Reklam

Coşkun, Gelir Adaleti İçin Refah Payı İstiyoruz

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube başkanı İbrahim Coşkun, "2024 Aralık ayı enflasyonu %1,03 olarak açıklandı. 6 aylık (Temmuz-Aralık) enflasyon %15,75 ve enflasyon farkı ise %5,23 olarak geçekleşti."

Coşkun, Gelir Adaleti İçin Refah Payı İstiyoruz

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube başkanı İbrahim Coşkun, "2024 Aralık ayı enflasyonu %1,03 olarak açıklandı. 6 aylık (Temmuz-Aralık) enflasyon %15,75 ve enflasyon farkı ise %5,23 olarak geçekleşti."

Coşkun, Gelir Adaleti İçin Refah Payı İstiyoruz
03 Ocak 2025 - 12:07
Reklam
Reklam

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube başkanı İbrahim Coşkun, yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları söyledi:

2024 Aralık ayı enflasyon oranı %1,03 olarak açıklanırken, 6 aylık (Temmuz-Aralık) enflasyon oranı ise %15,75 olarak belirlendi. Enflasyon farkı %5,23 olarak gerçekleşti. Bu veriler, özellikle sabit gelirlilerin yaşadığı ekonomik zorlukları gözler önüne seriyor.

Kamu görevlisi ve emeklilerine yönelik yapılan artışa ilişkin olarak, Hakem Kurulu 2025 yılı için belirlediği %6 oranıyla birlikte toplamda %11,54 artış öngördü. Ancak, toplu sözleşme görüşmeleri sırasında yıllık enflasyon oranı %60 civarındaydı ve buna rağmen Hakem Kurulu 2025 yılı için belirlediği artışı düşük tuttu.

İbrahim Coşkun, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Hakem Kurulu’nun belirlediği bu artış, kamu görevlileri ve emeklilerinin mağduriyetini derinleştiriyor. Enflasyon oranları göz önünde bulundurulduğunda, sabit gelirlilerin alım gücünün her geçen gün eridiği bir ortamda bu artışlar yeterli değildir. Enflasyonla mücadelede sabit gelirlileri baskılamak, harcamalarını kısıtlamak ya da giderlerini artırmak çözüm olmamalıdır. Gelir dağılımındaki adalet için Refah Payı şarttır. Bu nedenle, 7. Dönem Toplu Sözleşme’de, 2025’in ilk altı ayı için %15 artış ve %10 Refah Payı maaşlara yansıtılmalıdır.”

İbrahim Coşkun, maaşlar ve yaşam maliyetleri arasındaki dengesizliğin giderek büyüdüğüne dikkat çekerek, devletin ve ilgili kurumların sabit ücretli çalışanların yaşam standartlarını iyileştirecek adımlar atması gerektiğini vurguladı.

 

Gelir dağılımındaki eşitsizliğin giderilmesi için yapılacak düzenlemelerin, ekonomik dengeyi sağlamaya yönelik bir adım olacağını ifade eden Coşkun, Refah Payı talebinin kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Haber: Bilal Yılmaz/Urfaradikal.com

Duyurunun tam metni:

 

Gelir Adaleti İçin Refah Payı İstiyoruz....

 

2024 Aralık ayı enflasyonu %1,03 olarak açıklandı. 6 aylık (Temmuz-Aralık) enflasyon %15,75 ve enflasyon farkı ise %5,23 olarak geçekleşti. 

 

Hakem Kurulu’nun 2025 Ocak ayı için belirlediği %6 oranıyla birlikte kamu görevlisi ve emeklilerinin artış oranı %11,54 oldu.

 

Toplu sözleşme masasında görüşmelerin gerçekleştiği süreçte yıllık enflasyon %60 civarındaydı. Buna rağmen Hakem Kurulu 2025 yılı için %6 + %5 artış belirledi. Hakem Kurulu’nun; 2024-2025 yıllarına ilişkin hayali düşüncelerle belirlediği artışların tek kaybedeni kamu görevlisi ve emeklileridir.

 

Kayıplara göz yumarak, kulaklarımızı kapatarak ya da görmezden gelerek enflasyon sorununu çözemeyiz. Enflasyonu azaltmak için sabit gelirlileri baskılamak, harcamalarını kısıtlamak ya da giderlerini daha fazla artırmak tek çözüm yolu olmamalıdır. 

 

Sabit ücretliler için ortaya konulan gerekçenin aynısını, sermaye için de göz önünde bulundurulmasını bekliyoruz. “Maaşlar 1 kat arttı, fiyatlar 4 kat zamlandı” gerçeğinin ıskalanmamasını istiyoruz.

 

Gelir dağılımında adalet için Refah Payı şarttır. 7. Dönem Toplu Sözleşme’de teklif ettiğimiz 2025’in ilk altı ayı için %15 artış ve %10 Refah Payı maaşlara yansıtılmalıdır.

 

İbrahim Coşkun 

 

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen İl Bşk.


YORUMLAR

  • 0 Yorum