işyerlerinin değerinde kendilerine para verilmesi gerektiğini ifade eden Özdiker Pasaj Esnafı, belediyenin kendilerini muhatap almadıklarını belirtiler.
"Çarşıyı metruk hale çevirmek için uğraşıyorlar"
Teklif edilen fiyatın gerçek fiyatın dörtte biri kadar olduğunu belirten esnaf,"Cumhurbaşkanımızdan bize yardımcı olmasını rica ediyoruz. Belediye Başkan kimseyi dinlemiyor, hesaba almıyor ve buranın üçte birini aldığı halde çarşıyı metruk hale çevirmek için uğraşıyor. Almış olduğu 45 tane iş yerini şu anda boşaltmaya çalışıyor. Kepenk ve camını kırıp metruk hale getiriyorlar. Bu uygun bir şey değildir. Bizimle anlaşsın ve bu işi yapsın. Yıkıma karşı değiliz ama işyeri istiyoruz. Biz esnafız, işyeri gerekirken bize iş yeri vermiyor. Teklif ettiği fiyat ise gerçek fiyatın dörtte biri kadardır. Urfa'ya Bir heyet göndersinler. İnşallah bunu Reis-i Cumhurumuz çözer. Sayın Cumhurbaşkanım, bizim burada hazmedemediğimiz, kızdığımız dört konu vardır. Birinci konu, bilgimiz dışında kamulaştırma kararının alınmasıdır. İkinci konu ise bize yer temin edilmemesidir. Bu işlemin kriz ve pandemi sürecinde bize uygulanmasıdır. Hala yer temini ile ilgili herhangi bir çalışma yok. Hiçbir vekil bu konuyu çözmüyor. Herkes kendi halinde ama bu yarın onlara çok ağır mal olacak. Bizim derdimizi çözecek adamları meydanlarda bulamıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Yıkmak çok kolay önemli olan yapmaktır"
Belediyenin sadece nikahlarda şahitlik yaptığını ve sadece birbirlerine plaket verdiğini söyleyerek Cumhurbaşkanı'na seslenen çarşı esnafı:
"Vekillerinizden ve belediye başkanlarından saha raporu istiyorsunuz. Ben de bir vatandaşınız ve esnafınız olarak raporumu şahsınıza arz ediyor ve gereğinin yapılmasını istiyoruz. Pandemi döneminde işyerlerimizin hepsi kapalıydı. İş yapamıyorduk. Esnaf Kefalet'ten kredi çektik. Ortalama bir buçuk milyon kredi çekmişiz.
Yine başka bir çarşı esnafı: Burada 2 milyon 700 bin TL çek kesmişim. Şimdi bana diyor ki 'sen burayı boşalt'. Benim burada 6 tane mülküm var. İşyerlerimize 150 bin TL değer koymuş. Ne kapatabiliyorum ne de aldığım kredinin parasını kapatabiliyorum. Hani neredesin? Belediye başkanı gel de gör bizim halimiz ne haldedir. Yıkmak çok kolay önemli olan yapmaktır" dedi.
"Rızasız yapılan her işlem zulümdür"
Rızasız yapılan her işlemin zulüm olduğunu belirten HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan:"Özdiker Kuyumcular Çarşısı esnafının feryatlarını duyuyorsunuz. Buradan Büyükşehir Belediyesine sesleniyoruz. Diyoruz ki; hangi projeyi yaparsanız yapın, hangi kararı alırsanız alın rızasız yapılan her işlem zulümdür. İlk önce gelin halk ve esnafın rızasını alın. Eğer burayı Büyükşehir Belediyesi meydan yapmak istiyorsa buradaki esnaf başta olmak üzere hiç kimse buranın meydan olmasına karşı değil" ifadelerinde bulundu.
