İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan çeşitli kılavuzlarla işverenler ve çalışanlar olmak üzere tüm taraflar bilgilendiriliyor. Bu kapsamda, İş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri gerekli önlemlerin aldırılması için çalışmalarını sürdürüyor. İSG profesyonelleri de koronavirüsle mücadelede sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının oluşması için üstün gayret ve özveri gösteriyor.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Yeni Tip Koronavirüs (COVID-19) ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından kıtalararası salgın olarak tanımlanan hastalığın ülkemizde görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden itibaren işyerlerinde oluşturacağı riski önlemeye yönelik yoğun bir çalışma süreci içine giren Bakanlığımız, gerekli tedbirlerialmaya devam ediyor.
- Bu süreçle başarılı bir şekilde mücadele eden ve gelişmiş ülkelerin faaliyetleri güncel olarak takip edilmektir. Bu kapsamda, çalışma hayatının sağlıklı ve güvenli sürdürülmesine yol göstermek adına pek çok gelişmiş ülkeden daha önce ve daha fazla sektöre yönelik çalışmalar yapıldı.
- Yeni Tip Koronavirüsün bulaşma yolları dikkate alınarak tüm işyerlerinde dikkat edilmesi gerekli kurallar bütününü yayımlayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sahada aktif bir şekilde görev yapmakta olan 45 binin üzerinde işyeri hekimi ile iş güvenliği uzmanını seferber etti.
- Sahanın doğru bir şekilde bilgilendirilmesi maksadıyla halk sağlığı, göğüs hastalıkları, dahiliye ve enfeksiyon hastalıkları disiplinlerinden profesör, doçent ve uzman hekimlerden oluşan 14 akademisyenile sürekli iletişim içerisinde olarak çalışmaların bilimsel yürütülmesine özen gösterdi.
- COVID-19 hastalığının yayılım riski yüksek olan ve etkileşimin fazla olduğu çalışma alanlarını önceleyerek “Kargo ve Kurye Taşımacılığı, Toptan ve Perakende Marketçilik, Eczanecilik, Bankacılık, Yapı İşleri, Unlu Mamul İmalatı, Çağrı Merkezleri, Belediye Atık Toplama İşleri, Akaryakıt ve LPG Depolama İstasyonları, Güvenlik Görevlilerinin Yürüttüğü İşler, Ağız ve Diş Klinikleri, Elle Taşıma İşleri, Tarım Sektörü, Maden İşletmeleri, Gıda Üretimi Yapan İşletmeler ve Ana Metal Sanayii” ne yönelik rehberler, kontrol listeleri ve videolar hazırlandı, çeşitli online platformlarda görünür kılındı. Ayrıca, hazırlanan kılavuzlar, işçi konfederasyonları, işveren konfederasyonları, memur konfederasyonları, esnaf ve sanatkarlar odaları başta olmak üzere tüm taraflara sivil toplum kuruluşlarına iletildi.
- Çalışanların doğru bilgiye kolaylıkla tek kaynaktan ulaşılabileceği internet sitesini açarak doğru ve güvenilir bilgiye erişimin hızlı olacağı bir internet sitesini hazırladık.
- İşyerlerinde kullanılacak olangüvenli kişisel koruyucu donanımın üretimi, temini ve kullanımı konusunda yaşanan sorunları çözmeye yönelik önemli adımlar attı. Pandemi mücadelesinde öncü rol alan Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere sürece müdahil olan tüm taraflarla etkin iletişim sağlayarak kişisel koruyucu donanımların güvenli ürün olması için ilgili tüm kurumlarla işbirliği yapıldı, sürekli denetimlerle güvenli donanım temini kontrol altına alındı.
- Sosyal hareketliliğin önlenmesi maksadıyla verilen tüm hizmetlerin elektronik ortamda sağlandığına ilişkin gerekli bilgilendirmeleri yapmak suretiyle vatandaşların kuruma uğramadan elektronik sistem üzerinden müracaatlarını ve işlemlerini yapabilecekleri iletildi. Bakanlık yetkilendirdiği özel eğitim kurumlarına ilişkin de yüzyüze eğitimden vazgeçilerek uzaktan eğitime geçilmesine ilişkin mevzuat düzenlemesini yayınlayarak salgın süresince eğitim kurumlarında da gerekli önlemlerin alınmasını sağladı.
- İşyerlerinde verilen iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin istisna tutulması sağlanarak şehirlerarası seyahat ve sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği illerimizdeki işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin akamete uğramamasını temin etti.
- Bakanlığa COVID-19 özelinde gelen tüm soru ve sorunlara yanıt verilmesi içinde Sıkça Sorulan Sorular başlığı altında detaylı açıklamaları içeren doküman yayınladı.
AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
YORUMLAR