Talasemi (Akdeniz Anemisi) kalıtsal bir kan hastalığıdır. Kana kırmızı rengini veren ve oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin (Alyuvar) yapımında bozuklukla karakterizedir. Alyuvara rengini veren ve oksijen taşıyan Hemoglobin denilen maddenin sağlıklı üretilememesi ile seyreder.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji Uzmanı Dr. Ceren Kılcı
Akdeniz anemisi ya da tıp literatüründeki ismi ile talasemi, Türkiye başta olmak üzere tüm dünyada yaygın olarak rastlanan bir halk sağlığı problemidir.
Akdeniz anemisi kanda bulunan, görevi doku ve organlara oksijen taşımak olan hemoglobin kaynaklı bir hastalıktır. Genlerle aktarılan bir kan hastalığıdır Taşıyıcı (talasemi minör), hasta (talasemi majör) ve talasemi intermedia olmak üzere üç türü vardır. Majör Akdeniz anemisi hastalarının ise yaşam boyu tıbbi destek almaları gerekir. Akdeniz anemisi hastalığı bulunan kişilerin büyük çoğunluğu taşıyıcıdır; bu kişilerde hastalığa ait belirtiler yoktur ya da yok denilecek kadar azdır. Akdeniz anemisi taşıyıcısı olanlarda erken dönemde laboratuvar tahlilleri ile talasemi tanısını koymak, ileride dünyaya gelebilecek çocuklar için oldukça önemlidir. Akdeniz anemisi kalıtsal geçişli bir kan hastalığı olduğundan taşıyıcı olduğunu bilmeden çocuk yapan kişilerin çocuklarında majör, intermedia veya minör talasemi görülme olasılığı oldukça yüksektir.
Akdeniz Anemisi (Talasemi) Belirtileri Nelerdir?
Akdeniz anemisi hastalarında, globin zincirindeki bozulmanın derecesine bağlı olarak belirtiler farklılık gösterir. Taşıyıcı olan Akdeniz anemisi hastalarında hiçbir belirti görülmeyebilir; ağır seyreden Akdeniz anemisi hastalarında ise belirtiler çok şiddetli olabilir. Özellikle talasemi majör hastalarında hastalığın şiddetini hastaya uygulanan tedavi belirler.
Akdeniz anemisinin yaygın olarak görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir: halsizlik, cillte solukluk, Karaciğer ve dalak büyümesi, kansızlık Akdeniz anemisi, kas ve iskelet sistemini de etkileyen bir hastalıktır. Uygun tedavi görmeyen hastalarda kalp yetmezliği gelişebilir.
Akdeniz anemisi hastası bebekler doğduklarında normaldir ve belirti göstermezler. Ancak genellikle 6. Aydan sonra kansızlık olarak ortaya çıkar. Şüphe gelişmesi durumunda doktora başvurulması oldukça önemlidir.
Akdeniz Anemisi (Talasemi) Tedavisi Nelerdir?
Hastalığın tedavisi kan transfüzyonu ve demir bağlayıcı ilaçlarla yapılmaktadır.
YORUMLAR