Reklam
Reklam

Halil Konakçı, Diyanet’e Şikayet Edildi: “Konakçı, IŞİD’in Tekfir Söylemini Benimsiyor”

CHP’li vekil Mahmut Tanal, sosyal medyadan kendisine hakaret eden Pendik Uluçınar Camisi İmamı Halil Konakçı’yı Diyanet İşleri Başkanlığı’na şikayet etti. Tanal, Devlet Memurları Kanunu’na aykırı davranan Konakçı’ya disiplin cezası verilmesini talep etti.

Halil Konakçı, Diyanet’e Şikayet Edildi: “Konakçı, IŞİD’in Tekfir Söylemini Benimsiyor”

CHP’li vekil Mahmut Tanal, sosyal medyadan kendisine hakaret eden Pendik Uluçınar Camisi İmamı Halil Konakçı’yı Diyanet İşleri Başkanlığı’na şikayet etti. Tanal, Devlet Memurları Kanunu’na aykırı davranan Konakçı’ya disiplin cezası verilmesini talep etti.

Halil Konakçı, Diyanet’e Şikayet Edildi: “Konakçı, IŞİD’in Tekfir Söylemini Benimsiyor”
14 Temmuz 2024 - 15:21
Reklam
Reklam

Tanal’ın ayrıca Konakçı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.
 
CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, kendisine sosyal medya üzerinden hakaret eden İstanbul Pendik Uluçınar Camisi İmamı Halil Konakçı’yı Diyanet İşleri Başkanlığı’na şikayet etti. Tanal, Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan “Tarafsızlık ve devlete bağlılık”, “Davranış ve İşbirliği” ilkelerine aykırı davrandığı gerekçesiyle Konakçı’ya disiplin cezası verilmesini talep etti.

Tanal’ın ayrıca Konakçı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.

“BİR DİN GÖREVLİSİNE YAKIŞMAYACAK TARZDA...”


CHP’li vekil Mahmut Tanal, Diyanet İşleri Başkanlığı’na sunduğu şikayet dilekçesinde, Başkanlık bünyesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak çalışan İstanbul Pendik Uluçınar Camisi İmamı Halil Konakçı’nın, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımla şeref, onur ve saygınlığına saldırıda bulunduğunu belirtti.

Tanal dilekçesinde, bir din görevlisini yakışmayacak tarzda hareket eden Halil Konakçı’nın, resmi X hesabından yaptığı paylaşımda, “Şanlıurfa İl Müftümüz Ramazan Tolan hocamızı gönülden tebrik ediyorum. Bir adet Mahmut Tanal isimli başı boş,pkklı ortaklarından öğrenmiş olacak ki Şanlıurfa’da İl Müftümüzün aracının önünü kesip saldırmış.
İmanla uzaktan yakından alakası olmayan başı boş Tanalın imanla alakalı sorusuna İl Müftümüz hakkettiği cevabı muhatap olmamakla vermiş.
Devletten maaş alan bu oluşum daha önce çok defa devletin polisine, jandarmasına saldırmasıyla meşhurken şimdi de bir hocaya bir müftüye saldırmakla kendini tescillemiş oldu. Ehhh dedik ya başı boş diye” şeklinde çirkin ifadeler kullandığını hatırlattı.

DEVLET MEMURLARI KANUNU’NA AYKIRI DAVRANDI


Talep dilekçesine konu siyasi içerikler barındıran ve doğrudan şahsı hedef alınarak yapılan paylaşımlara, sosyal medya platformu X aracılığıyla dünyanın dört bir yanından ulaşılabildiğini vurgulayan Tanal, “Bu bağlamda Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde memur olarak çalışan Halil Konakçı’nın yaptığı paylaşımlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 7. maddesinde düzenlenen ‘Tarafsızlık ve devlete bağlılık’ ilkesinin, söz konunu Kanunun ‘Davranış ve işbirliği’ başlıklı 8. maddesinin, ‘Basına bilgi veya demeç verme’ başlıklı 15. maddesinin ihlal edildiği izahtan varestedir” değerlendirmesini yaptı.
Geçtiğimiz yıl (2023) Şanlıurfa’da yıkıma yol açan 6 Şubat depremleri ve 15 Mart sel felaketlerinin ardından altyapısı yenilenmeyen, çevre düzenlenmesi yapılmayan Haliliye İlçesi Ahmet Yesevi Mahallesi’nde, vatandaşların şikayetlerini dinlerken Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan’la karşılaştığını, çukurlardaki kirli su birikintilerini göstererek, ‘Temizlik imandandır’ Hadis-i Şerif’ini hatırlatması üzerine Müftü Ramazan Tolan’ın “Bana ne?” şeklinde nezaket dışı cevap vererek, arabasına binip gittiğini anımsatan Tanal, “Sosyal medya hesabındaki paylaşımda, Şanlıurfa Müftüsü Ramazan Tolan ile aramızdaki diyaloğu çarpıtan Halil Konakçı, ‘müftüye saldırdığım’ yönünde iftira atmıştır” ifadesini kullandı.
 
“KONAKÇI, IŞİD’İN TEKFİR SÖYLEMİNİ BENİMSİYOR”


CHP  Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Halil Konakçı hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı’na verdiği şikayet dilekçesinin devamında şunları belirtti:
“Diyanet Personeli Halil Konakçı, Müslümanları kafir ilan eden terör örgütü IŞİD’in “tekfir” söylemini benimsercesine, aforoz yetkisini elinde bulunduran kilisede görevli başpapazlara özenircesine, “imansız” olduğumu iddia edecek kadar çirkin bir üslup takınmıştır. Bu tutumuyla Konakçı, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in “Müslümana kafir demeyin” uyarısını çiğnemiş, Hadis-i Şerifleri inkar etmiş, Ehli Sünnet yolundan sapmıştır. “Bir adet Mahmut Tanal isimli başı boş” şeklindeki cümle ve devamındaki ifadelerle şahsıma hakaret eden Halil Konakçı, beni ve mensup olduğum siyasi partiyi de terör örgütü PKK’yla ortaklık yapmakla itham etmiştir.”
 
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 7. Maddesi, “Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; … hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar.” şeklinde düzenlenmiştir.
Devlet Memurları Kanunu’nun 7. maddesindeki düzenlemeyle açık bir şekilde devlet memurlarının hiçbir siyasi içerikli faaliyette ve beyanda bulunamayacağı belirtilmiştir. İşbu dilekçe ekinde sunulan ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere Halil Konakçı, ilgili tweet mesajıyla ötekileştirme yaparak, şahsıma hakaretler yağdırarak, iftira atarak, beni ve mensubu olduğum Cumhuriyet Halk Partisi’ni “terör örgütünün ortağı” gibi yansıtarak, siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunmuş, görevlerini yerine getirirken siyasi düşünce ayrımı yapmıştır. Anılan durum ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 7. maddesi kapsamında düzenlenen “tarafsızlık ve devlete bağlılık” ilkesini ihlal eder boyuttadır. Emredici bu düzenlemelere aykırı davranan kişi ya da kişiler için uygulanacak yaptırımlar, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesi ile düzenlenmiştir.
Yine Devlet Memurları Kanunu’nun 8. maddesi, “Devlet memurları, resmi sıfatlarının gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını hizmet içindeki ve dışındaki davranışlariyle göstermek zorundadırlar. Devlet memurlarının işbirliği içinde çalışmaları esastır.” hükmünü içermektedir. Devlet Memurları Kanunu’nun 8. maddesi ise “Devlet Memurları, kamu görevleri hakkında basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç veremezler. Bu konuda gerekli bilgi ancak bakanın yetkili kılacağı görevli illerde valiler veya yetkili kılacağı görevli tarafından verilebilir.” şeklinde düzenlenmiştir. Halil Konakçı’nın söz konusu Kanunun belirtilen 8. ve 15. maddelerini de ihlal ettiği görülmektedir. 
KONAKÇI’NIN KİŞİ VE KURUMLARI HEDEF ALMA ALIŞKANLIĞI
Başkanlığınızda imam kadrosunda memur olarak görev yapan Halil Konakçı’nın, mesleki faaliyetleriyle hiçbir ilgisi bulunmayan ilgili paylaşımları, şahsımı açıkça hedef alınarak yapılmıştır. Zira bilgileri verilen şahsın sosyal medya paylaşımları, açıklamaları, basına yansıyan haberler incelendiğinde sürekli siyasi faaliyetler içerisinde yer aldığı, siyasi ve ideolojik anlamda beyanlarını aleni bir şekilde paylaştığı, birçok kişi ve kurumu hedef gösterdiği, hakaretler savurduğu görülecektir. Mesleki görev ve yükümlülüklerine aykırı davranan Halil Konakçı hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesi kapsamında eylemlerine uyan disiplin cezası ile cezalandırılması gerekmektedir.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Suruçlu imam
    1 ay önce
    Halil Konakçı gerçek bir imamdır. Değişik kanalları kafayı bozanlar onu anlayamaz. Bunu haber yapanlar da anlayamaz. Yazıklar olsun.