Önergesinde, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle işçilerin insanca yaşam ve çalışma koşulları talebiyle eylemler düzenlediğini belirten Öcalan, Gaziantep Valiliği’nin 13-27 Şubat tarihleri arasında aldığı grev yasağı kararını eleştirdi. Grevin işçilerin anayasal hakkı olduğunu vurgulayan Öcalan, iktidarın bugüne kadar kaç grevi yasakladığını ve işçilerin hak ihlallerini önlemek için hangi adımların atıldığını sordu.
Öcalan, Bakan Işıkhan’a şu soruları yöneltti:
- Gaziantep Valiliği’nin grev yasağını geniş tutma gerekçesi nedir?
- İktidar döneminizde kaç grev yasaklandı?
- Çalışan işçilerin hak ihlallerini önlemek için Bakanlığınız bir girişimde bulunacak mı?
- Sanayi işçilerinin sorunlarını yerinde dinlemek için bir ziyaret planlıyor musunuz?
- Türkiye’de grev hakkını koruyacak hukuki mekanizmalar oluşturulacak mı?
- 6356 sayılı yasa kapsamında bugüne kadar yasaklanmış lokavt kararı var mı?
Gaziantep’te grev yasağının, işçilerin patronlar karşısında çaresiz bırakılmasına neden olacağını ifade eden Öcalan, işçilerin hak mücadelesine destek verilmesi gerektiğini belirtti. Önergenin Meclis gündemine alınıp alınmayacağı ise merak konusu.
Önergeni tam metni
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat IŞIKHAN’an şıkhan’an tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 13.02.2025
Ömer ÖCALAN
Şanlıurfa Milletvekili
Siyasi iktidar; işçileri ve emekçileri siyasi ve ekonomik politikalarla yoksulluğa, sefalete ve güvencesizliğe sürüklemektedir. Bilindiği gibi TÜİK, 2024 yılında enflasyonun yüzde 44.38 olarak açıkladı. Ancak TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon ile gerçek enflasyon arasındaki farkın iki katından fazla olduğu ileri sürülmekte bu nedenle de toplumun geniş kesimleri ekonomik olarak olumsuz etkilenmektedir.
Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı ve düşük ücretler gibi temel ekonomik sorunlar, işçi sınıfının hak arama mücadelesinde belirleyici olmaktadır. Sanayi işçilerinden, kamu emekçilerine ve emeklilere kadar geniş toplumsal kesimlerin, insanca yaşam ve çalışma koşulları talebiyle alanlara çıkması, eylemler yapması ve seslerini bu şekilde iktidara duyurmaya çalışması anayasal bir haktır.
Ev kirasından doğalgaza, elektrikten gıda ürünlerine kadar, en temel giderlerini karşılamakta zorlanan işçilerin; Gaziantep Başpınar’da Organize Sanayi Bölgesinde 20’yi aşkın fabrikada yapılan zammın düşük olması sebebiyle hak mücadelesi yürüttüğü bilinmektedir.
Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikasına (BİRTEK-SEN) bağlı işçiler; zam oranları ve diğer haklarına yönelik tekstil ve dokuma işkolundaki bütün fabrikalarda patronlarla görüşmeler gerçekleştirmiş sonuç alınmaması üzerine iş bırakma, eylem ve basın açıklamaları ile hak mücadelesi yürütmeye başlamışlardır.
Tam da toplu sözleşme görüşmeleri sürerken tekstil ve dokuma işkolundaki işçilere yönelik Gaziantep’te grev yasağı kararı alınmıştır. Grev, işçilerin haklarını savunmak ve geliştirmek için başvurduğu yasal bir yoldur. Bu kapsamda işçilerin hak arama mücadelesi; 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddeleri ve ayrıca 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. Ve 19. Maddeleri hükmü gereğince 13/02/2025 saat 01.00’dan 27/02/2025 saat 24.00’a kadar 15 gün boyunca Gaziantep Valiliği tarafından yasaklanmıştır. Yasaklama kararı, işçilere ve sendikalarına Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan ve sendika hakkının ayrılmaz bir parçası olan grev hakkını engellemektedir.
Gaziantep’teki işçilerin hak arama mücadelesine basından ve kamuoyundan tanık olmaktayız.
Ülkede yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmeler değerlendirildiğinde 2025’in milyonlarca emekçinin çalışma ve yaşam koşulları açısından zor yıl olacağını göstermektedir. Bütün Başpınar işçilerinin fabrikalarda gece-gündüz alın teri döktüğü ekmek mücadelesinin karşılığının belirlendiği Şubat başında yüzde 30-35 gibi sefalet oranını kabul etmediği zamanda grev hakkını ortadan kaldırılmasının işçileri patronlar karşısında çaresiz bırakacak emek karşıtı bir tutum olduğunu düşündürmektedir.
Bu kapsamda;
1.Gaziantep Valiliğinin, Gaziantep Başpınar’daki işçilere yönelik yasağın kapsamının geniş tutulma gerekçesine yönelik bir açıklamanız var mıdır?
2.İktidarınız döneminde bugüne kadar kaç grev yasaklanmıştır?
3.Çalışan işçilerin hak ihlallerinin sonlandırılmasına yönelik Bakanlığınız herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?
4.Bakanlığınız, önemli bir sanayi şehrindeki işçilerin sorunlarını dinlemek için ziyaret düşünür müsünüz?
5.Türkiye’de grev hakkını koruyacak hukuki bir mekanizma oluşturacak ve bu konuda ilgili düzenlemeleri yapacak mısınız?
6.Grev ve Lokavt Yasaklarını düzenleyen 6356 sayılı kanunun 63. maddesine dayanarak bugüne kadar yasaklanmış lokavt kararı var mıdır?
YORUMLAR