Reklam
Reklam

Bakanlık Evrensel Hizmet Fonu’nda Biriken Parayı Açıklamıyor

Uzaktan eğitim tartışmalarının odağındaki Evrensel Hizmet Fonu’nda biriken toplam para miktarını öğrenmek isteyen CHP’li Mahmut Tanal, Bilgi Edinme başvurusuyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın kapısını çaldı. Ancak Bakanlık, Tanal’ın talebini geri çevirerek genel bilgiler aktarmakla yetindi.

Bakanlık Evrensel Hizmet Fonu’nda Biriken Parayı Açıklamıyor

Uzaktan eğitim tartışmalarının odağındaki Evrensel Hizmet Fonu’nda biriken toplam para miktarını öğrenmek isteyen CHP’li Mahmut Tanal, Bilgi Edinme başvurusuyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın kapısını çaldı. Ancak Bakanlık, Tanal’ın talebini geri çevirerek genel bilgiler aktarmakla yetindi.

Bakanlık Evrensel Hizmet Fonu’nda Biriken Parayı Açıklamıyor
27 Ekim 2020 - 22:54
Reklam
Reklam

Bunun üzerine CHP’li Tanal, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na itirazda bulundu.
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın, uzaktan eğitimde yaşanan sorunlarla birlikte tekrar gündeme gelen, teknolojiye erişim imkanlarının ve internetin yaygınlaştırılması amacıyla 2005 yılında kurulan Evrensel Hizmet Fonu’nda şu ana kadar ne kadar para toplandığına ilişkin sorusu yanıtsız kaldı.
CHP’li Tanal, Bilgi Edinme hakkı kapsamında Evrensel Hizmet Fonu’na ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan bilgi talep etti.
Tanal’a birtakım bilgiler aktaran Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, “Evrensel Hizmet Fonu’nun kurulduğu tarih olan 2005’ten itibaren biriken para ne kadardır?” sorusuna ise cevap vermedi. CHP’li vekil, fonda ne kadar para toplandığına ilişkin talebinin karşılanması amacıyla Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na itirazda bulundu.

GERİ KALAN PARAYA NE OLDU?
Evrensel Hizmet Fonu’nda biriken toplam para miktarını açıklamayan Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’a verdiği kısmi yanıtta, 5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu uyarınca, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu gelirlerinden giderlerinin karşılanmasından sonra kalan miktarın yüzde 20'si ve Kurumun verdiği idari para cezalarının yüzde 20'si, Türk Telekom'un net satış hasılatının yüzde 1'i ve hazine payı ödemekle yükümlü işletmecilerin ödediği hazine payının yüzde 10'unun her yıl evrensel hizmet gelirleri olarak kaydedildiğini aktardı.
Sayan, evrensel hizmet kapsamında Bakanlıkça başta işletmeciler tarafından ekonomik ve coğrafi zorluklar nedeniyle altyapı götürülmeyen, nüfusu 500'ün altında olan kırsal kesimdeki yerleşim yerlerine mobil ses ve genişbant internet hizmetlerinin götürülmesine yönelik haberleşme altyapılarının kurulumu ve işletimi olmak üzere çeşitli evrensel hizmet projeleri hayata geçirildiğini belirtti.
Sayan, bu çerçevede, 2013-2020 yılları arasında yürütülen mobil haberleşme projeleri ile kırsalda yer alan 2.577 yerleşim yerine mobil haberleşme ve internet hizmeti sunmak üzere gerekli alt yapıların kurulduğunu ve bu alt yapıların işletilmesinin Bakanlık tarafından sürdürüldüğünü dile getirdi.
2011 yılından bu yana yürütülen sabit kablosuz haberleşme (Wimax) projesiyle 1.609 yerleşim yerine sabit kablosuz telefon ve internet hizmeti altyapısı kurulduğunu anlatan Sayan, “Bunun yanında, okulların internet altyapılarının kurulması ve geliştirilmesi amacıyla ‘İnternet Altyapısı Olmayan Okullara Altyapı Kurulması” projesiyle 3.190 okula internet altyapısı  hizmeti götürülmüştür. Ayrıca, ‘811 Okula Uydu Terminali Kurulması’ projesiyle 811 okula uydu terminali kurularak internet altyapısı sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.
FATİH Projesi kapsamında 110 adet Hizmet İçi Eğitim Merkezi kurulumu, 432.288 adet etkileşimli tahta, 16.091 adet A3 çok fonksiyonlu yazıcı, 29.562 adet A4 çok fonksiyonlu yazıcı, 3.657 adet doküman kamera temininin yapıldığını bildiren Sayan, bugüne kadar, FATİH projesi kapsamında yapılan işlere ilave olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda VSAT kurulumu ve BT Sınıfları kurulması projeleri ile birlikte eğitim ile ilgili 1.973.990.676 TL yatırım yapıldığını belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ayrıca, Bakanlıkça nüfusu 500'ün altında olan, mobil kapsama alanı bulunmayan, ekonomik ve coğrafi zorluklar nedeniyle mobil operatörler tarafından kapsama altına alınamayan yerleşim yerlerine mobil genişbant hizmeti içeren mobil haberleşme altyapıları kurulmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini aktardı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum