Urfa'daki Şiddet Verileri Korkutucu Boyutta
Dilan Kunt Ayan’ın açıkladığı verilere göre, 2024’ün ilk 10 ayında Türkiye genelinde en az 327 kadın erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetti. Şanlıurfa’da ise aynı dönemde en az 7 kadın erkekler tarafından öldürülürken, 8 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Ayrıca, kadınların büyük bir kısmının maruz kaldığı şiddeti resmi mercilere bildiremediği ya da bu şikayetlerin yeterince dikkate alınmadığı belirtildi.
Kadın Sığınma Evleri ve Çözüm Eksikliği
Milletvekili, Şanlıurfa’daki kadın sığınma evlerinde kadınların uzun süre kalamadığını ve güvenli alanlar sağlanmadığı için şiddet ortamına geri dönmek zorunda kaldıklarını vurguladı. Çocuk yaşta evlendirme vakalarının yüksek olduğu kentte, intihar vakalarının da ciddi bir sorun olduğunun altını çizdi.
Bakanlığa Yöneltilen Sorular
Milletvekili, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
1. 2024 yılının ilk 10 ayında Türkiye’de ve Şanlıurfa’da kaç kadın erkek şiddetiyle öldürüldü?
2. Şanlıurfa’da kadınların başvuruları neden yeterince dikkate alınmıyor?
3. 6284 sayılı kanunun etkin uygulanması için Bakanlığın yürüttüğü çalışmalar nelerdir?
4. Şanlıurfa’da erkek şiddetini önlemek adına yürütülen ve planlanan politikalar nelerdir?
Kadın Örgütlerine Çağrı
Ayan, Şanlıurfa’da kadınların maruz kaldığı şiddeti önlemek için kadın örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının sürece dahil edilmesi gerektiğini belirterek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın acilen kapsamlı bir politika geliştirmesi çağrısında bulundu.
Toplumda Büyük Endişe
Kadına yönelik şiddetin giderek artması, toplumda ciddi endişelere yol açarken, kadın hakları savunucuları ve milletvekilleri, yetkililerin daha etkin önlemler alması gerektiğini savunuyor. Bakanlığın önergeye vereceği yanıt ve atılacak adımlar merakla bekleniyor.
Önergenin Tam Metni:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur ÖZDEMİR GÖKTAŞ tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 18.11.2024
Dilan KUNT AYAN
Şanlıurfa Milletvekili
Türkiye’de kadına yönelik erkek şiddeti her geçen gün artmaktadır. Kadın-erkek eşitliğine yönelik politikaların hayata geçirilmemesi, yasaların etkin uygulanmaması, kadın cinayeti davalarında uygulanan tahrik indirimi, iyi hal indirimi gibi uygulamaların devam ediyor olması şiddeti büyütmeye, kadınların yaşamını ölüme sürüklemeye devam ediyor. 2023 yılı içerisinde en az 333 kadın erkekler tarafından katledildi. 2024 yılının ilk 10 ayı içerisinde de en az 327 kadın erkek şiddeti ile katledildi. Seçim bölgem Urfa’da da kadınlar her geçen gün şiddetle yüz yüze kalmaya devam etmektedir. 2 milyondan fazla nüfusuyla büyükşehir statüsünde olan Urfa’da kapsamlı programların geliştirilmemesi birçok kadını evde, sokakta, iş yerinde güvensiz alanlara hapsetmeye devam etmektedir. Sadece Ocak ayı içerisinde 2 kadın şüpheli bir şekilde katledildi, Şubat ayında 2 kadın faili belli erkekler tarafından katledildi, Nisan’da 1 kadın katledildi, Mayıs ayında 1 kadın, Haziran ayında 1 kadın faili belli erkek tarafından katledilirken en az 3 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını kaybetti, Temmuz ayında 1 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını kaybetti, Ağustos ayında 1 kadın şüpheli bir şekilde 1 kadın faili belli erkek tarafından katledildi, erkek şiddeti ile katledildi. Son olarak Ekim ayı verilerine göre en az 1 kadın şüpheli şekilde, 1 kadın faili belli erkek tarafından katledildi. Yani 2024 yılının ilk 10 ayında Urfa’da en az 7 kadın faili belli erkekler tarafından katledildi, 8 kadın “şüpheli” bir şekilde yaşamını kaybetti. Şüpheli kadın ölümleri olarak kayda geçen ölümlerin çok büyük bir oranının arka planında erkeklerin rol oynadığı gerçekliği ile bu sayının daha da fazla olduğunu söylemek mümkün.
Aile içi şiddetin çok yoğun yaşandığı Türkiye’nin diğer illerinde olduğu gibi Urfa’da da yoğun olduğu bilinmektedir. Fakat kadınlar Urfa’daki sığınma evinde kalmayı tercih etmemektedir keza birkaç ay kaldıktan sonra herhangi bir güvenli alan sağlanmadığı, istihdam sağlanmadığı için evlerine geri dönmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durum tarafımıza da sıkça bildirilmekte, erkek şiddetinin yoğun yaşandığı fakat çözümsüz kalındığı birçok olay aktarılmaktadır. Çocuk yaşta evlendirilmelerin yoğun olduğu Urfa’da bu konunun önlenmesi için adımlar atılmamakta, intihara sürüklenme vakalarının yoğun olduğu bilinmektedir. Urfa BARO’sundan avukatların aktardığı bilgilere göre yaşanan şiddet vakalarının sadece yüzde 20’lik bir kesimi adli mercilere yansımaktadır. Yine bu alanda çalışan avukatların aktarımlarına göre Urfa’da kadınların karakol şikayetlerinin dikkate alınmadığı, kolluğun şiddet başvurusunda bulunan kadınları yoğunluklu olarak şikayetini almadan evlerine geri dönmelerini salık verdikleri belirtilmektedir. 6284 No’lu yasanın ise layıkıyla uygulanmadığı söylenmekte, bütün bu politikalar Urfalı kadınları erkek şiddeti ile yüz yüze bırakmaktadır.
Bu bağlamda;
1- 2024 yılının ilk 10 ayında Türkiye’de kaç kadın erkek şiddeti ile katledilmiştir?
2- 2024 yılının ilk 10 ayında Türkiye’de kaç kadın ev içi şiddete maruz kalmıştır?
3- Bakanlığınız bilgisi dahilinde olan verileri neden düzenli olarak açıklamıyor, kamuoyunu bu konuda bilgilendirmiyorsunuz?
4- Bakanlığınızın artan kadına yönelik erkek şiddeti ile ilgili mevcut olarak yaptığı çalışmalar nelerdir? Bu çalışmalar arasında toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri, kadınların haklarının tanıtılması gibi çalışmalar var mıdır?
5- Şanlıurfa’da ilk 10 ayda en az 15 kadının katledilmesi Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
6- Bakanlığınıza ulaşan bilgilerde Şanlıurfa’da kaç kadın erkek şiddeti ile öldürülmüştür? Kaç kadın cinsel istismara maruz kalmıştır? Kaç kadın ev içi şiddete maruz kalmıştır?
7- Şanlıurfa’da artan erkek şiddetine dair Bakanlığınızın bir fizibilite çalışması mevcut mudur? Bu çalışma neleri içermektedir?
8- Şanlıurfa’da erkek şiddetinin önlenmesi için Bakanlığınız bünyesinde yürütülen çalışmalar nelerdir? Bu çalışmaların sonuçları nelerdir?
9- Şanlıurfa’da 6284 No’lu yasanın etkin uygulanıp uygulanmadığının kontrolüne dair Bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır?
10- Şanlıurfa’da ilk 10 ay içerisinde kaç kadın kolluğa erkek şiddeti şikayeti ile başvurmuştur? Kaç kadın korunma talebinde bulunmuştur?
11- Şanlıurfa’da erkek şiddetinin önlenmesi için önümüzdeki dönemde uygulamaya koymayı düşündüğünüz politikalar nelerdir? Bu politikalara yıllardır sahada çalışan kadın örgütlerini, derneklerini dahil etmeyi düşünüyor musunuz?
YORUMLAR