Reklam
Reklam

Hakkari’ye kayyım atamasına Urfa hukuk örgütlerinden tepki

Hakkari’ye kayyım atamasına Urfa hukuk örgütlerinden tepki

Hakkari’ye kayyım atamasına Urfa hukuk örgütlerinden tepki
06 Haziran 2024 - 21:39
Reklam

Urfa hukuk örgütleri, Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasına ve Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın 19 yıl 6 ay hapis cezası verilerek tutuklanması basın açıklaması ile protesto etti. Urfa Barosu önünde yapılan açıklamaya Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa şube yöneticilerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Urfa Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Urfa İl örgütleri açıklamaya destek verdi. 
Açıklamada konuşan ÖHD Urfa Şube Eşbaşkanı İbrahim Halil Öyke, Hakari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış ile ilgili yaşanan sürece değinerek "Bugün Hakkari’de oy kullanan yaklaşık 30 bin yurttaşın iradesi yok sayılmıştır" dedi. "Bugün bir koltuğa kimin oturması gerektiğini tartışmak için değil, hukukun araçsallaştırılmasına karşı çıkmak için buradayız" diyen Öyke, sözlerini şöyle sürdürdü: "İçişleri Bakanlığının açıklamasında ortada hukuki bir sürecin değil; siyasi bir darbenin olduğunu göstermektedir." 
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kayyım uygulamasının devam edeceği yönündeki açıklamalarını hatırlatan Öyke, "Sivil darbe zihniyetinin devamıdır. Seçilenlerin yerine kayyum atamanın olağan hale getirildiği bir rejim inşa edilmek ve bu durum normalleştirilmek istenmektedir. Halkın İradesi yok sayılarak kendi hukuk düzenini yaratan iktidarın bir an önce hukuk sınırlarına dönmesi elzemdir. İktidarın yürüttüğü bu politika ülkeyi uçuruma doğru götürmektedir. Demokratik değerlerin aşındırdığı bu sürecin kazananı olmayacaktır" diye konuştu. 
Akış hakkında verilen kararın biran önce geri alınması gerektiğinin altını çizen Öyke, kayyım atamasına karşı yapılan eylemlere polisin saldırısına tepki göstererek "Seçmen iradesine, seçme ve seçilme hakkına saygı gösterilerek, Hakkari Belediyesi Eş Başkanının derhal tahliye edilerek göreve iade edilmesini bekliyoruz" çağrısında bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum