URFA'DAKİ TÜM KURUMLARA ACİL ÇAĞRIMIZDIR!
Antalya Valisi Ersin Yazıcı'nın, belediyeler ile kamu kurumlarında Kamu İhale Kanunu dışına çıkılmaması için yayımladığı genelge, 'doğrudan temin' ile ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Belediye ile kamu kurumlarının doğrudan temin yöntemiyle aldığı mal ve hizmetler çoğu zaman soru işaretlerine yol açarken, açık ihale yöntemi 'şeffaf' olduğu için kamuoyunun da güvenini kazanıyor.
Belediyeler ile kamu kurumlarında 'doğrudan temin' yöntemiyle alınan mal ve hizmetlerle ilgili tartışmalar sık sık gündeme gelirken, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, doğrudan temin yönteminin bir ihale yöntemi olarak benimsenmemesini istediği bir genelge yayımlandı. Antalya Büyükşehir Belediye başta olmak üzere 19 ilçe belediyesi ile kaymakamlıklar ve kamu kurumlarına gönderilen genelgede 'doğrudan temin' yönteminin bir ihale yöntemi olmadığını vurgu yapıldı. Doğrudan temin yöntemi kullanılarak alınacak mal ve hizmetlerin bölünmesinin Kamu İhale Kanunu'nun ruhuna aykırı olduğuna dikkat çekildi.
DOĞRUDAN TEMİNDE ŞEFFAFLIK TARTIŞMASI
Açık ihale yöntemi yerine doğrudan temin ile alınan mal ve hizmetler, soru işaretlerine neden olduğu için tartışmaları da beraberinde getiriyor. Antalya Valisi Yazıcı'nın yayımladığı genelgenin ardından belediyeler ve kamu kurumlarında 'doğrudan temin' ile ilgili tartışmalar yeniden gündeme geldi. Şeffaflık noktasında soru işaretlerine de yer bırakmayan açık ihale yöntemi yerine doğrudan teminin tercih edilmesi, çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Kamu Kamu İhale Kurumunun '2020\1 Tebliği ile 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunun 22-d maddesine göre' doğrudan temin limitleri büyükşehirlerde 97 bin 008 lira iken diğer illerde 332 bin 316 lira. Doğrudan teminlerde belirlenen limitlerin dışına çıkılmaması gerekirken, bu limiti aşan alımlarda açık ihale usulü ile alım yapılması gerekiyor. Ancak belirlenen limitlerin üzerindeki alımlarda hizmetlerin bölünerek yine doğrudan temin yönteminin kullanıldığı yönündeki iddialar, soru işaretlerine yol açıyor.
YA İŞÇİ ÇIKARIYOR YA DA KAPATIYORLAR
Belediye ve kamu kurumlarında doğrudan temin ile alınan hizmetler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da sık sık dillendirdiği 'istihdam'ı da baltalıyor. Açık ihaleler, Basın İlan Kurumu (BİK) aracılığıyla yerel gazetelerde yayınlanırken, doğrudan teminlerde böyle bir durum söz konusu olmuyor. Kurumların bazı alımlarda gazetelere ilan bedeli ödememek için doğrudan temin yöntemini tercih ettikleri de öne sürülüyor. Durum böyle olunca da, ilan geliri düşen gazeteler ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Kimi gazeteler çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kalırken, ekonomik sorunlar nedeniyle kapatılan gazeteler de oluyor. Bu da, işsizliğe neden olan etkenler arasında gösteriliyor.
GENELGEDEKİ UYARILAR DİKKAT ÇEKİYOR
Vali Yazıcı, yayımladığı genelgede "Doğrudan temin hükümlerinden faydalanmak için yapılacak ya da alınacak mal ve hizmetlerin bölünmemesi" vurgusu yaparken, "Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen hükümlerin dışına çıkılmaması, istenilen rekabet ortamının oluşturularak, kamu menfaatinin en üst seviyede sağlanması, ihalenin ilanına ilişkin hükümlerin yerine getirilerek olası itiraz ve iptallerin önüne geçilmesi için Basın İlan Kurumu aracılığıyla süreli yayınlarda neşrinin gerçekleştirilerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini rica ederim" uyarısında bulunuyor.
Antalya'da yayımlanan genelgenin ardından gözler diğer illere çevrildi.
balikligol
YORUMLAR