Şubat ayı enflasyon rakamı TÜİK tarafından %2,27 olarak açıklandı. Böylece yılın ilk iki ayında enflasyon %11,11’e ulaşırken, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun 2024’ün ilk yarısı için belirlediği %6’lık zam, daha ikinci ayda enflasyona yenik düştü. Memur ve emekli maaşlarına enflasyon farkı şimdiden oluştu.
“Kamu İşvereni Ek Zam İçin Masaya Oturmalı”
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı İbrahim Coşkun, kamu çalışanlarının alım gücünün düştüğüne dikkat çekerek, “Enflasyon farkı daha ikinci ayda oluştu. Önümüzdeki 4 ay boyunca kamu çalışanları ve emekliler, enflasyon karşısında maaşlarının erimesine tanıklık edecek. Kamu işvereninin bu tabloya sessiz kalmaması ve ek zam için masaya oturması gerekiyor” dedi.
“Merkez Bankası’nın Tahminleri Gerçekleşmiyor”
Coşkun, Merkez Bankası’nın yıllardır enflasyon tahminleri ile gerçekleşen oranlar arasındaki uçurumun büyük olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Merkez Bankası’nın tahminleri, kamu işvereninin zam politikası için referans noktası oluyor. Ancak geçmiş yıllara baktığımızda bu tahminlerin gerçeği yansıtmadığı açıkça görülüyor. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun da bu oranları sorgulama yetkisi olmadığı için memur ve emekli her yıl kaybediyor.”
“Ramazan Sofralarında Gıda Enflasyonu Hissediliyor”
Özellikle Ramazan ayında gıda enflasyonunun sabit gelirli vatandaşlar üzerindeki etkisinin daha fazla hissedildiğini vurgulayan Coşkun, “Ailelerin, dostların, komşuların bir araya geldiği iftar sofralarında fiyat artışlarının yarattığı yük daha da belirgin hale geldi. Sabit gelirli vatandaşlarımız, temel gıdalara ulaşmada zorlanıyor” dedi.
“Enflasyon Kadar Zam Hatası Yetmez, Artık Ek Zam Şart”
Yetkili sendika olarak yıllardır “Enflasyon kadar zam” uygulamasının bile yetersiz olduğunu savunduklarını belirten Coşkun, artık enflasyon farkının bile tam olarak verilmediği bir sürecin yaşandığını söyledi.
“Bu adaletsiz sürecin devam etmesi kabul edilemez. Büyük ve Güçlü Türkiye vizyonuna yakışan, kamu çalışanlarının ve emeklilerin hak ettiği refah seviyesini koruyacak bir maaş politikasıdır” diyerek ek zam çağrısını yineledi.
Memurlar ve Emekliler Ek Zam Bekliyor
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı İbrahim Coşkun, hükümete çağrıda bulunarak, “Kamu işvereni, kamu çalışanlarının ve emeklilerin geçim sıkıntısını görmeli ve gerekli ek zam düzenlemelerini vakit kaybetmeden yapmalıdır” dedi.
Haber: Esma Kuş
YORUMLAR