Şanlıurfa’nın tarım şehri olduğuna vurgu yapan Çiftçi, doğru politikaların uygulanması halinde mevsimlik göçün önleneceğini söyledi.
Şanlıurfa Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyet Başkanı Celal Çiftçi, Edessa TV’de gazeteci Rıdvan Ortakaya ve Naif Kaçmaz’ın sunduğu 7. Gün programına konuk oldu. Mevsimlik tarım işçiliğinin yol açtığı eğitim sorununu değerlendiren Çiftçi, her yıl yaklaşık 100 bin öğrencinin eğitime devam edemediğini hatırlattı. Şanlıurfa tarım kenti olmasına rağmen, Şanlıurfalıların başka illere tarım işçisi olarak gittiğini belirten Çiftçi, “GAP’a yeterince önem verilmiyor. GAP projesi başarılı olsa, Şanlıurfa Türkiye’ye yetecek bir potansiyele sahip. Ama ne yazık ki tarım şehri olmamıza rağmen insanlarımız başka illere gidip tarlalarda çalışıyor” dedi.
Mevsimlik tarım işçiliğiyle birlikte binlerce öğrencinin eğitimini yarıda kestiğini ve yaklaşık 4 ay boyunca eğitime devam edemediğinin altını çizen Çiftçi, yaptığı konuşmada, “Milli Eğitim Müdürlüğü’nün verilerine göre 18 bin, eğitim sendikalarının verilerine göre ise 100 bin öğrenci, aileleriyle birlikte çalışmaya gittiği için eğitimlerine devam edemiyor. Böyle olunca Şanlıurfa eğitimde en geri sıralara geriliyor. Oysa ki tarıma gerekli önem verilse, insanlarımız başka yerlere çalışmaya gitmez ve öğrencilerimiz de eğitimlerinden geri kalmaz” diye konuştu.
Şanlıurfa milletvekillerinin, kentin sorunlarına hakim olan kişilerden seçilmesi gerektiğini belirten Çiftçi, “Bizi parlamentoda temsil eden milletvekilleri bu konulara yeterince hakim olsa biz bu sorunları yaşamazdık. Bir şehrin tüm sorunlarını, sıkıntılarını en iyi gazeteciler bilir. Bu nedenle, önümüzdeki genel seçimlerde milletvekillerinin çoğunluğunu gazetecilerden seçsinler. O zaman kent nasıl gelişir, herkes görür. Gazeteciler, sağlıktan tutun da eğitime kadar bütün sorunları biliyor ve çözüm yollarını da bilir. Bu nedenle gazeteciler parlamentoya giderse Şanlıurfa çok kısa sürede birçok sorununu çözüme kavuşturur” şeklinde konuştu.
YORUMLAR