Reklam
Reklam

Akciğerlerimizi Güçlendirip Coronadan Koruyabiliriz

Dr. Turan Akciğerleri güçlendirme ve koronadan korunmanın yollarını anlattı.

Akciğerlerimizi Güçlendirip Coronadan Koruyabiliriz

Dr. Turan Akciğerleri güçlendirme ve koronadan korunmanın yollarını anlattı.

Akciğerlerimizi Güçlendirip Coronadan Koruyabiliriz
28 Aralık 2020 - 08:59
Reklam
Reklam

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Hamdiye Turan, koronavirüsten korunmanın yöntemlerini açıklayarak, Koronavirüs hastalığının en çok akciğerleri etkilemesinden dolayı bu hastalığa yakalananların, tedavi olup iyileşenlerin veya sağlıklı olup evde izole olanların yapabileceği bazı solunum egzersizleri sıralayarak koronavirüsten korunabileceklerini ifade etti. 
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Hamdiye Turan, koronavirüsten korunmanın yollarını açıklayarak, “Koronavirüs en çok akciğerleri etkiliyor, zatürre gelişmesine neden olarak hastalarda nefes darlığı oluşturuyor. Sağlıksız beslenme, kirli hava, zararlı alışkanlıklar gibi birçok sebepten dolayı akciğerler ve diğer organlar zamanla zarar görüyor. Hastaların Akciğerlerini Koronavirüs gibi hastalıklara karşı güçlendirmek ve yenilenmesini sağlamak için sağlıklı beslenmek için(Zencefil – Zerdeçal, Sarımsak, Kekik, Siyah havuç, Üzüm çekirdeği, Kereviz, Keçiboynuzu) yiyerek ve düzenli spor yaparak bu hastalığa daha karşı dirençli olacaklar” diye konuştu.

Bu hastalığa yakalananların, tedavi olup iyileşenlerin veya sağlıklı olup evde izole olanların yapabileceği bazı solunum egzersizleri mevcut olduğunu sözlerine ekleyen Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Hamdiye Turan “Bu egzersizler Akciğer kapasitesinin artmasına, solunum kaslarının güçlenmesine, oksijen satürasyonunun yükselmesine yardımcı oluyor” dedi.

Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Turan Akciğer, “Kapasitesini geliştirmek için evde hemen herkesin yapabileceği basit egzersizlerdir. Diyafram egzersizleri Dizleriniz bükülü olarak sırt üstü uzanın (destek için dizinizin altına yastık koyabilirsiniz) veya bir sandalyede otururken, bir elinizi göğüs kafesinin üstüne diğer elinizi de karnınızın üst kısmına koyun (midenizin üstüne)Burnunuzdan sakince nefes alın ve bu esnada karnınızdaki elinizin yukarıya kalkması için karnınızı şişirin (göğüs kafesinizdeki eliniz hareket etmemeli). Ardından burnunuzdan aldığınız havayı, ağzınızdan yavaş yavaş verin, nefesinizi verirken karın kaslarınızı kasarak, karnınızdaki elinizin aşağıya inmesini sağlayın. Bu hareket en önemli solunum kası olan diyaframı güçlendirir. Gün içinde bu nefes egzersizini 5-10 dakika süre ile üç ya da dört kez yaparsanız, nefesinizi daha kolay almanızı sağlayacaktır ve zaman içinde otomatik hale gelecektir. Büzük dudak solunumu Bu egzersizde, oturur vaziyette burnunuzdan nefes alın, sonra dudaklarınızı olabildiğince büzerek ıslık çalar şekilde yavaşça nefesinizi verin. Böylece akciğer kapasitenizi artırıp, akciğerinizdeki havayı büyük ölçüde boşaltmış olursunuz” şeklinde konuştu.

“BU EGZERSİZİ GÜNDE 2-3 KEZ 5 DAKİKA UYGULAYABİLİRSİNİZ” 
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Turan, açıklamasının devamında “Ayrıca evde yürüyüş kapasitemizi 6 dakika yürüme testiyle belirleyebiliriz. Bu testte zaman tutarak ev içinde 6 dakika süresince kaç metre yürüdüğümüzü hesaplayabiliriz. Her hafta bu takibi yaparak kondisyonumuzu da takip edebiliriz. Yürüyüşün temposunda hafif, orta tercih edilmelidir. Bu tempo yürürken konuşmamızı engellemeyecek bir tempodur. İleri düzey kalp yetersizliği olan hastalarımızın bu tempoda yürüyüş yapmaları uygun olmayacaktır” dedi. 
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Turan son olarak ise “Bu hastalarımız ise iki saatte bir ayağa kalkarak, ayakta durma sürelerini uzatmaları veya bir, iki dakikalık kısa yürüyüşler yapmaları yeterli olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum