Reklam
Reklam

DEM'li vekil Ayan, Urfa'nın eğitim sorununu Meclis'e sundu! "Araştırma komisyonu kurulsun"

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Urfa’daki eğitim sorunlarının araştırılması ve kapsamlı politikalar üretilmesi amacı ile Meclis’e araştırma önergesi sundu. Vekil Ayan, ayrıca eğitim sorunlarının detaylı bir şekilde araştırılması için Meclis’te araştırma komisyonun kurulmasını istedi.

DEM'li vekil Ayan, Urfa'nın eğitim sorununu Meclis'e sundu! "Araştırma komisyonu kurulsun"

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Urfa’daki eğitim sorunlarının araştırılması ve kapsamlı politikalar üretilmesi amacı ile Meclis’e araştırma önergesi sundu. Vekil Ayan, ayrıca eğitim sorunlarının detaylı bir şekilde araştırılması için Meclis’te araştırma komisyonun kurulmasını istedi.

DEM'li vekil Ayan, Urfa'nın eğitim sorununu Meclis'e sundu!
17 Ekim 2024 - 12:19
Reklam
Reklam

DEM'li vekil Ayan, Urfa'nın eğitim sorununu Meclis'e sundu!
DEM Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, yeni eğitim-öğretim yılının başlaması ile beraber “yetersiz öğretmen, sınıf sayısı fazlalığı, eğitim materyallerine ulaşamama, ekonomik sorunlar yüzünden okula devam edememe” gibi sorunların Urfa’da da yoğun olarak yaşandığını kaydederek, eğitim sorunlarının araştırılması ve kapsamlı politikalar üretilmesi amacı ile Meclis’e araştırma önergesi sundu.

Vekil Ayan, Türkiye’nin en yüksek öğrenci potansiyeline sahip Urfa’da eğitim sorunlarının detaylı bir şekilde araştırılması ve yaşanan sorunların çözülmesi amacıyla Meclis’te araştırma komisyonun kurulmasını istedi.

“EĞİTİME KET VURMAKTADIR”

2024-2025 eğitim-öğretim yılı içerisinde Urfa’da yaklaşık 754 bin çocuk okula başladığını ve 2 bin 555 okulda 28 bin öğretmenle başlanan eğitim-öğretim yılında sorunların artmaya devam ettiğini aktaran Vekil Ayan, “200'ün üzerinde okul yapımı için temeller atılmış ancak geçen süreye rağmen bu okullardan çoğunun fiziksel eksiklikleri ve inşaatları bitmemiştir. Özellikle Haliliye, Karaköprü, Eyyübiye ve Ceylanpınar gibi merkez ilçelerde bulunan bu okulların açılmaması eğitime ket vurmaktadır” dedi.

Vekil Ayan, 2023 yılında LGS puanıyla girilen Anadolu Liseleri, Fen Liseleri, Proje Uygulamalı Ortaöğretim kurumlarının kapasite sayısı Urfa’da 206 bin 414’ken, sınava giren 1 milyon 38 bin 192 öğrenci olduğunu ve sınava giren öğrencilerin sadece yüzde 20’si LGS puanıyla kabul edilen devlet okullarından birine girebildiğini açıkladı. Ayrıca Vekil Ayan, bu durumun Urfa’da her yıl binlerce öğrenci sınavı geçemeyerek üniversiteye yerleşemediğini neden olduğunu ekledi.

“İHLAL EDİLMESİNE SEBEP OLMAKTADIR”

Vekil Ayan’ın Meclis’e sunduğu araştırma önergesinin gerekçilerini şu şekilde açıkladı:

“Türkiye’de anayasal hak olarak güvence altına alınan eğitim hakkı maalesef ki eşit, ulaşılabilir, nitelikli olmaktan uzak durumdadır. Ekonomik krizin derinleşmesi ile birlikte öğrencilerin nitelikli bir eğitime erişimi zorlaşmış, aileler kırtasiye masraflarını karşılamakta dahi zorlanır duruma gelmiştir. Okullarda yeterli sayıda öğretmenin bulunmaması, sınıfların çok fazla kalabalık olması, ekonomik sebeplerle okula devam edilememesi gibi yaşanan sorunlar çocukların anayasal haklarının dolaylı olarak ihlal edilmesine sebep olmaktadır.