"Siz nasıl şehrin kalbine, şehrin merkezine böyle bir iş merkezi kurdunuz"
Büyükşehir Belediye Başkanı'nın esnaf ile muhatap olmadıklarını belirten Özaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi ben Büyükşehir Belediye Başkanı'na sesleniyorum. Burayı yıkmak istediğinizi ve bir meydan yapmak istediğinizi söylüyorsunuz. Fakat konunun muhatabı olan esnafı muhatap alıp masaya oturup onlarla konuşmuyorsunuz? Bu akıl tutulması değil midir? Buradan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı olarak diyorum ki; aslında zamanında bu projeye kim imza attıysa buranın bina yapılmasına ve burada iş merkezi kurulmasına kim onay verdiyse Büyükşehir Belediyesi ilk önce gidip onlara hesap sorsun. 'Siz nasıl şehrin kalbine, şehrin merkezine böyle bir iş merkezi kurdunuz' diye sorsun. Asıl hesap sorulması gereken en önemli şey ilk önce o zaman projeye imza atan insanlara gidip hesap sormaktır" dedi.
Belediyenin esnafı muhatap almadığını belirten Özaslan, "Tekrardan diyorum ki; proje yapıp buraya meydan yapmak istiyorsanız gelin buradaki esnafla bir görüşün. Mağduriyeti ortadan kaldırmanız ve esnafın rızasını almanız lazım. Esnaflar, 'Eğer buraya meydan yapmak istiyorsan gel ve dükkânın ederini ver' diyorlar. Fakat belediye dükkân ederinin dörtte bir fiyatını veriyor. Değeri dört ediyorsa belediye bir teklif ediyor. Ya da diyorlar ki, bize başka yerde bir iş merkezi versinler oraya taşınalım. Belediye buna da yanaşmıyor. Pekâlâ, burayı yıkacaksan yeraltı çarşısı yap bize orada dükkân ve iş yeri ver. Belediye buna da yanaşmıyor" şeklinde konuştu.
Bu ekonomik sıkıntının içerisinde böyle bir projeye girişmeye değmeyeceğine dikkat çeken Özaslan, Kızılay Meydanı yaptılar esnaf diyor ki; Kızılay Meydanı'nda Yeraltı Çarşısı yap bizi oraya taşı oraya gidelim. Belediye buna da yanaşmıyor. Belediye ona yanaşmıyor, buna yanaşmıyor yazık değil mi? Buradaki esnaf yıllardır müşteri biriktirmiş, sermaye edinmiş ve para harcamış. Buradaki bütün sermayelerini ve buradaki bütün kazançlarını heba edeceksiniz yazıktır, günahtır. Bu kadar insan burada evine ekmek götürüyor. Bu ekonomik sıkıntının içerisinde böyle bir projeye girişmeye değer mi? dedi.
"Gerekirse bağımsız tarafsız bir hakem heyeti oluşturulsun"
Özaslan, sözlerini şu cümlelerle noktaladı:
"Aslında Şanlıurfa'nın çok daha önemli olan ihtiyaçları var. Örneğin şuan Şanlıurfa'da yolu olmayan köyler var, öğrenciler okula gidemiyor. Yolu ve suyu olmayan sayısızca köy var. Büyükşehir Belediyesi ilk önce onlara su götürüp yol yapsın. Sonra gelsin bu meydan sevdasına kapılsın. Tekrar sesleniyorum; kimse meydan projesine karşı değil ve esnaf da yıkıma karşı değil. Esnaf sadece mağdur olmak istemiyor ve belediye başkanının onları muhatap almasını istiyor. Bu da çok makul bir gerekçedir. HÜDA PAR olarak önerimiz şudur; gerekirse bağımsız ve tarafsız bir hakem heyeti oluşturulsun. Hakem heyeti gelsin buradaki esnaf ve belediye arasına girsin. Hakem ne karar verdiyse esnaf da kabul edecek. Lütfen esnafı mağdur etmeyelim. Tekrar söylüyorum, rıza alınmadan yapılan her işlem zulümdür"
YORUMLAR