Reklam
Reklam

Canbeyli, tasarruf tedbirleri yerel basının fermanı gibi

GAP Gazeteciler Cemiyet Başkanı Canbeyli, yaptığı açıklamada yeni tasarruf tedbirlerinin Basın sektörüne büyük bir darbe olduğunu ifade etti.

Canbeyli, tasarruf tedbirleri yerel basının fermanı gibi

GAP Gazeteciler Cemiyet Başkanı Canbeyli, yaptığı açıklamada yeni tasarruf tedbirlerinin Basın sektörüne büyük bir darbe olduğunu ifade etti.

Canbeyli, tasarruf tedbirleri yerel basının fermanı gibi
29 Mayıs 2024 - 13:53
Reklam

GAP Gazeteciler Cemiyet Başkanı Mehmet Canbeyli yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Yeni tasarruf tedbirleri kapsamında yerel basına adeta fermanı gibi, Devletin uyguladığı katı uygulamalarla zaten can çekişen Anadolu Basını (yerel medya) bir darbede Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Ülkede yapılan yolsuzlukların, peşkeş çekilen yerlerin, yapılan kadrolaşmalar hesapsızken...
Maliye Bakanı Şimşek bunlarla mücadele etmesi gerekirken; hiç hesapta yokken Anadolu basını ile uğraşmaya başladı. Kurumların kısmı resmi ilanı kesmesi demek; kurumların yeniden doğrudan temin ile ihale yapmaları demektir. Buda Devleti resmi olarak soymanın yöntemidir
Türkiye genelinde Belediyeler, kurumlar (Kızılay, Vakıflar, Dsi, Tarım, SGK il Müdürlükleri, Üniversiteler) istediği gibi Devletin arsalarını sattılar/satıyorlar
Belediyeler, bazı kurumlar milyarlarca borcun altına konuldu. Halkın, Kamuoyunun milyonları, milyarları boş yere harcanırken siz neredeydiniz Maliye Bakanlığı...
BakanŞimşek’e birkaç soru:
Hazine güvencesi ile yapılan işlerden dolayı, hazinenin yüklenici firmalara ödediği yılık zararın milyonlarını kesebiliyormusunuz?.
10 yıldan fazladır Resmi Kurumlar, Belediyeler ve Üniversitelerin davetiye usulü ve doğrudan teminle sürekli ihaleleri yapılırken neredeydiniz?
Bu Ülkenin öz kaynakları satılırken, neden önüne geçmediniz?
Devlet tarafından kiralanan uçaklar, araçlar ganice…
Bakanlıklar ve Belediyeler tarafından kiralanan yerlerin, dış borca giden faizin önüne geçebiliyormusunuz?
Yada bunları denetleyebiliyor musunuz?
Şimdiye kadar bunların hesabını soran bir kurum, kuruluş maalesef olmadı!.
Örneğin Urfa’da, Büyükşehir Belediyesi binlerce arsa sattı. Yine Büyükşehir  Belediyesini 11 Milyar 400 milyon borcun altına koydu, önceki Büyükşehir Belediye Başkanı. 5 yılın içerisinde, 5 bine yakın insanı işe almışlar.           İlçe Belediyelerinde durum yine buna benzer….
İşe gelmeden maaş alan yüzlerce insan var.
Bunların hesabı neden sorulmuyor? 

 Sayın Bakan; Belediyeleri, resmi kurumları şeffaf hale getirmek istiyorsanız bu sorunlara ivedi müdahale etmek zorundasınız?
    
  Urfa’daki bütün Belediye Başkanlarına burada sesleniyorum; bugün eğer o koltuklarda otuyorsanız, bunun en büyük payı basındır. Yapılacak ihaleleriniz yayınlayın, Şeffaf olun, açık ihale yoluna gidin ve rekabet ortamını oluşturun. Bunları yapmasanız, maliye Bakanlığı sizin dosyalarınızı heran incelemeye alabilir. Hiç ummadığınız zamanda size milyonlarca zimmet çıkar!
   
   SGK Gibi bazı Kurumların kısmı ihale çıkmaması demek, Doğrudan temin ihalelerinin yeniden yaygınlaşması demektir.  Yine söylüyoruz. Buda Devleti resmi soyma yöntemidir.
Ayrıca burada Basın İlan Kurumu Genel müdürlüğünün üst düzey temaslarda bulunup, aykırılık teşkil eden noktalara müdahale etmesi gerekir.
BİK’ten yerel medya olarak bunu bekliyoruz.
Bakan Şimşek Tasarruf ve şeffaflık istiyorsa, bütün ihalelerde rekabet ortamı ve şeffaflığı yayınlaştırmalıdır. Bunun yolu İhale ilanlarının Basın yolu ile yaygınlaşmasından geçer.
Avrupa’da, Amerika’da ve gelişen Ülkelerde bu böyledir.
Bizde neden ilkel yöntemlere yöneliş oluyor. Bunu anlamış değiliz!"

YORUMLAR

  • 0 Yorum