“OKULLARDAN FİZİKSEL EKSİKLİKLERİ VE İNŞAATLARI BİTMEMİŞTİR”

2024-2025 eğitim-öğretim yılı içerisinde Urfa’da yaklaşık 754 bin çocuk okula başladı. Bu sayı Türkiye’de elliden fazla ilin nüfusundan dahi daha fazladır. Urfa nüfusunun da üçte birini oluşturmaktadır. 2555 okulda 28 bin öğretmenle başlanan Urfa’nın eğitim-öğretim yılında ise sorunlar artmaya devam etmektedir. Okul eksiklikleri nedeniyle açılmayan okullar öğrencileri ve aileleri mağdur etmeye devam etmektedir. İki yıl önce 200'ün üzerinde okul yapımı için temeller atılmış ancak geçen süreye rağmen bu okullardan çoğunun fiziksel eksiklikleri ve inşaatları bitmemiştir. Özellikle Haliliye, Karaköprü, Eyyübiye ve Ceylanpınar gibi merkez ilçelerde bulunan bu okulların açılmaması eğitime ket vurmaktadır. Veliler çocuklarını ulaşım açısından uzak ve sorunlu okullara göndermeye mecbur kalmakta, ek külfetler yüklenmekte ve öğrencilerin akademik-sosyal hayatları olumsuz etkilenmektedir. Birçok okulda sınıfların kapasitenin üstünde kalabalık olması tarafımıza iletilen sorunların başında gelmektedir. İşgücü Uyum Programı kapsamında tasarruf tedbirleri sebebiyle okullarda sadece üç gün verilen hijyen hizmeti çok kalabalık olan okullarda sağlık sorunları doğurmaya da gebe durumdadır. Öğrencilerin hijyenden uzak ortamda eğitim-öğretim görmeye zorlanması velileri de tedirgin etmekte, bu konuda şikayetler sıkça tarafımıza iletilmektedir. Bununla birlikte; yoğun mevsimlik emekçilerin olduğu bölgede mevsimlik işçi olarak çalıştırılan çocukların okula devam etmesi çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Okullar başladıktan sonra dahi çocuklar tarlalarda çalışmaya devam etmekte, eğitim-öğretim haklarından mahrum kalmaktadırlar. Ekonomik krizin derinleşmesi ile birlikte mevsimlik işçi olarak çalıştırılan çocukların sayısında yoğun bir artış olduğu gözlemlenmekte, bu durumun yanı sıra ekonomik krizle beraber okulunu bırakıp çalışmak zorunda bırakılan çok fazla öğrenci olduğu bilgisi de eğitim emekçileri tarafından sıkça paylaşılmaktadır.

ÇALIŞMA KOŞULLARINI ZORLU HALE GETİRMEKTE

Öğrenci sayısının çok yoğun olduğu Urfa’da öğretmen sayısı ise nitelikli bir eğitim için yeterli değildir. İlde on binden fazla öğretmen açığı mevcut olmasına rağmen ısrarla atamalar yapılmamaktadır. Hali hazırda eğitime devam eden öğretmenler aşırı kalabalık sınıflarda, yoğun ders saatlerinde çalışarak eğitim vermeye çalışmakta, bu durum öğretmenlerin de çalışma koşullarını zorlu hale getirmektedir.

Bütün bu sorunlar öğrencilerin geleceğini derinden etkilemektedir. 2023 yılında LGS puanıyla girilen Anadolu Liseleri, Fen Liseleri, Proje Uygulamalı Ortaöğretim kurumlarının kapasite sayısı Urfa’da 206 bin 414’ken, sınava giren 1 milyon 38 bin 192 öğrenci olmuştur. Sınava giren öğrencilerin sadece %20’si LGS puanıyla kabul edilen devlet okullarından birine girebilmiştir. Bu durum üniversiteye giriş sınavlarında da devam etmekte, Urfa’da her yıl binlerce öğrenci sınavı geçemeyerek üniversiteye yerleşememektedir.

“TABLO HER GEÇEN GÜN GİDEREK VAHİMLEŞMEKTEDİR”

Çok büyük genç nüfus potansiyeli olan Urfa’da nitelikli, ulaşılabilir, eşit bir eğitim sistemi işletilmediği için gençler uyuşturucu gibi bağımlılıklara yönelmekte, bu durumun acı tablosu son zamanlarda da sık sık sosyal medyaya yansımaktadır. Okula devam etmesi gereken öğrencilerin geleceksizlik umudu yaşaması, okulların ilgi çekici mekanlar olmaktan çıkarılıp hijyenden uzak, kalabalık, huzursuz, sosyal-ekonomik sınıfları derinleştiren birer kuruma dönüşmesi öğrencilerde de bir soğuma meydana getirmektedir. Bu tablo her geçen gün giderek vahimleşmektedir.

MECLİSTE ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN

Türkiye’nin en yüksek öğrenci potansiyeline sahip Urfa’da eğitim sorunlarının detaylı bir şekilde araştırılması, sınavlardaki başarısızlığın sebeplerinin ortaya konulması, binlerce öğrenciyi ve aileyi ilgilendiren özellikle ekonomik sorunlara dair kapsamlı politikaların üretilmesi, gençlerin okumaya/araştırmaya sevk edilmesi, eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunların çözülmesi için adımlar atılması amacıyla Mecliste araştırma komisyonu kurulmasını arz ederim.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum