Keratokonus, normalde yuvarlak şekilli olan korneanın (gözün şeffaf tabakası) öne doğru koni şeklinde sivrileşmesidir. İlerleyici ve görmeyi bozan bir hastalıktır, genellikle ergenlik çağında başlar.
Belirtileri ve Bulguları
Keratokonuslu hastalarda miyopi ve düzensiz astigmatizma gelişir. Bu nedenle hastalar uzağı da, yakını da çok net göremezler. Göz dereceleri sürekli yükselir ve bu yüzden sık gözlük değişimi gerekir.
Keratokonusun Nedeni Nedir?
Bu hastalığın nedeni, korneadaki enzimlerin dengesizliğidir. Bunun sonucunda "serbest radikaller" denen maddeler korneada oksidatif hasara yol açar. Böylece kornea zayıflar ve öne doğru bel verir.
Bu hastalığın ortaya çıkmasında genetik yatkınlık etili olabilmektedir. Bu nedenle aynı ailede birden fazla keratokonus hastasına sıkça rastlanır.
Diğer nedenler arasında; güneşin ultraviyole ışınları, aşırı göz kaşıma, göze iyi uymayan kontakt lens kullanımı ve kronik göz allerjisi yer alır.
Keratokonusun Tedavisi
Bölgemizde 8-25 yaş aralığında yaygın olarak görülen bir göz hastalığı olan keratokonusta, normalde yuvarlak şekilli olan, gözün şeffaf tabakasının (kornea) koni şeklinde sivrileşmesi söz konusudur. Bu hastalıkta görme şeffaf tabakanın sivrileşmesine bağlı olarak, göz yüzeyinde şekil bozukluğu ve yüksek astigmatizma ortaya çıkmaktadır. Görme düzeyini arttırmak için gerek cerrahi ve gerek tıbbi birçok tedavi yöntemi uygulanabilmektedir.
Hastanemizde, Hafif ve orta düzey keratokonus hastalarımıza uyguladığımız kornea topografisi eşliğinde kişiye özel excimer lazer yöntemiyle, göz yüzeyindeki düzensiz astigmatizma düzeltilebilmektedir. Ayrıca bu tedavi sonrasında, hastalığın tekrar ortaya çıkmasını ve ilerlemesini engellemek için çapraz bağlanma (crosslinking) tedavisi de uygulanarak şeffaf tabakanın sağlamlığı arttırılmaktadır.
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Dr.Öğr.Üys. Ahmet GÜZELÇİÇEK; hastanemizde Göz Hastalıkları Bölümünde yapılan Keratokonus tedavisi, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin, bölgede büyük bir sağlık hizmeti sunmasına vesile olduğunu söyledi.
Harran Üniversitesinde Göz Hastalıkları Alanında Keratokonus Tedavisi
Harran Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr.Öğr.Üys.Ayhan SAĞLIK Keratokonus tedavisi hakkında bilgilendirme yaptı.
23 Aralık 2019 - 08:33
YORUMLAR