Büyükşehir Belediye Meclisin verdiği yetkiye istinaden ve Ulaştırma Komisyonu raporu neticesinde Prof. Dr. Rafet Bozdağ başkanlığında Şanlıurfa Büyükşehir Ulaştırma Dairesi ile Kayseri Büyükşehir Ulaştırma Aş ve Yalova Üniversitesi hocalarınca hazırlanılan rapora göre: Şanlıurfa ulaşımının 50 yıl çözümü için: 63. Nolu hatın geçtiği Divanyolu - Halülrahman- Halepiclibahçe 1. Etap, Karaköprü- Aktarma istasyonu 2. Etap, Aktarma İstasyonu- Eyyübiye Hastanesi 3. Etap, Aktarma istasyonu istasyonu- Harran Üniversitesi 4. Etap raylı sistem önerisi Başkanlığımıza ulaşım Master raporu sunuldu.
Başkanlığımızdan bu raporun birinci etap projesinin hazırlanmasına, diğer etaplar için yol genişletme, altyapı ve kavşakların düzenlemesine ilişkin karar verilmiştir. Birinci etabın raylı sistem projesi etüt edilirken, Divan yolundan geçen güzergahtaki tüm altyapıların deplase edilmesi gerektiği teknik ekiplerce talep edildi. ŞUSKİ Genel Müdürlüğünce yapılan incelemede su, kanal, telekom, yağmur drenajı, enerji hatların 4 ile 5 metre derinlikten geçtiğini ve deplasesinin mümkün olamayacağı görüşü bildirildi. Yapılan değerlendirmede bu altyapı sebebinden dolayı tramvay raylarının döşenmesi yerine ray haricinde tüm özellikleri aynı olan trambüsün lastikli olması sebebiyle uygun olacağı kararına varıldı. Ekiplerce hazırlanılan proje tüm teknik ve idari şartname koşullarıyla açık ihaleye çıkarıldı. Bu ihaleyi Ankara Firması Bozankaya A.Ş. adında bir şirket kazandı. Firmanın yeterliliği mevcuttur ve Kayseri, Bursa, Malatya ve birçok ilde başarılı raylı ve raysız ulaşım projelerini uygulamıştır. Trambüs projesinin ihale bedeli 69 milyon TL idi. Bunun 35 milyon TL’si hat, bina, enerji, katatrel, durak ve üstyapılara aitti. 34 milyon TL de 11 adet 24 metrelik trambüs araçlarına aitti. Firma çalışmalara başladı. Üstyapıyı süresinde tamamladı. Koruma kurulu kararı uyarınca projedeki bazı değişiklikler için ek süre verildi. Trambüs makinaları imalatı esnasında Türkiye genelinde kur yükseldi. Firma bu sebeple taahhüt ettiği bu makinaları üretme zorluğu yaşadı. Tüm Türkiye’deki firmalar gibi Bakanlığa müracaata bulunarak döviz kuru yüksekliği sebebiyle mağduriyetini bildirdi. Çıkan yasal mevzuatla yüklenici firmalara uygun ek süre veya sözleşmeyi tek taraflı feshetme yetkisi verildi. Yüklenici firma ulaşım dairesinden makinaların imalatı için 7-8 ay gibi bir ek süre hakkını kullandı. Bu süre başlamadan başkanlık görevim tamamlanmıştı.”
Kamuoyunda trambüs dönmüyor algısı tamamen gerçek dışıdır. Hat tamamlandığında defalarca denemesi yapıldı . Makina testi başarıyla geçti. Bu projenin amacı 63 nolu hattaki yoğunluğu bitirerek 40-50 otobüsün yerine 11 adet trambüs makinayla taşımayı konforlu, daha iyi koşullarda ve daha kısa sürede yapmaktı.
Şimdi yapılması gereken: Ek sürede yüklenici firma taahhüdünü yerine getirmemişse; hemen teminatını kuruma gelir kaydedilecek ve makina kısmını derhal ihaleye çıkararak Hattı çalıştırmak olacaktır. Bu projede hiç bir teknik ve idari hatta yoktur. Amaç Şanlıurfa Ulaşımına bir yüksek kalite getirmekti. Bu proje; şimdi dört katından daha yüksek bir fiyata yapılamaz. İşin tüm detayı ve gerçeği size anlattığım şekildedir. Bu konular ulaşım dairesindeki belgelerle sabit olduğu gibi bizimle çalışan uzmanlar ve yetkililer buna şahittir. Şanlıurfanın ilerlemesini istemeyen bir takım kötüniyetli kimselere bu projenin kurban edilmesi doğru değildir. Oluşturulan algılara prim vermemek gerekir. Şanlıurfa’ya yazık oluyor. Başka Şanlıurfa yoktur.
Kaynak:sanliurfaolay.com
YORUMLAR