Siyaset Bilimci ve Avukat Halil Öncel Önerilerini Şöyle sıraladı:
1-Türkiyede bu aşamadan sonra binalarda en fazla 4.kata kadar izin verilmeli dikey mimariye özelikle de deprem bölgelerinde asla izin verilmemeli. Yatay mimari kültürü gelişmelidir.
2- Kreşlerden itibaren çocuklara doğal afette, deprem anında ve deprem sonrasında yapılması gerekenlerin uygulamalı eğitimi verilmeli. Deprem günü fark ettik herkes binalardan çıkıp önünde binaya bakıp bekliyordu.
3-Deprem toplanma alanları her şehirde ve ilçede ivedilikle yapılmalıdır. İmar planı yapılırken özelikle deprem alanları düşünülmelidir.
4-Bina yapım aşamalarında beton, demir ve temel kontrolü ciddi anlamda yapılmalı. Kaçak yapı ,gecekondu gibi gayri hukuki yapıların yapılması engellenmeli müsamaha edilmemeli.
5-Herkes müteahhitlik yapmamalı bu alan için gereken kriterler belirlenmeli. Depreme dayanıklı yapı inşa eden mütahitlere destek verilmeli.
6-Toki tarafından yapılan binaların yıkılmaması şunu gösteriyor ki ciddi denetim depremdeki hasar riskini azaltıyor. Toki yapı kriterleri mütahitlere de getirilmelidir.
7-Belediyeler gibi siyasetten vareste olmayan tüzel kişilikler imar ve ruhsat verme alanlarıyla ilgilenmemeli bu konularla bağımsız kurumsal yapılar ilgilenmelidir.
8- Her binanın bir kimliğinin olması gerekir. Belli yaşa gelen binaların yıkılması için önceden uyarıların yapılması gerekir . 9-Ülkemizde görev yapan askerlere, polislere ve zabıtalara depremde afad gibi kuruluşların yetişemediği durumlarda asgari yapılması gerekenler öğretilmelidir.
10- Deprem sonrasında depremi yaşayan şehirlerdeki insanlara psikolojik destek verilmeli ve yeniden yaşama adapte olmaları için gereken maddi destekler sunulmalıdır.
Avukat Halil Öncel'in 5 yıl önce Şanlıurfa’nın yıkılmaya yüz tutmuş en tehlikeli semtleri olan Bahçelievler ve Yenişehir bölgeleri için attığı uyarı tweeti de dikkat çekti. İşte O Twit:
Esma KUŞ/ Urfa Radikal
YORUMLAR