Şanlıurfa’nın da tıpkı Diyarbakır surları gibi etrafı surlarla çevrili lakin tarihi surları harap durumda. “Üzerinde beton inşaatlar yükseliyor. Değişik yerlerine briket örülmüş.
Ayrıca, Surların tamamı çok kötü durumda. Taşlar kopup yuvarlanmış, devamında ne olduğunu bilmediğim surlarla bitişik tarihi bir çok yapı da harap durumda”
Şanlıurfa’nın tarihi kaynaklarından edindiğim bilgilere göre 6 adet giriş kapısı vardır. Şanlıurfa geçmişte surlarla çevrili idi. Şehre girmek isteyen mutlaka bu kapılardan birini kullanmak zorundaydı. Bu kapılarından isimleri şunlardır:
1-Harran Kapısı,
2-Bey Kapısı,
3-Samsat Kapısı,
4-Saray Kapısı,
5-Dağyanı Kapısı
6-4. Murat Kapısı
Bu kapılardan Harran Kapısı, Bey Kapısı, Samsat Kapısı kısmen ayakta dururken Saray Kapısı, Dağyanı Kapısı ve 4. Murat Kapısı yok olmuş durumdadır. Ben Şanlıurfalı biri olarak milli sorumluluk bilinci ile surların ve kapılarının yeniden inşa ve restore yoluyla turizme, tarihe, kültüre yeniden güzelim ülkemize kazandırılmasını ümit ediyorum. Her tarafından tarih ve kültür çıkan Şanlıurfa, birçok medeniyete beşiklik yapmış kadim bir kenttir. Birçok tarihi değeri gün yüzüne çıkan kentin ne yazık ki, tarihi surlarına pek kıymet verilmiyor. Şanlıurfa’da dikilen beton binalardan tarihi yerler nasibini alırken. Daha çok sit alanının imara açılıyor olması daha çok yıkıma yol açmıştır. Bu tahribatı uzun süredir yakından takip ediyorum.
Lütfen sahip çıkalım.
Tarihi kale ve surları MÖ 132 ile MS 244 yılları arasında[1] Mezopotamyada antik dönemde Osroene tarafından inşa edilmiştir.
Bir dönem Eyyubiler, Mervaniler devletleri urfa surlarının tamir ve onarım işlerini yapmışlardır. Urfa kapılarından bugün ayakta kalan sadece Harran Kapıdır. diğer Urfa sur kapıları 1950 yıllından sonra tamamen tahrip edildi. Büyük bir tarihi geçmişe sahip Urfa Surlarının günümüzde tahrip’i devam ediyor. Bediüzaman mezarlığın yanında surlar boylu boyunca devamında ne olduğunu bilmediğim tarihi bir çok esrarlı yapı da harap olmuş. Söz edeceğim ikinci sur kalıntısı ise Harrankapı sıdır.
Daha önce güneye bakan tarafını görmüştüm. Eski, yorgun, üzerini kurumuş otlar ile kaplanmış. Bu gün hususi etrafını dolaşınca durumunun daha çok daha kötü olduğunu gördüm. O da tıpkı Samsat Kapısındaki gibi yıkılıyor. Bu gidişle her iki sur kalıntısı da yok olup gidecek.
Göz göre göre...
Yok olmasın. Lütfen görün. Böyle olmamalı." Dedi
Urfa Radikal Haber
Araştırmacı- yazar Fırat; "Şanlıurfa’nın tarihi surları yok ediliyor"
Araştırmacı-Yazar Recep Fırat, www.urfaradikal.com haber sitemize yaptığı açıklamada:
20 Mayıs 2022 - 23:28
YORUMLAR