Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, bu sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyarak, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan açıklama istedi. Milletvekili Ayan’ın verdiği dilekçede, halkın ağır mağduriyetler yaşadığı, kamu kaynaklarının israf edildiği ve birçok sağlık hizmetinin sunulmadığı iddiaları dikkat çekiyor.
HASTANEDEKİ TEMEL SORUNLAR
Eksik Personel ve Malzeme
Hastanede yeterli sayıda uzman ve pratisyen hekim bulunmadığı, sağlık personeli eksikliklerinin ise giderilmediği belirtiliyor. Çocuk Acil Servisi’nin malzeme ve personel yetersizliği nedeniyle başvuran hastaları çoğunlukla başka hastanelere yönlendirdiği ifade ediliyor.Kadın Doğum ve Çocuk Klinikleri Kapalı
Hastane bünyesinde Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları klinikleri bulunmasına rağmen, bu bölümlerin hasta kabul etmediği ve hizmet vermediği belirtiliyor.Erişkin Acil Servisi Yok
Hastanede Erişkin Acil Servisi’nin olmaması, bölgedeki yetişkin hastalar için büyük bir eksiklik olarak dikkat çekiyor. Bu konuda herhangi bir planlamanın yapılmadığı da dile getiriliyor.Yataklı Servis ve Otopark Eksikliği
9 katlı bir binaya sahip hastanede yataklı servis ve birçok polikliniğin bulunmadığı, ayrıca otoparkın olmamasının hastalar ve personel için büyük bir problem oluşturduğu ifade ediliyor.
BAKANLIKTAN YANIT BEKLENİYOR
Milletvekili Ayan’ın verdiği dilekçede Sağlık Bakanlığı’ndan şu soruların yanıtlanması talep edildi:
- Hastanenin yapımı için ne kadar bütçe ayrıldı ve bugüne kadarki tahmini kapasitesi ne durumda?
- Hastanede günlük hasta kabul oranı nedir ve yönlendirilen hasta sayısı ne kadardır?
- Gerekli tıbbi cihaz ve teçhizat eksiklikleri neden tamamlanmamıştır?
- Çocuk Acil Servisi’nde neden sürekli hasta yönlendirmesi yapılmaktadır?
- Erişkin Acil Servisi’nin olmamasının sebepleri ve bu konuda bir planlama yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.
HALK MAĞDUR, ÇÖZÜM BEKLİYOR
Büyük umutlarla hizmete açılan Haliliye Ağız ve Diş Hastanesi’nin mevcut sorunları, hem Şanlıurfa halkını mağdur ediyor hem de kamu kaynaklarının verimsiz kullanıldığını ortaya koyuyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu sorunları çözmek için atacağı adımlar ve hastane yönetimine yönelik alınacak önlemler, kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.
Şanlıurfa halkı, vaat edilen kaliteli sağlık hizmetine ulaşabilmek için bir an önce çözüm istiyor.
Önergenin tam metni;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Kemal MEMİŞOĞLU tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
22.11.2024
Dilan KUNT AYAN
Şanlıurfa Milletvekili
Şanlıurfa ilinin en kalabalık ve merkezi lokasyonlarından olan Devteyşti Mahallesi’nde yer alan Kadın ve Çocuk Yaşam Merkezi olarak inşa edilen bina, 2020 yılında hastaneye dönüştürülmesi için Sağlık Bakanlığı’na devredilmiştir. Halkın uzun yıllardır devam eden mağduriyet ve ihtiyaçlarına yönelik olarak bu bina Haliliye Ağız ve Diş Hastanesi yapılmış, 1 Ağustos 2023 yılında hasta kabulüne başlamıştır.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’nün açıklamalarına göre; Haliliye Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi binası 9 kat olup; ilk 6 kat klinikler, 7. kat ameliyathane ve sterilizasyon ünitesi, 8. kat idari ofislerden oluşmaktadır. Zemin katta Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı çocuk ve dâhiliye polikliniklerinin olduğu semt polikliniği hizmet vermektedir.
Buna rağmen 1 yılı aşkın süredir faaliyette olan Ağız ve Diş Hastanesi bünyesindeki Acil ve kliniklerle ilgili çok büyük sorunlar mevcuttur. Hastanede Çocuk Acil hizmeti olduğu söylenmekteyse de hastalar çoğunlukla malzeme olmadığı, personel yetersizliği nedenleriyle kabul edilmemekte, başka hastanelere yönlendirilmektedir. Erişkin Acil hizmeti ise hiçbir şekilde bulunmamaktadır. Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları klinikleri hasta kabul etmemekte, 9 katlı binada var olduğu söylenen yataklı servis diğer poliklinikler faaliyet göstermemektedir.
Büyük reklam ve duyurularla ilan edilen, Türkiye’nin en büyük Ağız ve Diş Hastanesi olduğu söylenen hastaneye başvuran hastalar ağır mağduriyetler yaşamakta, kamu kaynakları ihtiyacı karşılamayan bir hastaneye aktarılarak kamu zararı doğmaktadır.
Bu bağlamda;
1. Haliliye Ağız ve Diş Hastanesi’nin yapımına ne kadar bütçe ve kaynak aktarılmıştır? Hastanenin tahmini kapasitesi ne kadardır?
2. Haliliye Ağız ve Diş Hastanesi günde ortalama kaç hasta kabulü yapmaktadır, hastaların ne kadarı bu hastanede hizmet alamayıp başka hastanelere yönlendirilmektedir?
3. Haliliye Ağız ve Diş Hastanesi’nde kaç uzman ve pratisyen hekim bulunmakta, hekim ve sağlık personeli eksiklikleri neden giderilmemektedir?
4. 2023 Ağustos’undan beri faaliyette olan Haliliye Ağız ve Diş Hastanesi’nde gerekli malzeme, tıbbi cihaz ve teçhizat eksikliği neden devam etmektedir?
5. Hastanede Çocuk Acil Servisi bulunduğu halde neden başvuran hastalar mütemadiyen başka hastanelere yönlendirilmektedir?
6. Hastanede Çocuk Acil Servisi bulunduğu halde Erişkin Acil Servisi’nin bulunmamasının sebebi nedir? Erişkin Acil Servisi’nin açılması yönünde bir planlamanız var mıdır?
7. Hastanede ismen var olduğu söylenen Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları klinikleri neden faaliyet göstermemekte, hasta kabul etmemektedir?
8. 9 katlı bir binaya sahip hastanede yataklı servis ve diğer polikliniklerin bulunmamasının nedenleri nelerdir, sorumluları kimlerdir?
9. 9 katlı bir binada faaliyet gösteren hastanenin otoparkının olmamasının sebepleri nedir, sorumluları kimlerdir ve bu sorunun çözülmesi için herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?
10. Şanlıurfa’nın ve ülkenin en büyük Ağız ve Diş Hastanesi olarak duyurulan hastanede devam eden eksikliklerin çözülmesi ve verilen sağlık hizmetinin kalitesini arttırmak için Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü veya Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır, bu sorun ve mağduriyetler ne zaman giderilecektir?
YORUMLAR